Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Október 31. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség | Koncz Tamás

Állampolgárság olcsón eladó?

Állampolgárság olcsón eladó?

Alapvető ellentmondás van abban a fideszes törvénymódosító javaslatban, ami 250 ezer eurós államkötvény-vásárlás fejében megkönnyítené a magyarországi letelepedést az unión kívüli érdeklődők számára, sőt - a szöveg szerint - nyitna a magyar állampolgárság megszerzése felé. 'Ha kötvényért tényleg állampolgárság jár, akkor Magyarország olcsójánossá válik, és nem csak a saját gazdaságát, de az EU-t is kiszolgáltatja a ismeretlen pénzemberek, lenyomozhatatlan beruházások számára' – nyilatkozott szerkesztőségünknek Kolláth György alkotmányjogász. Az is lehet, hogy csak elírás maradt a javaslatban.

A pénzt különösen méltányolják

Az október 27-én, Rogán Antal, Babák Mihály és Kapus Krisztián beterjesztetttörvényjavaslata harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007 . évi II. törvényt módosítaná. Rogánék javaslatukkal megteremtenék a befektetői letelepedés” jogintézményét: eszerint különös méltánylást érdemlő gazdasági érdeknek kell tekinteni, ha egy, letelepedést kérelmező személy vagy annak cége 250 ezer eurónyi (azaz, 70 millió forintnyi) értékben vásárol magyar államkötvényeket, mivel így az államot is finanszírozza.

Különös méltányosságra eddig szociális alapon– az egyéni körülményeket, családi kapcsolatokat vagy egészségügyi állapotot figyelembe véve – számíthatott egy kérelmező; a befektetés gazdasági intézménye tehát némiképp kilóg ebből a sorból.

Homályos, kapkodó

A javaslat részletes indoklása ugyanakkor már az állampolgárság megadását említi, ami közel sem azonos a letelepedéssel; Kolláth György alkotmányjogász szerint már itt alapvetően elhibázott az indítvány, s további tanulmányozás során további tévedések is szembe tűnnek. 'Akár alkotmánysértőnek is nevezhetjük az indítványt, hiszen alkotmányba ütközik minden olyan javaslat, ami homályos, érthetetlen, nem felel meg a normavilágosságnak. A szövegben először letelepedési államkötvényről olvashatunk, később az általános indoklás viszont már befektetői letelepedésről szól, ami szintén két különböző dolog. Ráadásul, a törvényjavaslat nem is házszabályszerű: nem előzte meg alkotmányjogi illetve társadalmi és gazdasági hatáselemzés; emellett igazolni kellett volna az európai uniós jognak való megfelelését is, ami szintén nem történt meg' - sorolta a mulasztásokat Kolláth.

A jogi szakértő szerint összességében egy elkapkodott javaslatról van szó, aminek a gazdasági céljait sem lehet érteni. Nem arról van szó, hogy a harmadik országbeli pénzt adna az országnak: hitelt kínálhat, amit később kamatosan visszakap. Így már az sem egyértelmű, hogy ki finanszíroz kicsodát, illetve, hogy ez miért éri meg a magyar államnak.

Kötvénnyel nyert szép hazát?

Ha a kormány tényleg állampolgárságot kínálna kötvényekért - vagy, így könnyítené meg a státusz megszerzését – annak beláthatatlan következményei lennének, figyelmeztet Kolláth György. Azon kívül, hogy etikailag is kifogásolható, egy ilyen lehetőség teret nyitna a magyar agrárium felvásárlására, hiszen állampolgárként már a külföldi befektető is vehet földet. Másfelől, ez rést ütne a schengeni övezet pajzsán is: magyar és uniós állampolgárként gyakorlatilag ellenőrizhetetlen magánszemélyek telepedhetnének le az EU különféle tagállamaiban, ami zöld utat ad pénzmosásnak, kétes eredetű magánvagyonok befektetésének, s a legrosszabb esetben maffiózók Mekkájává teheti Magyarországot.

Kolláth szerint az ország így nevetséges olcsójánossá válna a világ és saját polgárai szemében - ráadásul, a helyzet inverze is felmerülhet, a született magyar állampolgár is megkérdezheti, mennyit kap azért, hogy itt, hazájában maradjon.

Kié itt a tér?

Az alkotmányjogász szerint nem garantált az sem, hogy Magyarország biztosítani tudja: földet csak magyar állampolgár vásárolhat. Az erről szóló moratórium jövőre lejár, az EU négy alapelve szerint pedig az Unión belül a személy, az áru, a szolgáltatás és a tőke szabadon mozoghat, és biztosított a letelepedés szabadsága is - ezzel pedig egy tagállam sem dacolhat a végtelenségig.

Csak elírták

Nem kizárt ugyanakkor, hogy a törvénymódosító javaslatban szereplő tagmondat - 'Jelen javaslat azért köti az állampolgárság megszerzését állampapír vásárláshoz... ' csak egy elírás. Egy névtelenséget kérő Fidesz-közeli forrás arról tájékoztatta az OrientPresst, hogy a kérdéses részlet egy tévedés, 'marhaság, ami véletlenül maradt a szövegben'. Rogán Antal mindenesetre már a javaslat hétfői általános vitáján elírást emlegetett az indítvánnyal kapcsolatban. Az indítvány aláírói – Babák és Kapus – nem akartak válaszolni szerkesztőségünknek, mondván az ügyben egyedül Rogán nyilatkozóképes. A politikust azonban többszöri próbálkozásunk ellenére sem sikerült elérnünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk