Városlista
2022. július 6, szerda - Csaba

Hírek

2012. Január 30. 13:53, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Különös melegedést észleltek

Különös melegedést észleltek

Kétszer-háromszor gyorsabban melegszik a Golf-áramlat az Atlanti-óceánnál német tudósok megfigyelései szerint.

A Nature Climate Change című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány adatai nemzetközi kutatócsoport megfigyelésein és szimulációkon alapulnak. Ezek szerint a Golf-áramlat hőmérséklete az elmúlt száz évben 1,2 Celsius-fokkal, míg az Atlanti-óceán 0,4 fokkal emelkedett.

A Németország északi vidékén, Kielben működő Helmholtz Óceánkutató Központ szerint a jelenség más óceánok gyors áramlataira is igaz: helytálló a Japán és az Ausztrália, vagy épp a Brazília és az Afrika déli része előtt „elhúzó” áramlatokra.

A Golf-áramlat az egyik legerősebb tengeri áramlat. Az általa Amerikából Európába „szállított” meleg felelős Közép- és Észak-Európa viszonylag enyhe éghajlatáért. Az áramlat forrása a Mexikói-öbölben van, onnan visz másodpercenként akár 100 millió köbméter vizet észak felé az Egyesült Államok keleti partja mentén.

A kutatók azt vizsgálták, milyen mértékben változtak az ilyen meleg áramlatok az elmúlt évszázad során. Kiderült, az áramlatok felmelegedése jelentős mértékű és kisebb változásokkal jár együtt. E változások viszont hatással lehetnek az óceánban zajló szén-dioxid-felvételre, amely magasabb hőmérséklet mellett csekélyebb – mutattak rá a szakemberek.

„Összességében a hőmérsékleteket vizsgáló nyolc különböző adatbankot elemeztünk, a tengeráramlatok egy nagy felbontású óceánmodelljével pedig az adatokat felhasználva szimulációt végeztünk” – magyarázta Martin Visbeck, az óceánok fizikájával foglalkozó szakember. „Ezek alapján fel tudtuk tárni, hogy a nyugaton lévő part menti régiókban jóval magasabb volt a felmelegedés a globális átlagnál” – fűzte hozzá. A jelenség okai azonban még nem egyértelműek.

„Minden arra utal, hogy az óceánok globális áramlásában az éghajlatváltozás miatti változások zajlanak a szubtrópusok terjeszkedését okozva” – magyarázta Visbeck, aki szerint az óceánok hosszú távú „EKG-megfigyelésére” van szükség, mert szúrópróbaszerű mérésekkel igen nehéz felderíteni a kiváltó okokat.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 06. 18:03, szerda | Belföld

Rekordösszegű kárkifizetéseket is hozhat az idei viharszezon

Az idei viharszezon felénél, a május-júniusi adatok szerint 39 ezer bejelentés érkezett a biztosítókhoz, a kárösszeg pedig 4,6 milliárd forint,

2022. Július 06. 17:09, szerda | Belföld

Nőtt a Balatonra vonatozók száma

Június közepétől jelentős kínálatbővítést hozott a főszezoni vasúti menetrend, a rekkenő hőség és a tóparton is beinduló fesztiválszezon nagyot dobott a balatoni vonatok forgalmán

2022. Július 06. 15:01, szerda | Belföld

Nagyszabású rajtaütést tartott a NAV - videó

Több mint egymillió szál adózatlan cigarettát, rengeteg Elf Bart, Heetset, vágott dohányt, potencianövelő tablettákat és kábítószergyanús anyagot is találtak a pénzügyőrök egy nagyszabású fővárosi akció során

2022. Július 06. 11:55, szerda | Belföld

Megtalálták a Kis-Dunában elmerült második BVOP-s áldozatot is

Megtalálták a büntetés-végrehajtás (bv) 29 éves, hivatásos állományú tagjának holttestét Rácalmásnál, a Kis-Dunában - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.