Városlista
2021. augusztus 2, hétfő - Lehel

Hírek

2021. Július 16. 10:34, péntek | PR
Forrás: (x)

Mikor beszélünk bruttó és nettó bérről?

Mikor beszélünk bruttó és nettó bérről?

Gyakori hiba, amikor egy állás részleteiről egyeztet a leendő munkaadó és munkavállaló, hogy elbeszélnek egymás mellett.

Míg az előbbi a bruttó összegekben gondolkozik, addig az utóbbi általában nettó járandósággal kalkulál. Amennyiben szeretnéd pontosan megtudni, mennyi lesz a „kézhez kapott” munkabéred, keresd fel a jomelo.hu nettó bruttó bérkalkulátorát és néhány másodperc alatt kiszámolhatod!

A bruttó munkabér nem csak a tényleges, kézhez kapott fizetésedet tartalmazza, hanem a különféle járulékokat, a későbbi ellátásod zálogjait is magában foglalja. Többek között a betegséged idején, a munkád elvesztése utáni hónapokra és a nyugdíjba vonulás utáni megélhetésed érdekében bizonyos összegeket be kell fizetni, hogy azt majd a rászorulásod idején segítségként visszakaphasd. Ezeknek a mértékét természetesen jogszabályban határozzák meg. A bruttó bért gyakran nevezik adóalapnak is, hiszen ez az összeg képezi a személyi jövedelemadó kedvezmények meghatározására szolgáló számítások alapjait is.

A legegyszerűbben úgy lehet meghatározni a nettó munkabér jelentését, hogy az az összeg, amit ténylegesen a munkánk után fizetésként megkapunk. Érdemes azzal a tévedéssel leszámolni, hogy akinek a bruttó munkabére forintra pontosan megegyezik, annak a nettó összege is azonos lesz. Nagyon egyszerű oka van a különbségnek, mivel különböző járulékkedvezmények és adókedvezmények érvényesítésével magasabb összeget tudunk nettó munkabérként realizálni. Erre kiváló példa, hogy, aki jelentős gyermekkedvezményre jogosult, az bizony akár még a bruttó munkabért meghaladó összegre is „feltornázhatja” nettó munkabérét.

Szintén ez a helyzet a súlyos fogyatékossági kedvezményekre jogosult esetében is, amely hasonlóképpen levonható az adóalapból, így egy picit megkönnyítve a nehezebb élethelyzetben lévő életét magasabb nettó összeget fog megkapni a munkaadójától. Egy ritkábban előforduló esetet is érdemes megvizsgálni, ha a nettó munkabérről beszélünk, amikor is egy személy munkabéréből különféle okok miatt letiltás révén bizonyos összeget „zárolnak”, azt is a nettó bérből kalkulálják ki.

Amint látható, a leggyakrabban a bruttó munkabér mértéke magasabb, azonban előfordulnak olyan esetek is, amikor azt a nettó munkabér meghaladja.

Címkék: bér, bruttó, nettó

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 30. 09:53, péntek | PR

Vitaminokkal felvehetjük a harcot a hajhullás ellen

Vannak esetek, amikor teljes javulást érhetünk el.

2021. Július 28. 18:09, szerda | PR

Hogyan csökkentsük a nyomtatáshoz használt papír mennyiségét?

A környezetbarát megoldásokra egyre nagyobb szükség van.

2021. Július 28. 18:05, szerda | PR

4 férfitípus, aki örül a svájci bicskának

Ajándékozni jó dolog és akkor talán még jobb érzés, ha valóban ismerjük annyira a megajándékozott személyt, hogy tudjuk, hogy minek is örülne leginkább, vagy legalábbis tudjuk,

2021. Július 27. 08:49, kedd | PR

Hogyan válhatunk lelkes kávéfogyasztókká?

Kávé és kávé között óriási a különbség. Ezt a mondatot csakis az ínyencek, csakis a lelkes kávéfogyasztók érthetik.