Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2016. December 21. 00:00, szerda | Helyi

Kovács István: Karácsonyi képeslapok

Kovács István: Karácsonyi képeslapok

Hogyan legyen a világunk jobb?- erről írt nekünk Kovács István görög-katolikus parókus

A karácsonyi képeslapok között mindig akad olyan, amelyiket nehéz kibetűzni. Ki küldte? Mit is akar üzenni? Krisztus születésének feliratát a történelem századai ugyancsak elmosták már, ezért érdemes pontosítani: ki is az, aki karácsonykor hozzánk érkezik? Miért is ez a nagy készülődés? Hogyan is készülődjünk?
Talán soha nem volt annyira aktuális karácsony feliratának pontosítása, mint manapság. Van, aki a fenyőfát ugrálja körül, van, aki télapót, mikulást emleget. Karácsonyi műsorok órákon át tartva anélkül, hogy akárcsak megemlítenék annak a nevét, akinek a születésnapját ünnepeljük.
Nem csoda, hisz Istent érteni, még Józsefnek is angyali segítséggel sikerült csak.
Mit is mond az angyal? Ne félj! Karácsonykor félünk? Félünk szembenézni az Isten szeretetével, jóságával. Félünk, mert ha csendben maradunk, akkor megértjük a pásztorok, az angyalok, a királyok szavaiból, mozdulataiból, hogy nekünk is le kell borulnunk. Hogy nem élhetünk Isten és szeretet nélkül. Félünk, ezért jól kivilágítjuk a betlehemi barlangot, telerakjuk csillogó díszekkel, édességgel a karácsonyfát, hogy ne lássuk mások éhségét, ne érezzük a lelki szegénységet, hogy ne keressük a Krisztus-hozta békét.
A karácsonyi szereplők nem engednek üres díszletek mögé bújni. Te is meghívott ember vagy barátom. Válaszolj hittel az Isten jóságára. Alázattal Krisztus alázatára. Légy hírnöke a XXI. században a közénk érkezőnek. Beszélj róla, hogy ne lehessen helyettesíteni őt mesefigurákkal. Mutasd meg, mennyire sokat jelent, életet ment az, ha komolyan vesszük ezt a védtelen kisdedet, ha szeretetre szeretettel válaszolunk. Támaszai vagyunk egymásnak a hitben is, az élet mindennapi tennivalóiban is. Jakab apostol írja levelében, hogy a szeretet, ha csak szavakból áll nem elegendő a testvér éhségének enyhítésére. Ahhoz tettekké vált szeretet kell, adni kell neki enni.
Ráadásul mindezt Mária és József, és az ősök példája nyomán viszonzás nélkül. Istenre bízva a megtérítését a hozott áldozatnak. Így lesz egész az életünk. Így leszünk Isten munkatársai és visszük előre ezt a világot mai Mária és Józsefként a megváltás felé.
Karácsony elkötelezettségről beszél. Jézus, akinek születését ünnepeljük nagyon világos, és egyértelmű döntést kíván tőlünk! Követeli azt, hogy Ő életünknek része legyen. Követeli, hogy mi is békét sugározzunk a világba. Így a karácsony, ha igaz lelkülettel akarjuk megünnepelni, komoly következményekkel jár számunkra!
Ennek vállalásában példának kell tekintenünk a betlehemi pásztorokat, akik sietve elindultak Jézust megkeresni, és amikor megtalálták, leborultak előtte, imádták őt, és megváltozott emberként tértek vissza. „Áldották és dicsérték Isten!”
Legyen tehát igazi ünnep számunkra a szent Karácsony! Változtasson meg minket is, és általunk a világot is. Azt a világot, amelyben élünk. Hogy legyen ez a világ olyan, amilyennek Jézus Krisztus akarja: békésebb, szebb, jobb és ez által boldogabb!

Kovács István görögkatolikus parókus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.