Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 09. 22:41, kedd | Helyi

Közgyűlés kedden, a nyári szünet előtt

Közgyűlés kedden, a nyári szünet előtt

A nyári szünet előtti utolsó közgyűlés. Cégvezetőknek címzett kritika, Panaszok az étkeztetésre, a hulladékkezelésre, fontos és halasztott döntések.

A 2013. július 9-i közgyűlés nyílt ülése a meghirdetett 83 helyett 77 napirendi pontot tárgyalt és 76 esetben hozott döntést a testület. Hat ügyben, közte a névváltoztatásra kijelölt közterületek esetében további egyeztetés szükséges, a szennyvíztisztító saját tőke arányának helyreállításánál viszont elhalasztották a döntést.

Mielőtt megkezdte munkáját a közgyűlés, szót kért és kapott dr. Dorkota Lajos korábbi közgyűlési és parlamenti képviselő, aki ily módon köszönt el pártpolitikai múltjától. (Lásd külön anyagunkat). A keddi közgyűlés fontos döntései az alábbiak:

Módosította a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló helyi rendeletét a közgyűlés, a rezsicsökkentésről szóló kormányrendelet figyelembe vételével 2013. augusztus 1-jei hatállyal.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kerekítve 89 millió forint összegű nem kiegyenlített tavalyi számlatartozás megfizetését kéri Dunaújváros önkormányzatától. A követelést tudomásul vette a közgyűlés azzal, hogy idén szeptemberig az összes számlát tételesen ellenőrizni kell.

Panaszözön a Zalagast Kft. ellen

Az óvodai gyermekélelmezést idén áprilistól a Zalagast Kft. látja el a legutóbbi közbeszerzési eljárás eredményeként. A cég 25 millió forint pótlólagos kiegyenlítésére nyújtott be igényt. Pintér Tamás, Selyem József és Szabó Zsolt egymást követően citálták a szülői panaszok özönét, ami a felszolgált étkek, a szolgáltatás minőségére, a szolgáltatók magatartására vonatkozott. Megfogalmazódott: kívánatos lenne, hogy dunaújvárosi cég végezze ezt a közérdekű szolgáltatást. Cserna Gábor polgármester egyetértett a javaslattal, de megjegyezte, hogy helyi cég eddig nem vállalta a feladatot és meg kell találni a törvényes lehetőséget a változtatáshoz. Az előterjesztést a 25 milliós pótlólagos finanszírozásra a közgyűlés elfogadta.
Módosította idei költségvetési rendeletét a közgyűlés. Ebben adatpontosítások, korábbi közgyűlési döntések és a két előző napirendi pont költségvetési hatása épült be a rendeleti szerkezetbe.

Építészeti örökségünk védelme – új helyi rendelet!

Dunaújváros épületeinek együttese kortörténeti és építészeti érték. Az idő múlása – ha építészeti értékeinkre kellően vigyázunk – megsokszorozza sehol máshol nem fellelhető építészeti és képzőművészeti értékeinket. Ezt felismerve már 1999-től helyi értékvédelmi rendelet igyekezett gátat szabni a kritikátlan átalakításoknak. A most jóváhagyott és idén szeptember 1-jétől hatályos,
az építészeti örökség helyi védelméről szóló helyi rendelet pedig gátat szab minden olyan törekvésnek, amely a városkép, annak értékes részei, vagy épületek, épületrészek elbontásával, átépítésével csonkítaná igen gazdag építészeti és képzőművészeti örökségünket. Az építészeti örökségünket védő rendelethez igazítva módosította a közgyűlés városunk településszerkezeti tervét, helyi építési szabályzatát és szabályozási tervét.
A most életbe lépő és módosuló szabályok legfontosabbjai az alábbiak:
Az egész város területére vonatkozó előírásokon túl továbbiak lesznek érvényesek a településképi jelentőségű együttesekre és a helyi egyedi védelemre kijelölt épületekre. A védettségről naprakész nyilvántartást vezet a főépítész, amibe a városházán bárki betekinthet.
A területi védelem a belváros nagy részére, a Technikum Bercsényi utcától délre eső részére és a Pentele városrész egyes területrészeire vonatkozik. A védett épületek sora hosszú, közülük országos műemléki védelemre is javasoltak a Május 1. utca házai, a Dózsa György út, Bocskai utca, Balogh Ádám utca, Semmelweis utcák által körülhatárolt épülettömb, a Vasvári Pál iskola épülete, a Béke étterem és üzletház épülete, a Pentele városrészi katolikus templom és plébánia, a Vasmű főbejárata és a Szalki szigeten a volt ruhagyár épülete. A helyi védelem kiterjed továbbá a Babits, József Attila, Görbe utcák épületeire, a színház, a kórház, az Intercisa Múzeum, a Móricz Zsigmond iskola, a Fabó Éva Sportuszodára, a négy régi bölcsődei épületre, a 32 tantermes (Szilágyi és Hild) iskolára, a volt kisegítő iskola épületére, a Barátság városrészi garzonházra, a vasútállomásra, az evangélikus és református templomra, a régi víztoronyra, a Szórád Márton utcai földszintes üzletházra, a Vasmű út Dózsa György út sarkán álló irodaház tömbje, a Széchenyi park három ős-panelházai, a Bartók tér árkádos pavilonsora, a Medveczky sgrafitto (Kossuth utca) egyéb épületdíszek, erkélyek és természetesen a város szobrai, beleértve az acélszobrokat is.

Kapunyitás Waldorf iskolai képzéshez

A Göllner Mária Waldorf Pedagógiai Alapítvány azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy szeretné igénybe venni az MMK első emeleti részét Waldorf iskolai oktatás 2014 őszi elindítása céljából. A közgyűlés fogadó-kész, felkérte az MMK ügyvezetőjét, hogy tárgyaljon az alapítvány képviselőivel és döntsön a gazdasági társaság arról: tudja-e biztosítani a kérelemben megjelölt célt.

Nem támogatta az óvoda létszámbővítését a közgyűlés. A köznevelési törvény idén szeptemberben hatályba lépő előírása meghatározza az óvodák kívánatos szakember-létszámát. Eszerint további 26 szakember alkalmazásával kellene bővíteni a jelenlegi 76 fős szakmai létszámot. Az óvodavezető szerint 16,5 fős létszámbővítés elegendő lenne. Ennek plusz költsége idén 9,5, jövőre 28,6 millió forint lenne. Így esetleges létszám-átcsoportosítás lehet a megoldás, amit könnyít, hogy az összes óvodai egység alkot egy városi óvodai szervezetet.

Elfogadta a közgyűlés az óvoda sok részletében módosított alapító okiratát, amely többek között az óvodai egységek eddigi megnevezését tagóvodá(k)ra módosította és a felvehető gyermeklétszámot 1600-ban határozta meg.

Életmentő defibrillátor az uszodához – mielőbb

Tavaly decemberben döntött a közgyűlés arról Gombos István és Selyem József javaslatára, hogy közadakozást indít a Fabó Éva Sportuszodában elhelyezendő életmentő eszköz, egy Lifepk defibrillátor beszerzéséért, illetve, hogy az önkormányzat idén a félév végén saját költségvetéséből kipótolja a beszerzéséhez (980 ezer forint + áfa) még hiányzó összeget. A közadakozásból mindössze 20 ezer forint gyűlt össze.
A napirendi pont vitájából kiderült, hogy olcsóbban is beszerezhető a megnevezett defibrillátor. Cserna Gábor pedig a beszerzési folyamat és adminisztratív eljárás felgyorsítását indítványozta, hogy az adott esetben életmentő eszköz mielőbb rendelkezésre álljon az uszodában, a város egyik forgalmas pontján. A hiányzó összeg biztosítását megszavazta a testület.

Új ügyvezetők munkaszerződései és egy vitatott ügy

Májustól Mádai Balázs látja el az Innopark Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft. ügyzezetői teendőit is. Ezúttal a megválasztott ügyvezető munkaszerződésének jóváhagyása lett volna a napirendi pont tárgya, ám Pintér Tamás az előzőleg leváltott ügyvezető súlyos visszaéléséről szóló értesülését osztotta meg a jelenlevőkkel. Cserna Gábor egyetértett a kivizsgálás szükségességével, viszont csak a tények ismertében kívánt állást foglalni a megpendített ügyben. Mádai Balázs munkaszerződését, valamint a Kistérségi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. élére ugyancsak májusban kinevezett Szántó Ákos munkaszerződését, továbbá a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Szolgáltató Kft. új ügyvezetője, Kindle Csaba munkaszerződését elfogadta a közgyűlés.

A cégvezetők többszöri elmarasztalása

A DV N Zrt. alapító okiratának módosítása, továbbá tőkepótlása, a céggel kötött városrehabilitációs szerződés módosítása egyaránt téma volt amikor kifakadt a polgármester, hogy a cégvezető(k) távollétében kellett tárgyalni ügyeiket és helyettesről sem gondoskodtak, ha más elfoglaltságuk adódott. Súlyosabb kritika zúdult a Dunanett Kft. vezetőire a hulladékgazdálkodási keretszerződés tárgyalásakor. Több képviselő, köztük Hingyi László, Lőrinczi Konrád kifogásolték a város szemetes voltát, a szelektív hulladékgyűjtő szigetek elmaradó ürítését, emiatt a környékükön felhalmozódó hulladék látványát és nem kívánt hatásait. Szepesi Attila gazdasági alpolgármester az előbbiekre ráerősítve „felháborító”-nak nevezte a helyzetet, ráadásul a cég burkolt áremelést is végrehajtott. Cserna Gábor végül felszólította a városüzemeltetési igazgatót, hogy már a nyár folyamán intézkedjen, ne várja meg a szeptemberi közgyűlést.
A Dunanett Kft. új könyvvizsgálója Tóthné Nagy Etelka lett.
Szepesi Attila akkor is kifakadt, amikor a HF Formula Kft., valamint az Energo-Viterm Kft. múlt évi beszámolójának megtárgyalására került sor. Ugyanis közgyűlési határozat kötelezi arra az önkormányzati cégek vezetőit, hogy a gazdasági évet lezáró május 31-i határidő helyett két hónappal előbb, márciusban kell a számadást elkészíteniük. Hiába. Nem hajtják ezt végre a cégvezetők, amit a jövőben valamiképp szankcionálni kell.
Szabó Zsolt a két cég veszteséges gazdálkodását tette szóvá, ám ebben a gazdasági alpolgármester a cégekbe történt önkormányzati befektetés megalapozottsága mellett érvelt. A döntés gazdasági számítások előzték meg, készült üzleti terv, évi 300 millió forint osztalékkal számolt a város és mérlegelés tárgya volt az is, hogy ne maradjon fűtés nélkül a város akkor sem, ha a Dunaferrtől nem érkezik hő. Jó befektetés lett volna, ha törvényi változás nem változtatja meg gyökeresen a korábbi viszonyokat.

Vita a pentelei kúria és malom megvásárlásáról

Vita bontakozott ki a pentelei Mondbach kúria és malom, valamint a mintegy 3 hektár területű telek megvásárlásáról Pintér Attila és Hingyi László képviselők között. A vitát az ingatlan őriztetésének a költsége váltotta ki. Pintér Attila nem kellően megfontolt döntésnek nevezte a Mondbach kúria és malom ingatlanának megvételét, amelyre a 75 millió forint vételáron felül ki tudja mennyit kell költenie a városnak. Hingyi László, a vásárlás egyik kezdeményezője elmondta, hogy e hónap 22-étől lesz Dunaújváros tulajdona az ingatlan, ekkor tudják a tényleges állapotokat regisztrálni és felmérni az önkormányzat és hivatalának szakemberei. Ezután lehet megfogalmazni a konkrét elképzeléseket, elkészíttetni olyan terveket, amelyek birtokában eséllyel pályázhat a város különféle hasznosítási funkciókra. Az is elképzelhető, hogy az ingatlan egy része építési telekként lesz kimérhető és hasznosítható. A vásárlást hiba lett volna elszalasztani, hiszen a négyzetméterenkénti 2 ezer forint körüli telekár jóval kedvezőbb a környékbeli ingatlanokénál. A gyakorlatilag gazdátlan terület mostanáig nem javította a közbiztonság helyzetét sem, a penteleiek ígéretesnek tartják az önkormányzat birtokba kerülését.

