Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Május 10. 17:03, szombat | Helyi

Lakossági fórum a Városházán: Szijjártó - a magyar kormány két lábra állította Magyarországot

Lakossági fórum a Városházán: Szijjártó - a magyar kormány két lábra állította Magyarországot

Az EP- választásokhoz közeledve Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára és Gál Kinga a Fidesz-KDNP EP-képviselőjelölt lakossági fórumot tartott.

Az Európai Parlamenti választásokhoz közeledve Dunaújvárosban is fórumot tartottak pénteken, amelyen részt vett Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár, aki a fórum előtti sajtótájékoztatón több olyan kérdésre is válaszolt, ami közvetve vagy közvetlenül érinti városunk polgárait is. A fórumon megerősítette, hogy a magyar kormány nem hajlandó eltérni eredeti elképzeléseitől, nevezetesen attól, hogy megvédik a rezsicsökkentést, a magyar földet, a határainkon kívül élő magyarságot, valamint a további munkahelyteremtésekkel kívánják ösztönözni a gazdasági élénkülést.


- Tisztelt államtitkár úr, a Bank of Chinaval való tárgyalásokból mi tartozik a nyilvánosságra?

- A világ kilencedik legnagyobb bankja, ezért különös jelentőségű számunkra, hogy közép és kelet európai regionális központját Magyarországra hozza ez a pénzintézet. A legnagyobb kínai bankok a Bank of China ügyfelei, ezért bíztatást jelenthet számunkra, hogy ők is beruházásokat hozzanak hazánkba. Ennél nagyobb jelentőséggel is bír, hiszen ez a döntés bizonyítja, hogy a Bank of China hosszútávon számol hazánkban való jelenlétének fejlesztésével, mert egy klíring központot is hoznak Budapestre. Ennek az lesz a szerepe, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy a kínai konvertibilis fizetőeszközt mind jobban elterjessze a világon. Ma már ezt a fizetőeszközt a második legtöbbet használt fizetőeszközként tartják számon a nemzetközi kereskedelemben.

- Orbán Viktor miniszterelnök úr Angela Merkelnél járva megerősítette, hogy hazánk stratégiai partnerként tekinti Németországot. Ebben a vonatkozásban mit jelent a kínai banknak a jelenléte és finanszírozási lehetősége hazánkban?

- Azt, hogy a magyar kormány két lábra állította Magyarországot, a magyar gazdaságot, hiszen a hagyományos transzatlanti kapcsolatok mellett, a keleti nyitás stratégiai jegyében most már keleten dinamikusan növő piacokon is jelen vagyunk. Az pedig nem lehet kérdés, hogy Németország stratégiai partnere Magyarországnak, mert külkereskedelmi forgalmunk egynegyedét Németországgal bonyolítjuk, legtöbb hazánkban működő vállalkozás német. Az összes beruházás egynegyede onnan érkezett, a vállalataik háromszázezer magyar embernek adnak munkát. Érdekünk tehát, hogy a hagyományos barátságot mélyítsük, továbbá, hogy két lábra álltunk

- Éppen a magyarországi Uniós választások hajrájába fordulva sem hagyhatjuk figyelmen kívül a napi politikai történéseket. Legutóbb Pásztor István vajdasági politikust köpték és hazaárulózták le a Kossuth-téren, melyről vezető publicista is joggal beszélpúposlelkűségről. Önnek, mi erről a véleménye?

- Az, hogy a magyar választók egyértelművé tették április 6-án, nem kérnek a szélsőségekből. Legyen az jobb, vagy baloldali. Az ilyen eseményeket a lehető leghatározottabban el kell ítélni, a rendőrségnek eljárást kell folytatni. Akik pedig ilyen minősíthetetlen tettekre adják a fejüket, azokat pedig méltó módon meg kell büntetni a törvény betűje szerint. Magyarországon, április hatodikán az európai közép győzött, a választók nemet mondtak a szélsőségekre. Jó volna, ha ezt már mindenki végre észrevenné és látná, hogy a választók akarata miként is néz ki.

Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-képviselőjelöltje ugyan külön érkezett Dunaújvárosba a lakossági fórumra pénteken Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkártól, ám a nagyszámú érdeklődők előtti együttes fellépést megelőzően válaszolt hetilapunk kérdéseire.


- Képviselő jelölt asszony, engedje meg, hogy gratuláljunk az Európai Parlament Magazin által alapított és idén tízedik alkalommal adományozott Év képviselője díjhoz. Napjainkban melyek a legfontosabb teendők?

- Egyrészt, köszönöm, mert meglepett ez a díj 2014-ben, éppen szabadságjogi kategóriában, hiszen nagy vitákon és küzdelmeken vagyunk túl az Európai Parlamentben, s ezzel adom a választ is az elkövetkezendő időkre vonatkozóan. Egyértelmű, hogy elindultunk a kilábalás útján, Magyarország és a magyar kormány bizonyítani tudta, hogy ez egy járható út abból a gazdasági válságból, ami 2010-ben volt. Ez egy kemény küzdelem volt Brüsszelben, mert szembe mentünk számos érdekkel, szembe mentünk a bankadókkal, a különadókkal egy olyan elképzeléssel, amit ránk akartak kényszeríteni. Mára látjuk, hogy számos országban lett bankadó, mára látjuk, hogy azok a megoldások, amiket választunk, azok jó megoldások. Nekünk az az érdekünk, hogy azok az eredmények, amelyek fontosak a magyar emberek számára, megvédjük: Erzsébet-program, bankadó, és igenis ne bántsák az akácot… A másik, hogy szükségünk van új munkahelyekre, tehát szükség van az Uniós forrásokra, amelyekből minél több jöjjön hazánkba, amit fejlesztésre fordíthatunk. Dunaújvárosban azért látszik, hogy mit sikerült elindítani, mekkora átalakulás van. Harmadrészt pedig továbbra is kiállunk az értékeink mellett: a hagyományos családmodell, a nemzeti kérdés. Úgy látom, amennyiben a választópolgárok is mellettünk állnak, hogy a következő időszakra is lesz teendő bőven. Nagyon nem mindegy, kik fogják képviselni az országot az EU Parlamentben az elkövetkezendő időben. És pontosan a magyar emberek látták az elmúlt időszakban, hogy nem mindegy, ki melyik oldalon áll, kik védték az érdekeket. Egyik szélsőségnek sincsen helye, sem a baloldalinak, sem a szélsőjobboldalinak. Ezért egyetlen út van, amit mi, Fideszes EU Parlamenti képviselők csinálunk.

- A magyar polgárok érdekeiért való szembemenést említette. Mi volt a legnagyobb konfliktus, a szembemenés, vagy a hátbatámadás?

- Számos esetben az alaptalan vádak, a hazug, a tények teljes elferdítése jelentette a legnehezebb vitákat, küzdelmeket. Hiszen olyan pontokon és már akkor támadták, amikor még nem is volt készen – lásd a médiatörvényt. Már azt kiabálták, hogy megszűnt a szólásszabadság hazánkban. Készültmég az Alaptörvény, de már kifogásolták – olyanok és olyan szinten, hogy elképzelhetetlen az EU ilyen színterén -, hogy miért „Isten áldd meg a magyart”-al kezdődik! Na, én meg úgy gondolom, hogy a szuverenitásunk ilyen szintjén beleszólni senkinek semmi köze nincsen hozzá. Ez mutatja, hogy ezek politikai támadások voltak. Aztán a sok ferdítés, ami az igazságszolgáltatás kapcsán ment, rengeteg konkrét ügy van. Azt gondolom, hogy azt sikerült felmutatnunk Brüsszelben, s ez lesz a feladatunk továbbra is, mint minden más nemzetnek a tagállamok között, hogyha mi tisztelettel adózunk más nemzeteknek, akkor az Unió részéről, a bürokráciája részéről is elvárjuk a magyar polgárok felé.

Pálinkás István

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.