Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Január 09. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megjelent a hivatalos felvételi tájékoztató és a meghirdetett képzések

Megjelent a hivatalos felvételi tájékoztató és a meghirdetett képzések

Idén, a korábbi évektől eltérően, az eljárás tudnivalóit és a meghirdetett képzéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztatók a nyomtatott kiadványokat megelőzve jelennek meg elektronikus formában a Felvin. A felvételi szabályok és az intézmények által 2013 szeptemberére meghirdetett képzések 2012. december 31-től már böngészhetők a Felvin és a jelentkezési időszak 2013. február 1-jén indul, így azt követően lehet majd jelentkezni a meghirdetett szakokra. A jelentkezési határidő 2013. március 1.-tudatta az Oktatási Hivatal.

A Tájékoztató kiadványok elérhetők a felvi.hu-n.

A Tájékoztató kiadványok - 1 db jelentkezési lap melléklettel - könyv formában januárban kerülnek a boltok polcaira. A Tájékoztatók hivatalos kiegészítése január végéig jelenik meg a Felvin. Ez tartalmazza majd a felsőoktatási szakképzéseket és az osztatlan tanári mesterszakokat, valamint az ezekhez kapcsolódó felvételi tudnivalókat (az online, valamint a januárban megjelenő nyomtatott kiadványba ezek az információk nem kerültek be). Szintén a hivatalos kiegészítés tartalmazza majd, a december 31. utáni esetleges módosításokat a meghirdetett képzésekben.

A 2013 szeptemberében induló képzésekre 2013. február 1-jétől március 1-jéig lehet majd jelentkezni. A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 39. § (4) bekezdése alapján egy felvételiző összesen legfeljebb öt képzést jelölhet meg. Ugyanazon intézmény ugyanazon szakának állami ösztöndíjas és önköltséges képzési formája (ha a képzési szint és a munkarend is megegyezik) továbbra is egy jelentkezési helynek számít, függetlenül attól, hogy két külön sorban kell szerepelniük a jelentkezéskor. (Nem szükséges azonban egymás után szerepelniük a listában. Pl. lehet az ösztöndíjas képzés az első, míg az önköltséges az utolsó, ekkor is egy jelentkezési helynek kell számolni őket, ha a két jelentkezés csak finanszírozási formájában tér el egymástól).

A jelentkezés menete

A jelentkezési időszak a Tájékoztatók január végén megjelenő hivatalos kiegészítését követően, február 1-jével indul és március 1-jéig tart. Az e-felvételi, a felsőoktatásba történő jelentkezés online változata a jelentkezési időszak kezdetétől a jelentkezési határidőig folyamatosan a felvételizők rendelkezésére áll. A rendszerben az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, az űrlapok kitöltése bármikor folytatható, a végleges jelentkezéseket legkésőbb 2013. március 1-jéig kell rögzíteni, majd március 11-ig hitelesíteni azt Ügyfélkapun keresztül, vagy a kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postázásával. Az e-felvételi használatához első lépésként regisztrálni kell a Felvin. ( Bővebben az e-felvételiről »)

Akiknek nem áll módjukban elektronikusan jelentkezni, a papír alapú jelentkezési lapokat beszerezhetik a képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben, az Educatio Nonprofit Kft., az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálatán, valamint a nyomtatott formában megjelenő Tájékoztatókhoz mellékelve. A kitöltött és aláírt jelentkezési lapokat 2013. március 1-jéig kell postára adni az Oktatási Hivatal 1380 Budapest, Pf. 1190 címre.

Online már elérhetők a Tájékoztatók

A Felsőoktatási felvételi tájékoztatók a korábbi évekhez hasonlóan két „kötetben' jelennek meg: Az érettségizetteknek szóló alapképzéseket és osztatlan mesterképzéseket tartalmazó Tájékoztató mellett idén is külön kiadványként érhetik el a felhasználók a diplomásoknak szóló, mesterképzéseket tartalmazó Tájékoztatót. A Felsőoktatási felvételi tájékoztatók elektronikus verziója ugyanúgy hivatalos tájékoztatásnak minősül, mint a nyomtatott formában megjelenő kiadványok. Az online felületen külön jelzések hívják fel a felhasználó figyelmét, mikor hagyja el a Tájékoztatók hivatalos részét, és kattint át a Felvi egyéb, nem a Tájékoztatók részeként szerkesztett tartalmaira.

Január végén jelenik meg a kiegészítés

A Tájékoztatókban a jelentkezők megtalálják a felvételi eljárás szabályait, valamint a meghirdetett képzéseket, azonban a felsőoktatási szakképzések és a tanári osztatlan mesterképzéseket a Tájékoztatók hivatalos kiegészítésében hirdetik majd meg a felsőoktatási intézmények (az akkreditációs eljárások ezen képzések esetében januárban, a Tájékoztatók nyomdába kerülése a után fejeződnek be). Ezért is kiemelten fontos, hogy a Tájékoztató január végén megjelenő hivatalos kiegészítését minden érintett átolvassa a jelentkezés benyújtása előtt!

Eljárási díjak

A felvételi eljárás alapdíja 9 000 Ft, amelyért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. Ezen felül további két jelentkezési hely megjelölésére van lehetőség, amiért jelentkezésenként 2 000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni a jelentkezéskor.

Pontszámítás a különböző képzéseken

A pontszámítás alapképzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a Felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket