Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Június 07. 08:36, hétfő | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - facebook.com/MeghanDuchessOfSussex/

Kislánya született Harry hercegnek és Meghan hercegnőnek

Kislánya született Harry hercegnek és Meghan hercegnőnek

Kislánya született Harry hercegnek és Meghan hercegnőnek. Az Amerikában élő házaspár második gyermekének neve Lilibet Diana Mountbatten-Windsor, beceneve Lili.

A hírt Harry herceg - II. Erzsébet királynő unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia - és Meghan személyesen jelentette be vasárnap, európai idő szerint kora este.

A közlemény szerint a gyermek a kaliforniai Santa Barbara egyik kórházában jött a világra még pénteken, ő és édesanyja jól van.

Harry és Meghan 2018. május 19-én házasodott össze a London nyugati határában fekvő Windsorban, a brit királyi család legősibb rezidenciáján. Házasságkötésük után a Sussex hercege, illetve a Sussex hercegnője címet adományozta nekik az uralkodó.

Ezt a címet azóta is megtartották, és Harry továbbra is a hatodik helyen áll a brit trónöröklési sorban, jóllehet tavaly felhagytak a királyi család magas rangú tagjaiként rájuk háruló hivatalos feladatok ellátásával, és első gyermekükkel, Archie Harrison Mountbatten-Windsorral együtt Amerikába költöztek.

Archie 2019 májusában született Londonban.

Most született húga dédnagymamájáról, a 95 esztendős II. Erzsébet királynőről kapta első nevét. Lilibet volt ugyanis a brit uralkodó közkeletű fiatalkori beceneve a királyi családon belül.

A gyermek második nevével a szülők a csaknem negyedszázada elhunyt Diana hercegnő emléke előtt tisztelegnek.

Diana, aki 1997-ben, egy párizsi autószerencsétlenségben vesztette életét, a kislány apai nagymamája lenne, és az idén, július 1-én töltené be 60. életévét.

Harry és Meghan kislánya a királynő 11. dédunokája, és a nyolcadik a brit trónutódlási sorban.

Lilibet a brit uralkodó első olyan dédunokája - egyben a brit trónöröklési lista első olyan tagja -, aki az Egyesült Államokban született amerikai állampolgárként. Ugyancsak ő az első olyan dédunoka, aki az uralkodó néhai férje, az április 9-én, életének 100. évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg halála után jött a világra.

Harry és Meghan egyértelműen a királynőnek tett békülékeny gesztust második gyermekének elnevezésével. A házaspár és a királyi család között ugyanis jól érzékelhetően igen feszült a viszony azóta, hogy Harry és Meghan tavaly kilépett a családi kötelékből és Kaliforniába költözött, és a kapcsolat tovább romlott idén márciusban, amikor a herceg és a hercegnő világszerte óriási vihart kavaró interjút adott a CBS amerikai televíziónak.

A kétórás interjúban, amelyet Oprah Winfrey készített a házaspárral, Meghan beszélt a királyi családon belüli elszigeteltségéről, és felfedte, hogy a minden lépésére kiterjedő átható figyelem miatt az öngyilkosság gondolata is felmerült benne.

Alig burkolt utalást tett emellett arra is, hogy a brit királyi család tagjaként rasszista előítéletekkel kellett szembesülnie. Elmondta, hogy amikor várandós volt kisfiával, Archie-val, Harrynek "valaki" a királyi családból felvetette, hogy a születendő gyermek bőrszíne "vajon mennyire lesz sötét".

Azóta sem derült ki, hogy ezt a megjegyzést ki tette, de a CBS-interjúban Harry kifejtette: a rasszista megnyilvánulásoknak általában is komoly szerepük volt abban, hogy ő és felesége tavaly felhagyott a királyi család tagjaként végzett tevékenységével és Amerikába költözött.

A sussexi hercegnő - polgári nevén Meghan Markle - személyében először került afroamerikai gyökerű amerikai állampolgár a brit királyi családba a trónutódlási lista egyik magas rangú tagjának hitveseként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.