Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Március 26. 16:04, szombat | Bulvár
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Magyar filmnapok kezdődtek Londonban

Magyar filmnapok kezdődtek Londonban

Londoni Magyar Filmnapok címmel kezdődött háromnapos bemutatósorozat péntek este a brit fővárosban.

A rendezvényen három magyar film szerepel, mindegyik angol felirattal. Most első ízben nézhetnek meg az érdeklődők magyar filmeket magyarul, ingyen egy londoni moziban. Az esemény támogatói a Nemzeti Filmintézet, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és az Angliai Magyarok Országos Szövetsége.

A nyitóünnepség péntek este volt az egyik legnagyobb londoni premiermoziban, a Leicester Square-en működő, kilenc vetítőtermes Vue filmszínházban, ahol a Budapest Noir című filmet mutatták be.

Szombaton a Spirál, vasárnap az Apró mesék című film lesz műsoron.

A vetítéseket előzetes regisztráció mellett ingyenesen lehet látogatni.

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos a péntek esti megnyitón hangsúlyozta: a mai modern filmipar nem születhetett volna meg a magyar leleményesség és szakértelem nélkül.

A múlt században az amerikai filmipar olyan magyar embereknek köszönhette a felvirágzását, akik korszakalkotók voltak a maguk idejében. Munkásságuk hatása megkerülhetetlen még ma is, életművüket a filmművészeti szakok tananyagként oktatják - mondta a miniszteri biztos.

Szilágyi Péter felidézte, hogy a Zemplén megyei születésű Zukor Adolf, "aki néhány dollárral érkezett Amerikába", letette az amerikai játékfilmkészítés alapköveit.

Hozzátette: büszkeségre ad okot, hogy a világ egyre több tájáról választják forgatási helyszínként Magyarországot természeti adottságai és építészeti különlegességei miatt.

A vetítéssorozat előtt a londoni magyar nagykövetségen díszvacsorán látták vendégül azoknak az Egyesült Királyságban is jelenlévő filmgyártó cégeknek a képviselőit, amelyek magyarországi helyszíneket és szolgáltatásokat vehetnek igénybe jövőbeni produkcióikhoz. Köztük volt a Netflix, a BBC Films, az Amazon, a Disney és a Lionsgate.

Címkék: film, filmnap, london, magyar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.