Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 21. 14:05, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress

Megállapodás született a görög mentőcsomagról

Megállapodás született a görög mentőcsomagról

Ma hajnalban sikerült megállapodni az euróövezeti tagországoknak a görögöknek nyújtandó 130 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagról

Egyben a GDP arányos görög államadósság 121 százalékra történő leszorításáról, amelyet 2020-ig akarják leszorítani. Mindezt írásos nyilatkozatba kell foglalni mindezt.

Görögország magánhitelezői várhatóan a kezükben lévő görög állampapírok nominális értékének 53,5 százalékát veszítik el, aminek révén Görögország államadóssága 100 milliárd euróval csökken majd.A megállapodás hírére az euró erősödni kezdett a dollárral szemben, az 1,32-es szint fölé került a keresztárfolyam.

Közben a Magyar Hírlap azt írja, hogy a Reuters hírügynökség értesülései szerint a 130 milliárdos mentőcsomag jelentős része annak a kötvénycserének a finanszírozására megy majd el, amelynek keretében mintegy százmilliárd eurónyi adósságtól szabadulhat meg Athén. A lejáró kötvényeket, a többi között a március 20-i lejáratú 14,5 milliárd eurós papírokat is, egy hosszabb futamidejű állami kötelezettségvállalásra cserélnek le, alacsonyabb hozamok mellett. Ennek révén a befektetők pénzük csaknem hetven százalékát veszthetik el. A csomagból harmincmilliárdot szánnának a magánszektornak, ennek a keserű pirulának a megédesítésére, 23 milliárd euró pedig a görög bankszektor talpon maradását segítené elő. A magánbefektetőkkel zajló tárgyalások a pénzügyminiszterek tanácskozásával párhuzamosan folynak.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.