Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. November 12. 10:36, kedd | Helyi
Forrás: DSTV

Látni és látszani, avagy figyelmesen az utakon!

Látni és látszani, avagy figyelmesen az utakon!

Az Országos Rendőr Főkapitányság és ORFK OBB októbertől éberebben figyeli az úton közlekedőket. Látni és látszani elnevezésű kampány célja, hogy ellenőrizzék és tájékoztassák az autóvezetőket.

Az Országos Rendőr Főkapitányság és ORFK Balesetmegelőzési Bizottság októbertől éberebben figyeli az úton közlekedőket. Látni és látszani elnevezésű kampány célja, hogy ellenőrizzék és tájékoztassák az autóvezetőket. Aki szeretné javítani a fényszórója hatásfokát, vagy éppen saját éleslátását vizsgáltatná, az október elseje és december 15-e közt ingyenesen megteheti. latnieslatszani.hu


A biztonságos és a figyelmes közlekedés jegyében plusz energiákat mozgósítanak a rend őrei országszerte. A rutinellenőrzéseken túl, felhívják minden gépjárművezető figyelmét, hogy fontos: Látni és látszani! Közeleg a tél és a látási, közlekedési viszonyok megváltozásával szükséges alkalmazkodnunk és figyelembe venni – elkerülni - a lehetséges veszélyforrást.


„A kampány célja, hogy a közlekedésben résztvevők figyelmét felhívja a világítási szabályok betartásának a fontosságára, valamint, hogy mennyire fontos a szem élessége!” – tudhatjuk meg Juhász Károlytól a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől. A továbbiakban elárulta még a kampány hasznos, praktikus részleteit is: „A kampányhoz ebben az évben csatlakoztak a Fejér megyei optikusok és Fejér megyei szakszervezetek is, amelyek a kampány ideje alatt: október elseje és december tizenötödike között térítésmentesen megvizsgálják a gépkocsik világítóberendezéseit, valamint ugyancsak térítésmentesen megnézik a vezetők szemét is.”


Ahogy a világítótesteket úgy a szemünket is fontos felülvizsgáltatni és mozgatni. A szemüveg és a sok képernyő előtt töltött órának köszönhetően izmaink merevvé válnak, feszesek lesznek. William Horatio Bates amerikai orvos - a szemtorna atyja - már a múlt század elején felhívta a figyelmet, hogy a jó látáshoz hozzátartozik a belső egyensúly is!

Néhány egyszerű gyakorlattal azonban javíthatunk látásunkon, és könnyíthetünk fáradt izmainkon. A szem körbe-körebe mozgatása néhány alkalommal (mindkét irányba) segít megtornáztatni az izmokat. Illetve ha enyhén masszírozzuk a szem környékét, illetve lágyan tenyerünkbe temetjük arcunkat. Ez a néhány perces gyakorlat segít felmelegíteni és pihentetni a szemet és környékét. A közelre és távolra való fókuszálás szintén egy olyan gyakorlat, amelyet várakozás közben, buszmegállóban, vagy akár fogmosás után is megtehet az ember. Néhány perc tudatos figyelem és a látás újra élesebb!


Figyeljünk egymásra, tartsuk tisztán az ablakokat és az optikai berendezéseket, kössük be magunkat, és tájékozódjunk az aktuális hírekről. Így december közepéig jutalomban is részesülhetünk a rendőrségnek köszönhetően. Látni és látszani!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.