Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2012. Július 04. 02:20, szerda | Helyi

Mi is az az andragógus?

Mi is az az andragógus?

Hová jelentkeztél? - tette fel a kérdést a tanár a végzős diáknak. Andragógusnak - érkezett a válasz. Mi az? – ismét a tanár. Nem tudom, de olyan jól hangzik – felelte a diák.

Ez a párbeszéd nem is olyan régen a helyi gimnáziumban folyt, derült ki azon a találkozón, ahol a Dunaújvárosi Főiskola fiatal szakának, az andragógiának gyakorlatorientált képzéséről beszélgettek a szakért felelős vezetők és a város azon vállalatainak, intézményeinek, szervezeteinek képviselői, akik elsőként fogadták a hallgatókat.

- A Bolognai rendszerre való áttérés egyik következményeként a felsőoktatási szakok számát csökkentették, ezért tizenhat intézmény úgy döntött, hogy elindítják az andragógusok képzését. Az új szak magában foglalja a személyügy szervező, a művelődésszervező, a felnőttképési szervező és a munkaerőpiaci tanácsadó képzéseket, de ezután az andragógián belüli választható szakirányokként, Dunaújvárosban a személyügyi szervező és a felnőttképzési szervező szakirányokkal - ment vissza az előzményekig Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens, az andragógia szak felelőse.

- A Bolognai szisztéma másik követelménye a gyakorlatorientáltság, amelynek ez esetben úgy teszünk eleget, hogy a negyedik félévtől három féléven keresztül szakmai gyakorlatokon vesznek részt hallgatóink. Dunaújváros e tekintetben messze jobb adottságokkal rendelkezik más vidéki felsőoktatási helyeknél, van ipara, működik a gazdaság, és szívesen fogadják a hallgatókat. A félév során többek között az ISD Dunaferr Zrt. autplacement rendszerével (Acélalapítvány, foglakoztatási társaság) és a dolgozók oktatását szervező szervezetben folyó munkával ismerkedhettek a hallgatók. De ugyanígy szívesen látták őket a munkaügyi kirendeltségen, a pálhalmai Országos Büntetés Végrehajtási Intézetben, a Szent Pantaleon Kórházban, a város kulturális intézményeiben, így például az MMK-ban, de betekintést nyerhettek egy civil szervezet, a Dunaújvárosi Kulturális Egyesület életébe is.

– Bízunk a hosszú távú együttműködésben a gyakorlóhelyekkel, és szeretnénk tovább színesíteni a tapasztalatszerzés palettáját – fűzte az elmondottakhoz Cserné dr. Adermann Gizella.


Az andragógia (görögül felnőtt férfit jelent) kifejezés a felnőttképzés tudománya, a neveléstudomány egyik területe. A felnőttek iskolai és iskolán kívüli nevelésének, oktatásának, képzésének cél- és feladatrendszerét, alapelemeit, folyamatának szabályszerűségeit, forma-, módszer- és eszközrendszerét kutató tudomány. Tágabb értelemben a művelődés is idetartozik, mint a nem formális tanulás területe.

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.