Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Augusztus 09. 14:16, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Kormánybiztos: nem titkos a Ludovika-beruházás

Kormánybiztos: nem titkos a Ludovika-beruházás

A budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos szerint az LMP állításával szemben a Ludovika Campus beruházása nem titkos, csupán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyes épületeinek kialakításakor alkalmaznak különleges biztonsági intézkedéseket igénylő beszerzési szabályokat. Ezt a kormánybiztosi hivatal írta csütörtöki közleményében, Schiffer András sajtótájékoztatójára reagálva.

Az LMP-s politikus szintén csütörtökön jelentette be, hogy pártja Szabó Máté ombudsmanhoz fordul, akitől azt kérik, hogy terjessze az Alkotmánybíróság elé a közbeszerzési törvénynek azt a két passzusát, amelyek alapján, a nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva, teljes közbeszerzéseket lehet titkosítani.
A politikus példaként említette azt a kormányrendeletet, amelyik szavai szerint a Ludovika Campus esetében, a különleges biztonsági intézkedéseket igénylő beszerzésekre hivatkozva, engedélyezi a közbeszerzés titkosítását. Schiffer András leszögezte: az LMP elismeri, hogy a katonai és rendészeti felsőfokú képzést érintő beruházás során vannak olyan információk, amelyeket nem lehet nyilvánosságra hozni. Szavai szerint ezeket az információkat titkosítani is kell, de arra nincs ok, hogy a teljes beruházást kivonják a nyílt közbeszerzési eljárás alól. „Az LMP él a gyanúperrel, hogy (…) ezekkel a látvány- illetve presztízsberuházásokkal, mint a stadionépítések vagy a Ludovika Campus, lehet szabadon felhizlalni a saját oligarcháikat” – jelentette ki.
A kormánybiztos hivatalának közleménye szerint az állam biztonságához fűződő alapvető érdekeivel lenne ellentétes, ha a Nemzeti Közszolgálati Egyetem esetében nem a különleges biztonsági intézkedéseket igénylő beszerzési szabályokat alkalmaznák. Erről az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága egyhangúlag, az ellenzéki képviselők támogatásával hozott döntést.
A közlemény kitér arra is, hogy a szokásos eljárási szabályok olyan információk átadására köteleznék Magyarországot, amelyek nemzetbiztonsági szempontból veszélyesek lehetnek, ezért az egyetem bizonyos létesítményeire azt a 2011-es kormányrendeletet kell alkalmazni, amelyben "a minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő, vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól" rendelkeztek.
Az épületeknek többek között lehallgatás-biztosnak kell lenniük, mert a nemzetbiztonsági szolgálatok és a terrorelhárítás szakembereinek képzése, a rejtjeltevékenységre vonatkozó, a NAV vagy a rendvédelmi szervek által végzett titkos információgyűjtő, illetve titkos adatszerző tevékenységgel összefüggő kiképzés is itt folyik majd, ezért indokolt, hogy a kivitelezési dokumentáció ne kapjon korlátlan nyilvánosságot.
A kormánybiztos leszögezi ugyanakkor: fel sem merült a Nemzeti Közszolgálati Egyetem - Ludovika Campus beruházás titkosítása és nincs is rá jogi lehetőség, "pusztán Magyarország stratégiai érdekeinek védelméről van szó azon épületek esetében, ahol ez indokolt". Hozzáteszi: "lesz pályázat, azonban ezen épületek, épületrészek esetében csak azok a cégek vehetnek részt rajta, amelyek megszerzik a nemzetbiztonsági minősítést. A közbeszerzés pedig nem ad lehetőséget arra, hogy önkényes vagy egyoldalú döntés szülessen, és nem zárja ki a versenyt sem."
A kormánybiztosi hivatal közleménye szerint augusztus 20-ával a Nemzeti Közszolgálati Egyetem azon részeire, ahol ez lehetséges, így a sportlétesítmények, parkfelújítás, sportcsarnok, uszoda esetében országos, nyílt tervpályázatot írnak ki a Magyar Építész Kamarával egyeztetve.

Címkék: kormány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma