Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Május 04. 14:01, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress

Megszorongatja a dollár az eurót?

Megszorongatja a dollár az eurót?

Nyár közepére az euró akár 1,25 dollár alá is gyengülhet, a svájci jegybank beavatkozásra készül – jósolja a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank.

A világ figyelme most az Európai Unióra, az Egyesült Államokra és Kínára irányul.

Az idei első negyedévben a devizapiacon két tényezőnek volt meghatározó hatása. Az egyik a kockázati étvágy fokozatos és kitartó erősödése, a másik pedig a kamatvárakozások kifejezett emelkedése. De legalábbis az, hogy a piacot nem az azonnali mennyiségi enyhítés lehetősége foglalkoztatta elsősorban. A következő negyedévben eldől, mennyire lesz sikertörténet az elmúlt időszak fellendülése – írja elemzésében Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza.

Ami az euró második negyedévét illeti, a bank álláspontja a viszonylag semlegestől a negatív felé tart. Az USA-dollárral szemben az uniós deviza 1,25-ös szint felé mozdul, illetve a negyedév végére még annál is alacsonyabb szintre gyengülhet, de azért az árudevizáknál az euró erősebb marad. A dollár esetében az árfolyamok további normalizációjára számíthatunk, de Jakobsen úgy véli, ez a folyamat hamar lendületét veszti, és az első negyedévre jellemző nyugalmat a változékonyság váltja fel.

A japán jen szinte teljes fronton hatalmas veszteségeket szenvedett az első negyedévben, ami folytatódhat az áprilistól június végéig tartó időszak elején is. Hosszabb távon a romló kereskedelmi feltételek és a nem létező kötvényhozamok végül segíteni fognak, és a japán központi bank erőteljes nyomására a jen árfolyama a kívánt alacsonyabb szintre mérséklődik – véli a Saxo Bank. A svájci frankkal kapcsolatban most még nehéz előre látni, hogy a svájci jegybank mikor szánja el magát újabb lépésre, de a találgatás egyre olcsóbbá válik. Lépni fog, az biztos, és a bank elemzői úgy látják, az EUR/CHF devizapárral a következő éven belül magasabb szinten fognak kereskedni. A kérdés csupán annyi, hogy mikor.

A Saxo Bank szerint jelen negyedévben három kérdés áll majd a fókuszban. Kitart-e az USA-ban a növekedés, javul-e Európa helyzete, és sikerül-e Kínának ösztönzéssel visszájára fordítani a lassulást, vagy inkább a piac talál majd magának valami jó okot, hogy az ösztönzés kivonása és a várható szigorítás miatt ismét negatív ciklus alakuljon ki. Steen Jakobsen arra számít, hogy az első negyedév egyes témái folytatódni fognak, közülük is különösen a dollár lendülete.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.