Városlista
2023. május 30, kedd - Zsanett, Janka

Hírek

2023. Március 31. 08:41, péntek | PR
Forrás: (x)

Manuálterápia vagy csontkovács: van különbség?

Manuálterápia vagy csontkovács: van különbség?

A csontkovácsolás és a manuálterápia között vannak különbségek, de ezt csak kevesen tudják. Nézzük meg, hogy mégis milyen eltéréseket tapasztalhatunk.

Mit csinál a csontkovács?

A csontkovács az izomrendszeri problémákkal foglalkozik és általában 6 éves orvosi képzésben kell részt venniük, hogy praktizálhassanak. Az oktatás során az idegrendszeri rendellenességeket, a gerinc rendellenességeket, ezeknek a problémáknak a diagnosztizálását, kezelését és megelőzését sajátítják el. Kezeléseikkel csökkentik a fájdalmat és mobilizálják a gerincet. Gyakran szakosodnak a következő területekre: sportbalesetek, ízületi fájdalom, nyaki fájdalom, alsó hátfájás, migrén, bélrendszeri rendellenességek.

Mivel foglalkozik a manuálterapeuta?

A Gyógytornászom rendelő szerint a manuálterápia összetettebb tud lenni, mint a csontkovácsolás. A terapeuta a támasztó- és mozgató szervrendszer helyreállításával foglalkozik. Holisztikus szemlélettel, a test teljes egészét vizsgálják és támaszkodnak a modern orvoslásra. Kézzel végzett fogásokkal gyógyítják az ízületi és a gerinc problémákat.

Hogyan zajlik egy kezelés?

Általában a manuálterápiás kezelés egy állapotfelméréssel kezdődik, amely tartalmazhat röntgen, CT vagy MR vizsgálatot, esetleg laborvizsgálatot is. Az állapotfelmérésre érdemes magunkkal vinnünk előző leleteinket is, hiszen azok is hasznos információkat rejthetnek a szakember számára. A terapeuta ezután felállítja a diagnózist és személyre szabott terápiás tervet dolgoz ki a páciensek részére. Az állapotfelmérésnél vizsgálja a testtartást, az esetleges végtagi asszimetriákat, az izmok általános állapotát és a gerinc formáját. A kezelések során kézzel végzett fogásokkal csillapítja a fájdalmat és mobilizál.

Milyen technikákat alkalmaz egy manuálterapeuta?

A manuálterapeuta lágyrész kezelési masszázsfogásokkal, izom és izompólya oldási technikákkal, postizometriás relaxációs technikákkal, izom-energiát alkalmazó technikákkal, dinamikus technikákkal, manupulációs technikákkal állítja helyre a mozgató- és a tartórendszer harmóniáját. 10-15 kezeléssel már igen jó eredményeket lehet elérni és ekkor már jelentős javulást is tapasztalhatunk. Egyes rendelőkben elérhető a trigger pont terápia, amely kifejezetten a csomók megszüntetésére irányul. A befeszült izmokra nyomást helyeznek, melynek segítségével a fájdalmas csomók megszüntethetők.

Pontosan milyen területeken tud segíteni egy manuálterapeuta?

- fájdalmak csillapítása
- a nyak, a hát, a derék, a keresztcsont, valamint a vállízület területén
- ízületek mozgáskorlátozottságának oldásában
- ízületek statikájának helyreállításában
- az általános izom egyensúly helyreállításában
- közérzet javításban

Számos olyan eset van amikor nem szabad ezt a terápiát alkalmazni, ilyen lehet például egy akut gyulladás, egyes tumor típusok, lázas állapot, agyi vagy érbetegségek, szalagszakadás, illetve közvetlenül egy műtét után sem javasolt az alkalmazása.

A manuálterápia mellett, fontos, hogy mi magunk is aktívan részt vegyünk a gyógyulási folyamatban. Egy pontos terv alapján bizonyos tornagyakorlatokat mi magunk is végre tudunk hajtani saját otthonunkban. Megadott ismétlésszámmal, aktív feladatokat végezhetünk így a panaszok kiújulását is megakadályozhatjuk.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 29. 15:01, hétfő | PR

Nyári papucsok, amelyek nem hiányozhatnak a férfi ruhatárból

A férfi papucs már régóta nem az a lábbeli, amelyet kizárólag csak az uszodai klímához kötnek. A nyári ruhatár elválaszthatatlan elemeivé váltak, amelyek kiegészítik a férfiak laza és hétköznapi outfitjeit.

2023. Május 25. 14:05, csütörtök | PR

Nyugdíjas házakban javítanak, karbantartanak

Meghívásos közbeszerzési pályázaton nyert ingatlanok javítását, karbantartását jelentő munkákat a Jánosik és Társai Kft.

2023. Május 25. 09:45, csütörtök | PR

K&H: a Furfangos forintok, az A-PRO-K, a Szerencsetallérok és a Pénzt vagy életet csapat nyerte a vetélkedőt

több mint 8700 diák vett rész a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőn

2023. Május 17. 10:50, szerda | PR

Pokorny Lia, Geszti Péter és más sztárok erősítik a 10 millió Fa 1%-os kampányát

Idén lesz négyéves a még mindig kezdeti lendületével robogó 10 millió Fa közösség, amely mint alapítvány, más ilyen szervezetekhez hasonlóan végre maga is gyűjtheti az adók 1 %-át.