Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Május 08. 23:16, kedd | Helyi

Létesítménybalhé négy tételben

Létesítménybalhé négy tételben

Előhang: Egy mailt kapott szerkesztőségünk a Dunaferr Sportegyesülettől, amely az alábbiakat tartalmazta: A dunaújvárosi sportlétesítmények bérleti díjának drasztikus emelése nem csak a Dunaferr Sportegyesületet érintette érzékenyen,

Egyesületünk vezetése hónapok óta próbál egyeztetni és kompromisszumokat keresni az ügyben, de eddig egyedül az uszoda pályabérleti díjával kapcsolatban sikerült eredményt elérnünk.
2012. május 9-én 17 órakor a Városháza téren egy sportos demonstráció keretein belül kívánjuk a figyelmet a rendkívül komoly problémára irányítani. A helyszínen szeretnénk egy petíciót átadni Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesterének.

A helyszínen szívesen látunk mindenkit, aki egyetért azzal, hogy a sportlétesítmények használatával kapcsolatosan kialakult helyzetre a város vezetőivel rövid időn belül találjunk minden fél számára elfogadható és fenntartható megoldást.

Barátsággal:

Mátyás Gábor
Ügyvezető elnök

A bonyodalom - Dunaferr SE Dunaferr nélkül

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Cserna Gábor, polgármester, Szepesi Attila gazdasági és stratégiai ügyekért felelős alpolgármester, Radulovics Bojana, a Női Kézilabda Akadémia szakmai igazgatója, valamint Szemenyei István, a Női Kézilabda Akadémia ügyvezetője a dunaújvárosi sportingatlanok használatára, valamint a sporttal kapcsolatos fejlesztésekre vonatkozóan, 2012. május 08-án, azaz a mai napon délután.
Cserna Gábor polgármester kiemelte, Dunaújvárosban a kezdetektől fontos, és meghatározó a sport szerepe.

A városvezetés álláspontja szerint, a Medgyessy kormány vad privatizációját követően, a Dunaferr eladásakor már látni lehetett, hogy a döntéssel több szakosztály létét veszélyeztetik. A teher pedig egyszerre szakadt Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának a nyakába. Cserna Gábor polgármester újra kihangsúlyozta, hogy átlátható létesítmény-üzemeltetést, és átlátható szakosztályokat szeretne a város. Eddig a létesítményeket támogatta az önkormányzat, ezt követően közvetlenül a létesítményeket használó szakosztályokat fogja. Mint ahogy azt a múltban, teszi ezt a jövőben is. Dunaújváros MJV Közgyűlése a városi sportingatlanok működtetésével kapcsolatban a nyílt közbeszerzési eljárás megindításával egy új sportkoncepciót kíván érvényesíteni a sporttámogatások terén. A sikeres közbeszerzést követően a pályázat nyertese koncessziós díjat fizet az önkormányzatnak, ebből az összegből tudjuk támogatni a létesítményhasználókat.

Az önkormányzat várakozásai szerint ezen koncepció megvalósulásával, fokozatosan a létesítmények jelenlegi állapotán is lehet javítani, azaz további forrásbevonásra nyílik lehetőség a létesítmények korszerűsítésére, fejlesztésére. Dunaújváros MJV Közgyűlésének 2012. évi költségvetésében szerepel a sportlétesítmények üzemeltetésére szánt II. féléves összeg, ezen összeg képezheti az alapját a sportegyesületek, illetve az igénybe vevők támogatását. Dunaújváros Önkormányzata komoly erőfeszítéseket tesz, hogy a korábban elnyert „sportváros” címet megőrizze, és jelentős összegeket fordít az utánpótlás nevelésre is (Kézilabda Akadémia, Dunaújvárosi Városi Sportiskola, Pálhalma Agrospeciál, Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség, Dunaújváros Atlétikai Klub, Egy Darab Gyepért, Penteléért Alapítvány). Fontos, hogy a város ezen értékeit megőrizzük, ezért is támogatja az önkormányzat a Női Kézilabda Akadémia, valamint a Röplabda Akadémia létrejöttét.


Szepesi Attila alpolgármester hangsúlyozta, alaptalan az a vád, mely szerint Dunaújvárosnak nem fontos a sport. Ha így lenne, nem beszélhetnénk a DVG Zrt. által a sportlétesítmények működtetésére fordított éves költségéről, mely a városnak megközelítően 212 millió forint (211.934.467-) kiadást jelent. Gazdasági alpolgármester úr felsorolásában a következő számadatok szerepeltek, melyek Dunaújváros MJV Önkormányzatának sportlétesítmények üzemeltetésére fordított 2011-es költségére vonatkozik:
-Jégpálya: 84.474.547 forint
-Sportcsarnok: 43.773.119 forint
-Klubház és sportszálló: 14.431.457 forint
-Stadion edzőpálya és öltöző: 4.871.866 forint
-Tornacsarnok: 18.564.856 forint
-Csónakház: 9.202.369 forint
-Birkózó csarnok: 3.829.993 forint
-Futófolyosó és Teniszpálya: 321.915 forint
-Focipályák, Töm.sport, Labd.ép.: 4.450.639 forint.
Alpolgármester tájékoztatta a közvéleményt, az elmúlt hetekben folyamatos egyeztetéseket folytatott az önkormányzat többek között a Dunaferr SE Úszó Szakosztályával, illetve Városi Sportiskolával, melynek révén a Fabó Éva Sportuszoda jelenleg érvényben lévő pályadíjait 50 százalékkal csökkentik, valamint a Közgyűlés a következő rendes ülésén, 2012. május 17-én döntést hoz arra vonatkozóan, hogy a jelenleg érvényben lévő létesítmények díjait is szintén a felére csökkentik. A tervek között szerepel továbbá, hogy a jelenlegi szabályozás megváltoztatásával, már önkormányzati cég is támogathatná közvetlenül az egyes csapatokat, azokat a látvány-csapatsportokat kivéve, melyek a TAO révén jutnak anyagi támogatáshoz.
Szemenyei István, a Női Kézilabda Akadémia ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy a kézilabda akadémia azzal a céllal alakult 2011. március 1-jén, hogy helyi és országos szinten meghatározó utánpótlás-nevelő bázisa legyen a női szakágnak. „Célul tűztük ki, hogy néhány éven belül a dunaújvárosi első osztályú felnőtt csapat gerincét az akadémián végzett játékosok adják. Ennek érdekében együttműködési szerződést kötöttünk az NB I-es csapatot működtető sportvállalkozással, mely az utánpótlás csapatok fokozatos átvételéről, versenyeztetéséről szól. Ebben a bajnoki szezonban az ifjúsági és serdülő csapatok játszanak az akadémia keretein belül, nyáron a junior korosztály is átkerül az irányításunk alá.”

Az ügyvezető kiemelte, hogy nyomon követik a felnőtt csapattal történő egyeztetéseket, és jelen helyzetben azt tartják a legfontosabbnak, hogy a csapatok (felnőtt, junior, ifjúsági) a mérkőzésekre koncentrálva, a lehető legjobb helyezéseket elérve fejezzék be a 2011/2012-es bajnokságot. Ennek alapján van mód a következő bajnoki szezonra történő nevezésre, és ezt kívánja a sportolói etika is.

További bonyodalom: Zűrzavarban lenyúlt játékosok???

A Dunaújvárosi Főiskola – Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia vezetése, felügyelő bizottsága az alapító önkormányzat képviselőivel történt egyeztetések után az alábbiakról tájékoztatja a közvéleményt:

1. Mind az bizonyára ismert, a kézilabda akadémia azzal a céllal alakult 2011. március 1-én, hogy helyi és országos szinten meghatározó utánpótlás-nevelő bázisa legyen a női szakágnak. Célul tűztük ki, hogy néhány éven belül a dunaújvárosi első osztályú felnőtt csapat gerincét az akadémián végzett játékosok adják. Ennek érdekében együttműködési szerződést kötöttünk az NB I-es csapatot működtető sportvállalkozással, mely az utánpótlás csapatok fokozatos átvételéről, versenyeztetéséről szól. Ebben a bajnoki szezonban az ifjúsági és serdülő csapatok játszanak az akadémia keretein belül, nyáron a junior korosztály is átkerül az irányításunk alá.

2. A jelenleg érvényes szabályozás szerint az utánpótlás versenyeztetése ifjúsági korosztálytól a felnőtt csapat jogán lehetséges, ezért az akadémiának létérdeke, hogy vagy saját jogon, vagy együttműködés keretében valamelyik NB–és bajnokságban felnőtt csapata legyen. Éppen ezért fokozott figyelemmel kísértük az önkormányzat és a DNKS Kft. tárgyalásait az esetleges tulajdonosváltásról.

3. Az elmúlt hetek sajtóhírei a dunaújvárosi felnőtt női kézilabda kritikus helyzetéről aggodalommal töltötték el az akadémia vezetését, sportolóit, ezért egyeztetéseket folytattunk a DNKS Kft. vezetőivel a lehetséges megoldásokról. A tárgyalások nyílt, őszinte hangvételben zajlottak, mindenki a sportág helyzetének megszilárdításában érdekelt. A felek biztosították egymást arról, hogy a közeljövőben is folyamatosan tájékoztatják egymást a fejleményekről.

4. Jelen helyzetben a legfontosabbnak tartjuk, hogy a csapatok (felnőtt, junior, ifjúsági) a mérkőzésekre koncentrálva, a lehető legjobb helyezéseket elérve fejezzék be a 2011/2012-es bajnokságot. Ennek alapján van mód a következő bajnoki szezonra történő nevezésre, és ezt kívánja a sportolói etika is.

5. Mivel a jelenlegi felnőtt keret játékosait különböző sportszervezetek ajánlatokkal keresték meg, és ez érzékelhető zavart okozott a felkészülésben, a mérkőzéseken, az akadémia vezetése tárgyalásokat folytatott a játékosokkal a jövőre vonatkozóan. A beszélgetések eredményeként a játékosok többsége hajlandóságot mutatott a munka közös folytatására, akár átmenetileg az NB/I B osztályban is. Optimizmus és bizalom jellemezte a megbeszéléseket, melyeket a bajnoki szezont követően zárunk le. Biztonságérzetet kívántunk adni a játékosoknak, amit véleményünk szerint sikerült is.

6. Az NB/I–es bajnokságban történő szereplésnek a versenykiírásban megfogalmazott jogi és gazdasági feltételei vannak. A bennmaradással, esetlegesen más klubok visszalépésével, átszervezésével a jogi lehetőség nyitva marad, de a gazdasági tényezők megteremtése akkor is hatalmas feladat. Csak tartozásmentes, a támogatásokkal pontosan elszámoló szervezet nevezését fogadja el a Magyar Kézilabda Szövetség.
A Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia jelenleg nincs olyan pénzügyi helyzetben, hogy első osztályú indulásban gondolkodhasson, ez rövid távú terveiben nem is szerepelt. A központi és önkormányzati támogatásoknak, valamint a társasági adóból várható bevételeknek köszönhetően reális cél az NB/I B osztályban indulás saját jogon, amihez kérjük a szövetség külön engedélyét. Ezt a DNKS Kft. sorsától függetlenül is megtennénk, hiszen a junior játékosainknak egy további versenyeztetési lehetőséget jelent. Ha a helyzet megkívánja, bízunk benne, hogy egy év alatt ez a gárda is képes lesz visszavezetni Dunaújvárost az első osztályba.

7. Bármilyen forgatókönyv is valósul meg, azt mindenkinek látnia kell, hogy a gazdasági élet szereplőinek, és a szurkolóknak a támogatása nélkül magas színvonalú versenysport sehol sem tud fennmaradni. Az akadémia vezetése ezúton is kéri az elkötelezett vállalkozókat és a sportág szerelmeseit, hogy lehetőségeikhez mérten segítség terveink megvalósulását. Hiszünk benne, hogy Dunaújváros nem fog eltűnni a magyar kézilabda térképéről, és még sok örömet okoz városunk és a nemzet sportszerető közvéleményének.


Dunaújváros, 2012. május 8.

Radulovics Bojana sk. Szemenyei István sk.


szakmai igazgató ügyvezető

Megoldás - Átmenetileg

Tisztelt Médiumok, Sportszervezetek, Sportbarátok!

Az elmúlt néhány órában az Önkormányzattal történt egyeztetés során a Dunaferr SE elnöksége a főszponzor (ISD Dunaferr Zrt.) képviselőjével közösen és egyetértve úgy döntött, hogy a 2012. május 9-én 17 órára tervezett sportos demonstrációt bizonytalan időre elhalasztja.

Köszönjük megértésüket és együttműködésüket!

Mátyás Gábor
Ügyvezető elnök

________________________________________

Címkék: Dunaferr, Dunaferr SE

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.