További gyors döntések

Jóváhagyta a közgyűlés a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezet (GESZ) szervezeti és működési szabályzatát, pályázatot ír ki a GESZ vezetői állására, valamint az Intercisa Múzeum igazgatói állására. Hozzájárult a 14. számú felnőtt háziorvosi praxix (Váci Mihály u. 9.) átadás-átvételéhez. A praxist jó ideje helyettesítéssel látták el, idén ősztől a Mezőfalváról a városba költöző dr. Bartos Krisztina személyében (Dr. Bartos és Társa Egészségügyi Bt.) a körzetnek lesz állandó háziorvosa.
Az 5.-ös háziorvosi körzetben idén júliustól dr. Bekő Irén váltja az eddigi háziorvost, dr. Révész Gertrudot. Mindketten azonos cég (Emergency Service Kft.) alkalmazásában állnak. Gertrudot. Mindketten azonos cég (Emergency Service Kft.) alkalmazásában állnak.

M. Lászlóné felajánlotta a városnak saját tulajdonú 13 négyzetméter alapterületű lakását. A közgyűlés elfogadta az ajánlatot azzal, hogy a felajánlót élete végéig haszonélvezeti jog illeti meg, a lakás használatával járó költségeket a lakó viseli az esetleges rendkívüli javítások kivételével. A haszonélvezeti joggal terhelt lakás becsült értéke 936 ezer forint.

Az ipari parkban működő Acéltér Kft. meg kívánt vásárolni 1200 négyzetméteres önkormányzati területet. A tervezett bővítés 16 új munkahelyet ígér. A cég által megajánlottnál magasabb, 4 ezer forintos négyzetméterenkénti áron adja el a kérdéses területet a közgyűlés.

A Modern Művészetért Közalapítványnak 300 ezer forintot biztosít Dunaújváros önkormányzata az esedékes Fejér Megyei Tárlat megrendezéséhez. Ugyanakkor nem nyújtott támogatást a Magyar Vakok és Gyengénlátók Fejér Megyei Szervezete székesfehérvári irodájának a fenntartásához, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Közép-dunántúli Régiója működéséhez. Az utóbbihoz hasonló szolgáltatást nyújt Dunaújváros területén a Jószolgálati Otthon.

Kerékpárút Pálhalmára, egyezség a SPAR Kft.-vel

Az Interspár áruház építésekor megmaradt egy 3 ezer négyzetméteres zárványterület az áruház mögött, amit tíz éven át a Hikari Dojo Sportegyesület használt. Ez az idővel használaton kívüli terület rendezetlenné vált, s mivel ott nincs közvilágítás, a közbiztonságra is veszélyes.
Megegyezett az önkormányzat a Spár Magyarország Kft.-vel, a kérdéses terület tulajdonosával abban, hogy a területet az önkormányzat sport céljára használhatja, amiért nem kér térítést a terület tulajdonosa. Az önkormányzat vállalta, hogy gondozza a területet, sőt a jövő évtől költségvetésében megfelelő összeget biztosít a szükséges feladatokra. Így a cég hálózatáról a terület megvilágítása is biztosítható lesz.
A Tandem Mérnökiroda Kft. elkészítette a Dunaújváros 6-os úti csomópont és Pálhalma közötti 1,3 kilométer hosszúságú kerékpárút tanulmánytervét. Eszerint a kerékpárút a vasúti átjáróig a 62-es út mellett haladna. A vasút keresztezésénél nincs külön kerékpárút. A továbbiakban több alternatívát tartalmaz a terv. Legcélszerűbb a megjavítandó mezőgazdasági út felhasználásával továbbvinni a kerékpárutat Pálhalmáig. A közgyűlés elfogadta a tanulmánytervet és felhatalmazta a polgármestert a kerékpárút engedélyezési és kiviteli terveinek az elkészíttetésére. Erre a költség biztosított. Maga a kivitelezés becslés szerint 93 millió forintba kerül majd.

