Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Október 11. 15:19, csütörtök | PR

Minden, amit tudni szeretnél a THM-ről

Minden, amit tudni szeretnél a THM-ről

Azt mindannyian tudjuk, hogy a hitel felvétele után a visszafizetendő pénzösszeg nagysága a kamattól függ. Azaz ez az a szám, amit figyelve kiderül, mennyibe fog kerülni a bankkölcsön.

Ám nemcsak ez a költségünk: a teljes átláthatóság érdekében a bankok közzéteszik az ajánlatoknál a THM értéket is.

Mit jelent ez a mutató?

A THM jelentése teljes hiteldíj mutató, és a kamat mellett mindazt magába foglalja, amibe a hitelfelvevőnek az ügylet kerül. Sokkal alkalmasabb a hitelek összehasonlítására, mint a kamat, ezért érdemes inkább erre az értékre odafigyelnünk.
Ámde nem az fogja az összes költségünket bejósolni, ha osztunk-szorzunk a THM alapján. Döntő, hogy végig fix vagy változó kamatozású hitelt veszünk-e fel. Az előbbi teljesen előre kiszámítható az utolsó forintig, és stabil.
A nem végig fix hitelnek nem fogjuk tudni előre, mennyi lesz a THM-je mondjuk 8 év múlva (kivéve, ha 10 éves kamatperiódusú), hiszen ez a kamatkörnyezet mozgása alapján változni fog. Van ugyanis egy mozgó része, a kamat.
Mit is tartalmaz ez a mutató? Ez kölcsön típusonként változhat. A legtöbb ‘mellékes’ költség az aránylag bonyolult lakáshiteleknél jelenik meg, itt elég sokmindent foglal magában a THM.
Lakáshitelnél tartalmazza a hitel kamata mellett az értékbecslési díjat, a helyszíni szemle, földhivatal, hitelfedezeti biztosítás, folyósítási, jelzálog bejegyzés, hitelbírálati díjait. A tulajdoni lap költségével szintén nem kell külön számolnunk.
A hitelkártya, folyószámlahitel és személyi kölcsön típusú hiteleknél lényegesen egyszerűbb a helyzet, hiszen itt nincs ingatlanfedezet és ingatlan értékbecslés. A számlavezetés költségein túl a hitelfedezeti biztosítás, a folyósítási és hitelbírálati díjakat tartalmazza a THM.

Amiről nem szabad elfeledkezni

A különböző módosításokkal járó díjak, vagy éppen a késedelmi kamat ennek az alap mutatónak nem képezik részét.Épp ezért, ha döntünk egy ajánlat mellett, ne csak a THM legyen az egyetlen, amit figyelembe veszünk - és végképp nem a kamat értéke -, nézzünk utána ezeknek a költségeknek is.
Hiszen lehet, hogy például váratlanul több százezer forinthoz jutunk, és mivel mindig jól járunk egy elő- vagy végtörlesztéssel, ekkor fontossá válik az ezzel kapcsolatos díjszabás.
Általánosságban véve elmondható, nagyon tüzetesen meg kell nézni minden ajánlatot a szerződéskötés előtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat