Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. December 13. 08:24, péntek | Belföld
Forrás: mti

Lezárul a bankjegyek megújítási programja

Lezárul a bankjegyek megújítási programja

Lezárul az év végén a bankjegyek megújítási programja, a többletkibocsátás költsége 4-5 milliárd forint volt

- mondta Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) készpénzlogisztikai igazgatóság igazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a bankjegyek megújítását az elmúlt öt év során hajtották végre, a folyamat 2019-ben befejeződik. A régi bankjegyek bevonása majdnem teljesen végbement, a régi tízezressel még december végéig lehet fizetni, és ezzel ér véget a bankjegycsere.

Az új bankjegyek biztonsági elemei könnyen azonosíthatóak - hívta fel a figyelmet Pataki Tibor.

Az igazgató ismertetése szerint az öt év során 900 millió megújított bankjegyet gyártottak le, és 350 millió régi bankjegyet vontak be. A régi bankjegyek mindössze 4 százaléka nem érkezett még vissza a jegybankba, amit az igazgató jó aránynak nevezett.

A hamisításokkal kapcsolatban kedvező fejleménynek nevezte, hogy az utóbbi években az egymillió bankjegyre jutó hamisítások száma 1 volt tavaly, míg korábban még 40-50 környékén állt ez a mutató.

Bódi-Schubert Anikó főosztályvezető tájékoztatott arról, hogy a GDP-hez viszonyítva 14,4 százalékos volt a készpénz aránya 2017-ben, ami rekord. A magyar gazdaság készpénzintenzív gazdaság - tette hozzá. A forgalomban lévő bankjegyek száma 2013 és 2019 között több mint 60 százalékkal nőtt.

Az MNB felmérésének megállapításait ismertetve elmondta: a lakosság egynegyede készpénzmentes fizető, a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők kevesebb készpénzt használnak. A vállalkozások körében nőtt a készpénzt is használó kkv-k aránya, megfigyelhető a készpénzes tranzakciók eltolódása a nagyobb összérték irányába. A vállalatok több mint 30 százaléka készpénzben fizeti a dolgozóit.

Pataki Tibor a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy az új bankjegyekhez okostelefonos applikációt készítettek. A ForintApp alkalmazás két funkcióval rendelkezik: egyrészt a forint bankjegyek előoldaláról készített fénykép segítségével lehetőséget biztosít azok valódiságának vizsgálatára, másrészt az egyes forint bankjegy címletek hátoldali képéhez kapcsolódó kiterjesztett valóság élményt nyújt. A ForintApp nem hasonlítható össze más hasonló alkalmazásokkal, mert nem egyszerű képfelismerést, hanem a jegybank szakértőivel közösen fejlesztett egyedi algoritmust használ.

Jelezte, hogy a ForintApp természetesen nem helyettesíti a professzionális bankjegyellenőrző berendezéseket, így amennyiben egy forint bankjegy valódiságát érintően a felhasználóban bizonytalanság merül fel, úgy bármelyik postahivatalban és bankfiókban vagy az MNB lakossági pénztárában célszerű ellenőriztetnie.

Címkék: bankjegy, pénz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.