Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Augusztus 30. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Államosítják a Gyulai Húskombinát felét

Államosítják a Gyulai Húskombinát felét

A Világgazdaság című lap értesülése szerint másfél milliárd forinttal kisegíti az állam a Gyulai Húskombinátot, ezzel pedig hozzávetőleg 50 százalékos tulajdonrészt szerez majd a cégben.

A likviditási válságba került vállalat tartozását részben elengedik, részben átütemezik, a későbbiekben pedig tulajdonosokká válhatnának a sertéstenyésztők is.

Hogy pontosan mekkora hányadban lesz tulajdonos az állam, az még a tulajdonosok és az állam későbbi egyeztetésein dől el, de várhatóan 50 százalék körüli hányadot szerezhet ilyen módon az állam. A húsipari cég 1,2 milliárddal tartozik tulajdonosi körének, a HAGE-NAGISZ-nak, ennek egy részét a rendezés keretében elengedik, a maradékot pedig három év alatt ütemezetten fizeti meg a Gyulai.

A lépés eredményeképp a Gyulai Húskombinát likviditása normalizálódna, és az eddigi megrendelések, valamint a jövőben érkező igények legyártására is lenne elegendő forrás. A cég így egyensúlyba kerülhet.' – nyilatkozta a Világgazdaságnak Ruck János, a húsipari cég vezérigazgatója. Ruck hangsúlyozta: ezzel a cég megmenekülhet.

A vezérigazgató hozzátette: a likviditást biztosító lépésen túl az elmúlt napokban a hosszabb távú tervekről is volt egyeztetés a kormányzattal. „Második lépésként a tiszántúli termelési hátteret vonná be a kormány a tulajdonosi körbe. Ennek eredményeképp a jövőben a térség négy nagy sertéstenyésztő szövetkezete szerezhetne tulajdonrészt a húsipari cégben a mostani szándék szerint kedvezményes feltételekkel. Ezzel a teljes integráció helyreállna' – fogalmazott Ruck, aki hangsúlyozta: mindez csak a likviditás megteremtése után következő lépés lehet az eddigi egyeztetések szerint.

A beavatkozásra azért volt szükség, mert a cég rendkívüli likviditási gondokkal küzdött. A vállalat ennek ellenére az idei első félévben közel 10 százalékkal tudta növelni belső értékesítését a tavalyi év hasonló időszakához képest, miközben a hazai fogyasztási adatok stagnálást mutattak. Az üzem így ebben az időszakban 240 tonnával többet termelt, ebből a növekményből közel 150 tonna a belföldi értékesítés növekedését teszi ki, a többi az export bővülése. A megnövekedett költségek azonban komoly problémát okoztak: a Gyulai Húskombinát alapanyagra fordított kiadásai az év első felében több mint 300 millió forinttal nőttek, amely csupán az árak emelkedéséből, és nem a volumenhatásból adódik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk