Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Június 08. 07:20, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Közeledik a tanév vége, kezdődik a vakáció

Közeledik a tanév vége, kezdődik a vakáció

Még egy hét van hátra a tanévből, majd 1 millió 267 ezer diák számára megkezdődik a két és fél hónapos nyári vakáció.

A nebulók az idei nyáron is számos program, táborlehetőség közül választhatnak a szünidő tartalmas eltöltéséhez, az árak a tavalyihoz képest nem emelkedtek.

Az idei, 181 napból álló tanév hivatalosan június 15-ig, hétfőig tart, de több iskolában ezen napon már csak sportprogramok és egyéb foglalkozások lesznek.

Az általános iskolákban 760 ezer, a szakiskolákban 106 ezer, a speciális szakiskolában 8200, a gimnáziumokban 188 ezer, a szakközépiskolákban 205 ezer tanuló számára ér véget a tanév.

A diákok az idén is számos tábor, programlehetőség közül válogathatnak.

A taborfigyelo.hu adatai szerint egy egyhetes átlagos napközis tábor ára 18-20 ezer forint, a szintén egyhetes, átlagos "ottalvós" táborért pedig 30-35 ezer forintot kell fizetni.

Tóth Béla, a portál képviseletében korábban elmondta: tavaly óta nem emelkedtek a táboroztatás költségei.

A regiszterükben mintegy 160 tábor 524 turnusa szerepel, és nagy az eltérés az árakban, attól függően, hogy hol van és milyen programot kínál a tábor - ismertette. Példaként említette meg, hogy rúdtáncos, makettes, katonai, paleo- és lövésztábort is hirdetnek a gyerekeknek. Az árak nagy szórást mutatnak: a napközis táborok esetében 8 ezer és 80 ezer forint között van az egyhetes turnusok ára, ugyanezért "ottalvós" változatban 12 ezer és 180 ezer forint közötti összeget kérnek.

Hozzátette: a táborok egyre népszerűbbek, a szülők ugyanis mindinkább felismerik, hogy azok nemcsak felügyeleti funkciót töltenek be, hanem komoly szocializációs hatásuk van. Ennek megfelelően 80-90 százalékos telítettséggel üzemelnek a nyári táborok - mondta.

Sok diák munkát vállal a szünidő alatt. Az egyszerűbb irodai munkák mellett a nyári fesztiválokon, strandokon is szívesen dolgoznak a vakáció idején a fiatalok, akiknek a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉsz) szakemberei azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint iskolaszövetkezeten keresztül vállaljanak munkát.

Nyelvismerettel, szakmai tudással a legkönnyebb elhelyezkedni, és többnyire az ilyen elvárásokat támasztó munkákért kínálják a legjobb fizetéseket.

Az új tanév szeptember 1-én, kedden kezdődik.

Címkék: diák, tanév, tanuló, vakáció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.