Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Július 14. 12:17, péntek | Belföld
Forrás: mti

Már most megvan a vizes vb első rekordja – még szárazon

Már most megvan a vizes vb első rekordja – még szárazon

Rekordnak számít, hogy több mint 200 ország versenyzői vesznek részt a pénteken kezdődő magyarországi 17. FINA vizes világbajnokságon - jelentette be Borsa Miklós, a Bp2017 Nonprofit Kft. szóvivője pénteken.

Hozzátette: a július 30-ig tartó elit vb-re 2400 versenyző és 1600 akkreditált kísérő érkezik, míg az augusztus 7. és 20. között sorra kerülő masters vb-re 12 ezer nevezés futott be.

A szóvivő kiemelte, hogy a vb-nek két, ingyenesen megtekinthető megnyitója lesz, az egyik pénteken 21 órától Budapesten, a Hotel Intercontinental előtti pesti Duna parton, a másik szombaton délelőtt Balatonfüreden. Borsa Miklós tájékoztatása szerint péntek este a fővárosi megnyitó idején a környéken teljes légtér- és hajózárat rendelnek el, így a drónozás is tilos lesz. A rendezvény miatt a belvárosban pénteken 18 órától szombaton hajnali 4-ig jelentős forgalmi korlátozásokra lehet számítani, ezért az érdeklődőket arra kérte, hogy tömegközlekedési eszközökkel, vagy kerékpárral érkezzenek, legalább egy órával a kezdés előtt.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes emlékeztetett arra, a mostani vizes vb sajátossága az lesz, hogy a kiváló magyar sportolóknak itthon lehet drukkolni. Hangsúlyozta, hogy ezt nemcsak a vb versenyhelyszínein, hanem a két budapesti és egy balatonfüredi szurkolói zónában is meg lehet tenni. A Margitszigeti Atlétikai Centrumban egészen augusztus 20-ig színes programokkal, gasztronómiai egységekkel és vásárlási lehetőségekkel várnak mindenkit. A főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy a főváros részéről a Margitszigeten számos olyan fejlesztésre került sor, amelyet a világbajnokság nélkül is terveztek, csak így hamarabb áll a budapestiek rendelkezésére.



A sajtótájékoztatón bemutatták a vizes vb imázsfilmjében szereplő vízi állatokat, amelyek köztéri szobrok formájában a világbajnokság helyszínein is láthatók. Szőke Gábor Miklós alkotásai a hat sportághoz kapcsolódnak, így a polip a vízilabdát, a cápa az úszást, a kékbálna a nyíltvízi úszást, a delfin a műugrást, az orka az óriás-toronyugrást, egy formációba rendezett halraj pedig a szinkronúszást szimbolizálja.

Borsa Mikós az összefoglaló sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a budapesti megnyitó egy 120 perces, összmagyar művészeti előadás lesz, ezer fellépővel, köztük ötszáz táncossal, 150 modellel, önkéntesekkel, sportolókkal és magyar olimpia bajnokokkal.

"A megnyitó a víz, az élet, a víz a sport, a víz és Magyarország kapcsolata köré lesz felépítve. Lesz fényfestés, tűzijáték, szökőkutak és lesznek programozott drónok is. A technikai háttérért felelős cég az ECA2, amely a sanghaji világkiállítás és a pekingi olimpia megnyitóján mutatta már be tudását. Ami itt péntek este lesz, azt Európában eddig még sohasem lehetett látni" - emelte ki Borsa Miklós.

A szóvivő megerősítette, hogy a július 30-án a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő záróünnepség is ingyenes lesz, de aki szeretne elmenni az eseményre, annak előtte regisztrálnia kell.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a világbajnokság alatt minden belépő szigorú biztonsági ellenőrzésen esik majd át, és azt is megemlítette, hogy a helyszínekre professzionális - levehető objektívvel rendelkező - fényképezőgépeket, valamint videokamerákat tilos lesz bevinni. Ugyancsak nem engedik be a lelátóra az A3 méretűnél nagyobb csomagokat sem.

"Hátizsákot be lehet vinni, de nagyobb sporttáskát például már nem" - jelentette ki Borsa Mikós.

Újságírói kérdésre a szóvivő közölte, hogy az óriás-toronyugrásnak otthont adó Batthyány téri helyszín teljes egészében július 23-ára, az edzések első napjára lesz kész, de ott már csak a kiegészítő létesítmények, többek között a médiafalu és a lelátó kialakítása van hátra. Hozzáfűzte: mivel a masters világbajnokság programjában az óriás-toronyugrás nem szerepel, ezért a torony felépítményét július 30. után elkezdik bontani, az alapja viszont megmarad, hogy szükség esetén később, például a 2020-as Európa-bajnokság során is használni tudják.

Címkék: budapest, rekord, Vizes vb

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.