Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Július 26. 07:13, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress

Magánzárkát kap a norvég mészáros

Magánzárkát kap a norvég mészáros

Négy hetet tölt majd magánzárkában két hónapos előzetes letartóztatásából Anders Behring Breivik, az oslói merénylet és az utoyai tömeggyilkosság elkövetője.

A terrorizmussal vádolt férfi ügyét zárt ülésen tárgyalja a bíróság – Breivik a legfrissebb adatok szerint egyébként 76 ember haláláért felelős.

 

A norvég tömeggyilkos elismerte tetteit, ugyanakkor tagadta bűnösségét – mondván, támadását Európa védelmében követte el, s a terrorakcióval a kulturális marxizmus és a muszlim hatalomátvétel veszélyeire akart figyelmeztetni. Másrészt, Breivik a kormányzó Munkáspárt soraiban, illetve utánpótlásában is minél nagyobb pusztítást akart végezni – ezért is vette célba az utoyai kormánypárti üdülőt. Az elveit 1500 oldalas vitairatban összegző gyilkos a bírósági tárgyalás során ismertetni szerette volna nézeteit, erre azonban nem kerülhetett sor: a testület rendőrségi és ügyészségi tanácsra zárt ülést rendelt el, arra hivatkozva, hogy Breiviknek lehettek segítői. Gyanúra az adott okot, hogy a vádlott úgy fogalmazott: rajta kívül két másik sejt is van odakint.


Breiviket terrorizmussal vádolják – ügyének kivizsgálásáig egy hónapot magánzárkában tölt majd, a külvilágtól teljesen izoláltan. Újabb rendőrségi adatok szerint a férfi nem kilencvenhárom, „csupán” hetvenhat ember haláláért felelős – azonban ez a szám is változhat, hiszen még nem találtak meg minden, a támadások során eltűnt személyt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: norvég

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.