Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. Július 12. 18:45, szombat | Helyi

Legyenek biztonságban a vízben is!

Legyenek biztonságban a vízben is!

A Dunában és a közvetlen közelségű szabadvizeiben évente mintegy 50-60 ember veszti életét.

A víziközlekedési balesetek, vízbefulladások zöme a nyári szezonban következik be, hiszen a kánikulában az emberek tömegesen keresik fel a szabadvizeket.

A Duna magyarországi szakaszán 2014. július 7-e és 9-e között hatan vesztették életüket, közülük négyen feltételezhetően tiltott fürdőzés következtében.

A tragédiákat a szabadvizekben való fürdésre vonatkozó írott és íratlan szabályok figyelmen kívül hagyása, gondatlanság, figyelmetlenség, felelőtlen magatartás okozza.

A vízbefulladások általában a parttól 15-20 méterre történnek. A vízbe fulladt személyek többségét ismerőseik gyakorlott úszónak tartották. Ez egyértelműen mutatja, hogy a szabadvizekben történő úszás, fürdés nem ugyanaz a tevékenység, mint amit az emberek a strandokon, uszodákban megszoktak. Sokan nincsenek tisztában saját teljesítőképességükkel, így túlzott kockázatot vállalnak és sok esetben már az első szabadvízben történő fürdés végezetes következménnyel jár. Fokozott veszélyt jelent a változó vízhőfok, áramlatok, víz alatti akadályok, változó vízmélység, hullámzás, hordalék, uszadék, forgalom, váratlan helyzetek, amelyek még az egyébként gyakorlott úszót is megzavarhatják.

Tudnivalók vízijárművel közlekedők számára:

Mielőtt vízre szállnak, ismerjék meg és tartsák be azokat az objektív és szubjektív szabályokat, amelyek biztosítják, hogy a vízre szállás felüdülést hozzon, ne pedig rémálommá váljon. Általában a hajóvezető figyelmetlensége, gondatlansága, vakmerő vagy vigyázatlan vezetési stílusa, gyakorlatlansága a balesetek fő előidézője.

Legyenek tudatában, hogy felelősek saját maguk és utasaik biztonságáért!

Biztonsági tanácsok:

Ismerjék meg a hajózási szabályokat és a hajózásbiztonsági ajánlásokat, majd a vízen szigorúan tartsák is be azokat.
Biztonságosan vezessék a hajót, legyenek mindig gondosan körültekintőek, és járművük legyen felszerelve elegendő személyi mentőeszközzel.

Ismerjék meg az adott vízterület jellemzőit, vegyék figyelembe a láthatósági viszonyokat, a hajóforgalom nagyságát, a hajózási akadályok meglétét. Tájékozódjanak a területre jellemző, hajózást befolyásoló speciális rendelkezésekről.
Ismerjék meg vízjárművük jellemzőit, legyenek tisztában annak nautikai tulajdonságaival.
Tájékozódjanak a várható időjárási viszonyokról a vízre szállást megelőzően és a vízen tartózkodás alatt folyamatosan.
Mérlegeljék képességeiket, fizikai- és egészségi állapotukat. Betegen, fáradtan, zavart tudattal, alkohol, gyógyszer, vagy kábítószer hatása alatt életveszélyes és tilos a vízre szállás.

Tudnivalók a szabadvízben fürdőzők számára:

Tilos fürödni:

-hajóútban
-hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 m-es körzetben
-vízlépcsők és vízimunkák 300 m-es hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp és révátkelőhelyek 100 m-es körzetében
-kikötők, veszteglő és rakodóhelyek, kijelölt, zárt vízisí és vízirobogó (jet-sky), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomás területén
-egészségre ártalmas vizekben, kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabadvizekben
-éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve ha a vízfelület megvilágított és legfeljebb a mélyvíz határáig
-ahol a tiltótábla jelzi
-a part menti kikötőpontonok a hajók kikötésére szolgálnak, azokra felmenni csak -a hajó kikötése után szabad. Ezeket egyéb célra - pl. fürdőzés, napozás stb. - igénybe venni tilos.

Hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett fürödhet a szabadvizekben!

Veszélyes a fürdőzés:

-étkezés után, teli gyomorral
-ittas állapotban, kábultságot előidéző gyógyszer, vagy más hasonló szer hatása alatt

-szív- és keringési rendellenességben szenvedőknek, betegség vagy rokkantság miatt mozgásukban korlátozottaknak
- fáradtan, kialvatlan állapotban

Hasznos tanácsok:

Szabadvizekben való fürdés előtt győződjenek meg a vízmélységről, a víz alatti akadályokról, a rendellenes vízmozgásról.
Lehetőleg ne fürödjenek egyedül.Napozás előtt lehetőleg mosakodással hűtsék le magunkat.Étkezés után, szeszesital, vagy hasonlóan ható szer fogyasztása után ne fürödjenek. Ismeretlen vízterületen, illetve gumimatracról, vízibicikliről, csónakból felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.Fáradtan, kialvatlanul ne fürdőzzenek.

Címkék: biztonság, fürdőzés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.