Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 07. 07:13, vasárnap | Külföld
Forrás: HírTV

Megrendült a bizalom: az emberek szabadulnának a függőségtől

Megrendült a bizalom: az emberek szabadulnának a függőségtől

A biztonságos atomenergia kihívásáról beszélt a japán miniszterelnök a hirosimai atombomba-támadás 66. évfordulóján.

Az áldozatokra emlékező szertartáson Kan Naoto kijelentette: a fukusimai erőmű márciusi balesete megerősítette abban, hogy Japánnak meg kell szüntetnie az atomenergiától való függését.

Japánra 1945-ben két atombombát is ledobtak, augusztus 6-án Hirosimára, három nappal később pedig Nagaszakira. A németek oldalán harcoló szigetország hat nappal később kapitulált. Helyi idő szerint 8 óra 15 perckor Hirosimában megállt az élet egy percre. 66 évvel ezelőtt ezen a napon, ebben az időpontban dobták le azt az atombombát, amely robbanásával 100 ezer ember azonnali halálát okozta. A sugárzás azóta további tízezrek életét követelte. Az emlékező szertartásokon minden évben elhelyezik azok neveit az emlékműben, akik az előző évben haltak meg a bomba utóhatásai miatt.

A történtek után Japán nem fordult el az atomenergiától, sőt. Igaz, csak békés célokra használják, de ez az ország harmadik legnagyobb energiaforrása. A békés jellemzőt azonban a márciusi hármas katasztrófa megkérdőjelezte.

„Figyelmesen szeretnénk kivizsgálni a baleset részleteit, és garantálni a biztonságot, alapintézkedéseket bevezetni, ugyanakkor csökkenteni az atomenergiától való függést, hogy eljussunk egy olyan társadalomhoz, amely nem a nukleáris energiára épül” – fejtette ki Kan Naoto.

Hirosima polgármestere szerint is ideje változtatni, és támogatni a tokiói törekvéseket. Évtizedek óta először fordult elő, hogy a megemlékezésen az atomenergia felhasználása ellen szólalt fel a város első embere.

Matsui Kazumi úgy fogalmazott: „A fukusimai erőmű balesete és a sugárzás jelenleg is észlelhető veszélye hihetetlen mértékű feszültséget okozott az érintett területeken, és azokon kívül is. Az emberek atomenergiába vetett bizalma megrendült.” Hozzátette: „a márciusi katasztrófa utáni képek mindenkiben felidézték az atombombák pusztításának emlékét”.

A szigetország lakossága támogatja a kormány elképzeléseit. A közvélemény-kutatások szerint március óta 70 százalékuk áll ki az atomenergia-mentes Japán mellett. Több városban még annak árán is leállítanák a reaktorokat, hogy az - legalábbis átmenetileg - gondokat okozna az áramellátásban. (pr)

hírTV

Címkék: japán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.