Önkormányzati média központ koncepció

A felszámolás alatt álló Média Duna Invest Kft. ügyvezetőjének jelölte a közgyűlés Varga Richárdot azzal, hogy a folyamat végigviteléig álljon a cég élén.
Arról is döntött a testület, hogy gazdaságosabb megoldás lenne kialakítani egy önkormányzati érdekeltségű média központot, amely egyaránt működtethet helyi rádiót, helyi televíziót, ingyenes helyi újságot és online hírportált. A helyi eseményeken túl az önkormányzati tervek, elképzelések sokoldalú bemutatását is lehetővé tenné egy ilyen megoldás. A munka megkezdése előtt célszerű átvilágítani a helyi viszonyokat, mérlegelni a lehetőségeket. A feladatra három szakmai szervezettől kért ajánlatot az önkormányzat. A közgyűlés a legkedvezőbb ajánlatot benyújtó Crossborder Film Kft.-t bízta meg a feladattal 2 millió forint + áfa díjazás ellenében.

A Magyar Mentőszolgálat Alapítvány működteti a Papírgyári út 11. szám alatti hajléktalan bázist. Az alapítvány kérésére az önkormányzat az egykori munkásszálló épületében egy helyiséget orvosi rendelőnek alakít ki. Erre félmillió forint keretösszeget biztosít és megbízza dr. Fenyvesi Béla háziorvost, valamint Szűcsné Kiss Katalin ápolót, hogy megbízási díj ellenében megszervezzék a hajléktalan személyek orvosi ellátását.

Módosítani a DVCSH Kft. társasági szerződését

Előfordult – állította a közgyűlés nyilvánossága előtt Pintér Tamás –, hogy a DVCSH Kft. jelentős összegű kölcsönt nyújtott tulajdonosi hozzájárulás nélkül. Az ügylet egy írásos cégbeszámolóban is szerepelt. Válaszként Szepesi Attila gazdasági alpolgármester hangsúlyozta, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Ettől függetlenül megszavazta a testület a „DVCSH Kft. társasági szerződése módosításának kezdeményezése” című előterjesztésben foglaltakat, miszerint utasítja a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatóját, hogy kezdeményezze a DVCSH Kft. taggyűlésének összehívását, tegyen javaslatot a DVCSH Kft. társasági szerződése IX./1. pontja második mondatának módosítására, mely azt tartalmazza, hogy a taggyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik … továbbá a kölcsönszerződések, faktoring szerződések jóváhagyása, mert a nem átlátható kölcsönügyletek veszélyeztethetik a közműszolgáltatások zavartalan működtetését.

Szabó Zsolt Róbert, a városüzemeltetési, környezetvédelmi és turisztikai bizottság külső szakértő tagja lemondott a bizottság tagi tisztségéről. Emiatt a megnevezett bizottság külső szakértő tagjának Szabó Gergő Dánielt választotta meg a közgyűlés.

A zárt ülés döntése

Egyetlen (a DSZSZ Kft.-vel kapcsolatos) napirendi pontot tárgyalt zárt ülésen a keddi rendkívüli közgyűlés. Erről a sajtószóvivő útján az alábbi tájékoztatást kaptuk:

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése kijelenti, hogy a DSZSZ Kft. és a DVCSH Kft. által 2013. május 31. napján megkötött, a szerződő felek egymás közötti elszámolására vonatkozó megállapodást, a perek megszüntetésére vonatkozó meghatalmazást nem hagyja jóvá, ezért utasítja a DSZSZ Kft. ügyvezetőjét, hogy kezdeményezze a megállapodás felbontását a DVCSH Kft-nél, rövid határidővel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.