Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Február 02. 07:47, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyar film a Berlinálén

Magyar film a Berlinálén

Fliegauf Bence: Csak a szél című alkotása Magyarország hivatalos versenyfilmje a 62. Berlinálén.

2012. február 9-19. között 62. alkalommal rendezik meg az év első filmes világtalálkozóját, a filmművészet és a filmszakma legfontosabb nemzetközi eseményét a májusi cannes-i fesztivál előtt Berlinben. A berlini fesztivál gerincét alkotó versenyprogramot, melynek fődíja a város jelképéről mintázott Arany Medve, évente több ezer benevezett alkotásból választják ki a szervezők. Az Arany és Ezüst Medve díjak sorsáról nemzetközi zsűri dönt, idén Mike Leigh brit filmrendező elnökletével.

Fliegauf Bence, a Berlinale felfedezettje
Az ezredfordulón feltűnt új magyar filmrendező generáció jeles képviselője, Fliegauf Bence Rengeteg című első filmjével robbant be a filmes életbe, mellyel 2003-ban elnyerte a Simó Sándor emlékére alapított elsőfilmes rendezői díját a Filmszemlén. A nemzetközi premierre a Berlinale Forum-án került sor, ahol Fliegauf megkapta a Wolfgang Staudte-díjat, majd a rákövetkező évben, második játékfilmjéért, a Dealer-ért a Berliner Zeitung rangos díját.

Fliegauf a kiemelkedő nemzetközi sikereket követően (Milky Way – Tejút, 2007, locarnói filmfesztivál „Filmmakers of the Present”, Arany Leopárd díj) 2010-ben már európai koprodukcióban készíthette el Womb című filmjét Eva Green és Matt Smith sztárszínészek főszereplésével.

Fliegauf Bence a Csak a szél című filmmel idén kapott először meghívást a tekintélyes berlini versenyprogramba, melynek fődíja az Arany Medve.


Csak a szél, az új Fliegauf-film
A Csak a szél című filmdrámát, melynek munkacíme Szállnak a varjak volt, a 2008 júliusa és 2009 augusztusa között véghezvitt romák elleni merényletsorozat inspirálta. A Csak a szél egy cigánycsalád egyetlen napját mutatja be, kora hajnaltól késő éjszakáig. A film története nem kapcsolódik direkt módon a valós eseményekhez, nem követi a nyilvánosságra hozott nyomozati anyagot.

Az Alföldön forgatott film amatőr szereplőkkel készült, de a mellékszerepekben hivatásos színészek is láthatók. Fliegauf Bence korábbi alkotótársaival dolgozott újra együtt: a film operatőre Lovasi Zoltán (Rengeteg), vágója pedig Xavier Box (Womb) volt.

A KIM Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága 5 millió forinttal támogatta a filmet. Ugyan nem az államtitkárság feladatkörébe tartozik a filmtámogatások ügye, ám Balog Zoltán államtitkár úr fontosnak tartotta az alkotás támogatását. Meglátása szerint mindannyiunk közös érdeke, hogy kiderüljön ezekkel a szörnyűségekkel kapcsolatban a teljes igazság. S bár az ilyen típusú bűncselekményeket nem lehet megelőzni, de ha már megtörténtek, akkor elengedhetetlen, hogy az állam és minden érintett társadalmi szereplő megfelelő választ adjon azokra a provokációra, amelyek roma és nem roma magyarok békés egymás mellett élését veszélyeztetik.
A fiktív történet egy család kiirtásával ér véget, de a valóságban a romagyilkosságok gyanúsítottait a rendőrség elfogta, bíróság tárgyalásuk jelenleg is folyik. A Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság megalakulását követő első intézkedése volt, hogy csatlakozott az áldozatok hozzátartozóinak megsegítését célzó nemzetközi akcióhoz.

A filmet támogatta még a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Szerencsejáték Zrt., Magyar Villamos Művek Zrt., Paksi Atomerőmű Zrt. és az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages.

A film berlini világpremierjére az alkotók jelenlétében kerül sor február 16-án a Berlinale Palast díszvetítésén.

Csak a szél / Just the Wind
(2012, játékfilm, 35mm, színes)
Koprodukciós országok: Magyarország, Németország, Franciaország

Rendező: Fliegauf Bence
Forgatókönyv: Fliegauf Bence
Operatőr: Lovasi Zoltán
Vágó: Xavier Box

Szereplők: Toldi Katalin, Lendvai Gyöngyi, Sárkány Lajos, Toldi György, Egyed Attila, Végh Zsolt, Vasvári Emese, Törőcsik Franciska, Kaszás Gergő

Producer: Mécs Mónika, Muhi András, Rebekka Garrido, Pierre-Emmanuel Fleurantin
Gyártó: Inforg-M&M Film / Hu, The Post Republic / De, Paprika Films / Fr
Világforgalmazó: The Match Factory.

Bővebb információ Fliegauf Bencéről és filmjeiről: http://filmunio.hu


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.