Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Február 04. 10:03, szerda | Helyi

Minden, amit az influenzáról feltétlenül tudni kell

Minden, amit az influenzáról feltétlenül tudni kell

Milyen típusú betegség az influenza? Hogyan zajlik le maga a betegség? Mik lehetnek az előforduló szövődmények? Ennek néztünk utána.

Először is tisztázzuk, mi is az az influenza?

Az influenza egy vírus okozta betegség. Maga az influenza vírus emlősöket és madarakat egyaránt képes megfertőzni. A betegség az emberek között cseppfertőzéssel vagy közvetlen érintkezés (pl. váladékkal szennyezett kéz, influenzás beteg ápolása) útján terjed.

Miből sejthető a fertőződés? Mik a tipikusan jelentkező tünetek?

Fő tünetei az influenzának a hirtelen kezdődő láz, izomfájdalom, elesettség érzése, étvágytalanság, szédülés, később pedig száraz, esetenként nehéz köhögés. Különösen az idősebb és az igen fiatal korosztálynál súlyos szövődmények léphetnek fel egy influenzás betegség során.

A betegség tünetei 2-3 nappal a fertőzés bekövetkezte után jelentkeznek.

A beteg leggyakrabban magától meggyógyul; ilyenkor javasolt az ágynyugalom és a lázcsillapítás, valamint fontos a megfelelő folyadékpótlás. A betegnek tanácsos kerülnie várandós nők, csecsemők, idős és beteg emberek - vagyis az immunrendszerük változása, gyengesége miatt veszélyeztetettebb személyek társaságát.

A betegség szövődményként előfordulhat felső és alsó légúti gyulladás, tüdőgyulladás (mely időseknél és immunhiányos állapotúaknál gyakran lehet akár halálos is) és szívizomgyulladás (– ez szintén halálhoz vezethet).

Fontos azonban, hogy minden olyan esetben, amikor influenza szerű tüneteket észlelünk magunkon, forduljunk bizalommal háziorvosunkhoz. A háziorvos fogja számunkra a legmegfelelőbb gyógymódot kiválasztani, a legmegfelelőbb kezeléssel.

Ismerjük fel a veszélyét a kezeletlen, vagy nem megfelelően kezelt betegségeknek!

A szomszéd néni tanácsai- a legjobb szándék ellenére is, a különböző hókusz-pókuszok, az internetes öndiagnosztika csak a szövődmények kialakulását, az alapbetegség elhúzódását, súlyosbodását segítik elő. Soha ne felejtsük el, hogy az, ami az egyik embernek hatékony orvosság volt, az a másiknak még hasonló tünetek esetén is lehet teljes mértékben hatástalan, vagy éppen káros. Egy orvos biztonsággal megkülönböztet hasonló tünetekkel járó, de különböző betegségeket is.

Fontos tudnunk, hogy influenza esetén az antibiotikum szedése kifejen ellenjavallt! Az antibiotikum vírusra (influenza) nem hat, viszont a szervezet gyöngítésével igencsak elhúzódóvá teszi a gyógyulást, egyéb mellékhatásai mellett.

Influenza esetén mézes hársfatea citrommal, és nagy dózisú C-vitamin fogyasztása javasolt az ágynyugalom mellett.

Ne kockáztassuk feleslegesen az egészségünket!

- OGM -

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.