Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Január 30. 13:53, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Különös melegedést észleltek

Különös melegedést észleltek

Kétszer-háromszor gyorsabban melegszik a Golf-áramlat az Atlanti-óceánnál német tudósok megfigyelései szerint.

A Nature Climate Change című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány adatai nemzetközi kutatócsoport megfigyelésein és szimulációkon alapulnak. Ezek szerint a Golf-áramlat hőmérséklete az elmúlt száz évben 1,2 Celsius-fokkal, míg az Atlanti-óceán 0,4 fokkal emelkedett.

A Németország északi vidékén, Kielben működő Helmholtz Óceánkutató Központ szerint a jelenség más óceánok gyors áramlataira is igaz: helytálló a Japán és az Ausztrália, vagy épp a Brazília és az Afrika déli része előtt „elhúzó” áramlatokra.

A Golf-áramlat az egyik legerősebb tengeri áramlat. Az általa Amerikából Európába „szállított” meleg felelős Közép- és Észak-Európa viszonylag enyhe éghajlatáért. Az áramlat forrása a Mexikói-öbölben van, onnan visz másodpercenként akár 100 millió köbméter vizet észak felé az Egyesült Államok keleti partja mentén.

A kutatók azt vizsgálták, milyen mértékben változtak az ilyen meleg áramlatok az elmúlt évszázad során. Kiderült, az áramlatok felmelegedése jelentős mértékű és kisebb változásokkal jár együtt. E változások viszont hatással lehetnek az óceánban zajló szén-dioxid-felvételre, amely magasabb hőmérséklet mellett csekélyebb – mutattak rá a szakemberek.

„Összességében a hőmérsékleteket vizsgáló nyolc különböző adatbankot elemeztünk, a tengeráramlatok egy nagy felbontású óceánmodelljével pedig az adatokat felhasználva szimulációt végeztünk” – magyarázta Martin Visbeck, az óceánok fizikájával foglalkozó szakember. „Ezek alapján fel tudtuk tárni, hogy a nyugaton lévő part menti régiókban jóval magasabb volt a felmelegedés a globális átlagnál” – fűzte hozzá. A jelenség okai azonban még nem egyértelműek.

„Minden arra utal, hogy az óceánok globális áramlásában az éghajlatváltozás miatti változások zajlanak a szubtrópusok terjeszkedését okozva” – magyarázta Visbeck, aki szerint az óceánok hosszú távú „EKG-megfigyelésére” van szükség, mert szúrópróbaszerű mérésekkel igen nehéz felderíteni a kiváltó okokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.