Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Május 12. 08:42, szerda | Helyi
Forrás: dunaujvaros.hu

Május 22-ig ismét lehet avart és kerti hulladékot égetni

Május 22-ig ismét lehet avart és kerti hulladékot égetni

A jelenlegi önkormányzati rendelet értelmében a családi házas övezetekben engedélyezett az avar és kerti hulladék égetése.

Égetni azonban elsősorban a száraz, előzetesen szikkasztott kerti hulladékot lehet a füstképződés csökkentése érdekében – olvasható a rendeletben, amely szerint az eltüzelés csak folyamatosan, kis adagokban lehetséges egészen 2021. május 22-ig - munkaszüneti napok kivételével - minden héten hétfőn, szerdán és pénteken 9 és 17 óra között, szélcsendes időben.

A rendelet kitér arra is, hogy az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, illetve festéket. A meggyújtáshoz - amelyet csak 18 felüli végezhet - pedig nem használható olaj, benzin vagy más vegyi adalékanyag. Továbbá égetni csak és kizárólag olyan területen szabad, ahol az senkit sem veszélyeztet, illetve „vagyoni és környezeti kárt nem okoz”- fogalmaz a rendelet. A város közterületein egész évben tilos az avar és a kerti hulladék égetése!

Bár ismételten engedélyezett a zöldhulladék-égetés, környezetvédelmi szempontból az egyik lehető legrosszabb megoldás a lakosság részéről. Így, ha elkerülhető, akkor komposztáljunk vagy gyűjtsük zsákokba a zöldhulladékot. Városunkban a Dunanett idén nyolc alkalommal indít zöldhulladék gyűjtő járatokat, legközelebb május 24-én. Nyolc zsákot mindenkinek ingyen biztosítanak erre a célra, amelyek átvehetők telephelyükön, a Budai Nagy Antal úti irodában, ügyfélszolgálati időben. Akinek pedig ennél több zsákra van szüksége, az 390 forintért megtudja azt vásárolni szintén a Dunanett telephelyén. Fontos, hogy a zsákban kihelyezett zöldhulladékba kommunális hulladék nem kerülhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.