Városlista
2022. január 19, szerda - Sára

Hírek

2021. December 14. 09:35, kedd | PR
Forrás: (x)

Manuális vagy automata – melyiket érdemes választani?

Manuális vagy automata – melyiket érdemes választani?

A manuális és az automata sebességváltó hasonló, mégis sok mindenben eltér egymástól. Miben különböznek? Melyik sebességváltót érdemes előnyben részesíteni?

Melyik könnyíti meg a vezetést? Nem egyszerű dönteni a két változat között. Cikkünkben összehasonlítjuk a kettőt, hogy megkönnyítsük a választást.

Az automata váltós autók egyre népszerűbbek

A sebességváltó az egyik legfontosabb alkatrész az autókban, ez nem vitás. Lényegében olyan hajtómű, amely a fordulatszámot és a nyomatékot képes megváltoztatni. A manuális változatoknál a segédfokozatokat mi állítjuk be, míg az automata sebességváltóknál ezt a feladatot egy automata végzi el. Mindkét esetben szükség van váltókarra, amely az automata esetében csak függőleges irányban tud mozogni. Az automata váltós autók gyorsabban váltanak, mint az átlagos sofőr manuális váltóval. Szóval talán könnyebb automataváltós autót vezetni, mint manuálist. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az automata váltóval rendelkező autók, azonban Európában még mindig manuális változattal értékesítik a járművek többségét. Használt autó vásárlása előtt minden esetben érdemes olyan szolgáltatást igénybe venni, mint a carvertical.com/hu, amelynek köszönhetően a VIN megadásával kideríthető a gépjármű életútja. Például fény derül az esetleges balesetekre és lopásokra, valamint kiderül a pontos kilométeróra-állás és az is, hogy volt-e korábban gond bármelyik alkatrésszel, például a sebességváltóval. Nincs többé szükség költséges nyomozásra a gépjármű előéletének kiderítéséhez.

Manuális vagy automata – melyiket érdemes előnyben részesíteni?

A manuális sebességváltóval rendelkező autók olcsóbbak és a fenntartási költségük alacsonyabb. Hátrányuk, hogy sokak számára nehéz elsajátítani a használatukat. Ezeknek a váltóknak a megtanulása türelmet és időt igényel. A régebbi típusú automataváltós gépjárművek fogyasztása magasabb, mint a manuális váltóval rendelkező változatoké. Azonban a napjainkban kapható automataváltós autók fogyasztása nem haladja meg a kézi váltós gépjárművekét. Dombos, hegyi útszakaszokon a kézi váltó sokkal hatékonyabb, mint az automata változat. Azonban a városi forgalomban az automataváltó bizonyul jobb választásnak, ugyanis ebben az esetben csupán a sebesség, a tolatás és a parkolás állását kell használni, így sokkal jobban lehet az útra koncentrálni. Sokkal kényelmesebben és egyszerűbben lehet ezeket az autókat vezetni. Nem kell arra figyelni, hogy a kellő pillanatban a megfelelő fokozatba kapcsoljuk a váltót. Sokkal könnyebben használható, mint a manuális váltó. Segítségével biztonságosabbá válik a közlekedés. Az automata váltónak többféle típusa létezik, például szekvenciális, duplakuplungos és bolygóműves. Mindegyik esetében más a működési elv, azonban a közös jellemzőjük, hogy nem kell benyomni a kuplungot a használatuk során, és nem kell kézzel sebességet váltani a jármű haladása közben. Az automata sebességváltó az összetettsége miatt drágábban javítható, mint a manuális változat.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 18. 18:01, kedd | PR

MEGHÍVÓ

Az Ipartestületek Országos Szövetsége a Hanza Parlamenttel közösen, a KÖVET Egyesület közreműködésével meghívja Önt a KKV-k környezettudatosságának fokozása ingyenes online képzés sorozatra.

2022. Január 14. 18:37, péntek | PR

A Fejér megyei nyugdíjasok is szeretnek utazni?

Sokaknak az utazás nyugdíjas korban elrugaszkodott ötlet, olyasmi, amit egy B kategóriás filmben látva elhisznek talán (csakúgy, mint egy autós üldözést vagy bankrablást),

2022. Január 06. 14:13, csütörtök | PR

A költözködést is tanulni kell

Nem tűnik túl bonyolult feladatnak, de aki már átesett rajta párszor tudja, hogy a költözködés olyan mutatvány, amit nem mindig sikerül elsőre hibátlanul teljesíteni.

2022. Január 06. 14:03, csütörtök | PR

Ezért végeztesd szakemberrel a tetőablak beépítést

A jelenlegi építkezési és felújítási dömpingben nehéz szakembert találni, aki időre elvégzi a munkát, ezért sokan kényszerülnek arra, hogy a kezükbe vegyék a munkát.