Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. December 16. 10:04, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Megváltozott a vírusos megbetegedések szezonalitása

Megváltozott a vírusos megbetegedések szezonalitása

A koronavírus-világjárvány miatti korlátozások teljesen megváltoztatták a vírusos megbetegedések szezonalitását. Az intézkedések feloldása több vírus egyidejű megjelenését okozta

- közölte a Magyar Gyermekorvosok Társasága csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, hogy a gyermekek felsőlégúti és emésztőszervi fertőzéses megbetegedéseinek már évtizedek óta a késő őszi hónapoktól kora tavaszig megszokott volt a menetrendje, és az egyes vírusok (rhino/náthavírus, RSV, influenza, rotavírus és még számos másik) a sorrendet általában betartva követték egymást hónapról hónapra.

A koronavírus-világjárvány miatti lezárások, korlátozások, a jelenléti oktatás szüneteltetése az elmúlt másfél évben nemcsak a mindennapokban okoztak nagy változást, hanem a vírusokéban is: az online oktatás, a személyes kapcsolatok elmaradása megakadályozta a kórokozók szokásos terjedését, és így felborította szezonális egyensúlyukat - emelték ki.

A közleményben idézték Gárdos Lászlót, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnökét, aki hangsúlyozta: idén ősszel több vírus "szinte egyszerre próbálja megkeresni helyét ebben az új világban, az új egyensúlyi helyzet kialakulásában". Ennek következtében október közepe óta a gyermekorvosok soha nem látott számban találkoznak vírusos megbetegedésekkel az alapellátásban és a fekvőbeteg-ellátásban is.

A szezonalitás felborulása miatt egy időben jelentkeznek - korábban egymást követő - vírusos megbetegedések a gyermekeknél - mondta a gyermekorvosok társaságának elnöke. Az egyik héten meggyógyulnak az adott vírusfertőzésből, a másik héten már egy újabb betegség teszi próbára az immunrendszerüket.

Idén az RSV vírus kiemelkedően nagy számban okozott súlyos légúti megbetegedést a csecsemőknél, kisdedeknél és kisgyermekeknél. Nem egy esetben intenzív osztályokon kellett ápolni az egyszerre több vírus (RSV + SARS2, RSV+ adeno) által érintett betegeket - ismertette Gárdos László.

Kitért arra is, az előző szezonban a lezárásoknak köszönhetően nem tudott fertőzni az influenza vírusa. A kórokozónak volt tehát egy éve a "felkészülésre", arra, hogy úgy változzon, hogy megnövelje a fertőző és betegséget okozó képességét. Ezért elképzelhető, hogy az influenza idén súlyosabb fertőzéseket okozhat, különösen ha más kórokozókkal egy időben támadja meg a gyermek szervezetét.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága emiatt hangsúlyozza: érdemes nagyobb figyelmet fordítani az óvintézkedések betartására: maszkot hordani a közösségi terekben, gyakran kezet mosni, szellőztetni, továbbá az 5 év felettieket beoltatni a koronavírus ellen és az influenza ellen.

Címkék: vírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.