Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. November 26. 09:53, péntek | Belföld
Forrás: mti/fotó: mti

Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet

Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet

Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.

Idén lehet nagy karácsony, de csak akkor, ha a harmadik oltást felvevők száma megnő - jelentette ki, hozzátéve: a legtöbben a harmadik dózist veszik most fel, a legkisebb az első vakcináért jelentkezők aránya.

A zárás csak lassítás, a megoldás a harmadik oltás - tette hozzá, hangsúlyozva: arra is szükség van, hogy az emberek betartsák a korábban elrendelt védelmi intézkedéseket. Mindenkit arra kért, hogy vegye fel a harmadik oltást, mondván, aki ezt megtette, "annak megmentettük az életét".

Nagyságrendekkel nagyobb a nyugatinál a magyar egészségügyi kapacitás

Nagyságrendekkel nagyobbak a nyugat-európaiaknál a Magyarországon járvány idején bevethető egészségügyi kapacitások - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A járvány egy nagy tanulság; ezeket a kapacitásokat minimum vésztartalékként a jövőben is életben kell tartanunk - tette hozzá a kormányfő.

Közölte, a helyzet kezeléséhez szükséges eszközök rendelkezésre állnak, ágy, lélegeztetőgép, vakcina, orvosság van, minden az emberfeletti és kitartó munkát végző orvosok és ápolók hősiességén múlik. A védekezéshez rendelkezésre áll elég ember, de vezényelni kell őket. Ki nem nyitott járványkórház is van - fűzte hozzá.

Orbán Viktor megemlítette, hogy az ágazatban az utóbbi évek során jelentős béremeléseket hajtott végre a kormányzat. Ez "így sem elég, sokról meg végképp ne beszéljünk", de ezek a komoly lépések jelzik az egészségügyben dolgozóknak, hogy "az ország velük van" - mondta.

Minden korábbinál nagyobb illegális migrációs nyomásra kell felkészülnünk

A miniszterelnök közlése szerint minden korábbinál nagyobb illegális migrációs nyomásra kell számítani a következő hónapokban Magyarország déli határán.
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy egyszerre nő a nyomás az olasz-spanyol, a keleti és a balkáni útvonalon; Afganisztánt napi 30-35 ezer ember hagyja el, ők pedig legnagyobb valószínűséggel Magyarországon keresztül akarnak majd menni.

Hangsúlyozta: az Európai Unió migrációval kapcsolatos szabályait békeidőben írták, "de ma nem békeidő van", így ezek a rendelkezések elavultak, hiszen a régi szabályok már nem segítik az életünket, hanem "bajt hoznak a nyakunkra".

Orbán Viktor megemlítette: miközben az új berlini kormányprogramban "Németországot bevándorlóországnak nevezik", Magyarország nem akar azzá válni. A két pozíció pedig összeegyeztethetetlen, ráadásul várhatóan egyik fél sem fog engedni az álláspontjából.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére