Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Augusztus 30. 12:22, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Már idén Kína lehet a világ legnagyobb online kereskedelmi piaca

Már idén Kína lehet a világ legnagyobb online kereskedelmi piaca

Rohamos ütemben bővül az elektronikus kereskedelem térhódítása Kínában, amelynek piaca akár már az idén világelsővé válhat mérete alapján.

A témáról a héten jelentő Bain & Company nemzetközi tanácsadócég statisztikái szerint a kelet-ázsiai ország online kereskedelmi piaca 2009 és 2012 között átlagosan évi 71 százalékkal bővült. Ez jóval felette van a globális átlagnak, s több mint ötszöröse az egyesült államokbeli piac 13 százalékos növekedésének. Az interneten vásárló kínaiak tavaly, egész évben már 212,4 milliárd dollárt költöttek a világhálón, az eladások alapján világelső amerikaiak 228,7 milliárd dollárt.
A hazai piac továbbra is robosztus növekedésének betudhatóan idén Kína minden valószínűség szerint lekörözi majd az Egyesült Államokat, s a világ legnagyobb e-kereskedelmi piacává válik. Az eladások értéke az évtized közepére az 540 milliárd dollárt közelítheti - írja a Bain & Company jelentésében. A piac bővüléséhez több tényező is hozzájárul: a kínai lakosság mind nagyobb arányban rendelkezik internetkapcsolattal, növekszik a rendelkezésre álló jövedelem, mind emelkedik a világhálón kereskedő vállalatok száma, az élesedő verseny következtében pedig csökkennek az árak.
Korábban a legnagyobb kínai e-kereskedelmi szereplő, a piac mintegy 80 százalékát magáénak tudó Alibaba Csoport szintén világelsőséget jósolt idénre, a vállalat becslése szerint az e-kereskedelem összértéke az 1,6 ezer milliárd jüant (59,2 ezer milliárd forint) is eléri majd.
A Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadócég egy tavaly tavaszi tanulmányában még 2015-re, a McKinsey tanácsadócég márciusban 2020-ra tette a vezetés megszerzésének dátumát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.