Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 28. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Minden tizedik ember az 1-2-3-4 számsort választja PIN-kódnak

Minden tizedik ember az 1-2-3-4 számsort választja PIN-kódnak

Körülbelül minden tizedik ember, aki bankkártyája PIN-kódjának megváltoztatását választja, mert nem bízik a bank által küldött számsorban, az 1-2-3-4 kombinációt választja – derült ki az amerikai Data Genetics elemzéséből. Százból hatan az 1-1-1-1 számsorra bízzák pénzüket, míg ketten a 0-0-0-0 biztonsági kódot használják. A toplista első négy helyezettje adja a teljes bankkártya állomány közel 20 százalékának belépési kódját.

A korábban már hackerek által nyilvánosságra hozott mintegy 3,4 millió kódsort elemezve állította össze a legkedveltebb négy számjegyből álló PIN-kódok listáját a Data Genetics szervezet. A kutatás rámutatott, hogy habár összesen 10.000 lehetséges számkombinációból választhatnak az ügyfelek, az emberek megközelítőleg 10 százaléka mégis a lehető legegyszerűbb 1-2-3-4 számsorral védi pénzét. Az első húsz legnépszerűbb kód között megtalálhatók az egyes számjegyek négyes ismétléséből fakadó PIN-ek éppen úgy, mint az ismétlődő, két tagból álló kapcsolatok. A legkevésbé népszerű PIN-kód a 8068. Ezt tízezer kártyahasználóból alig 8-an választják.

Habár a toplistáról leszorultak, sokan választják PIN-kódnak születési adataik kombinációját. Népszerű a születési évszem kódként megadása. „Ha a 19-cel kezdődő kódsorokat egybe számítanák, akkor az az ötödik legnépszerűbb kódcsoportot adná. Ez egyértelműen utal a születési évek PIN-kódként történő felhasználására, ami szintén biztonsági kockázatot jelent bankszámlánk tartalmára nézve” – ismerteti a kutatás egyik érdekes megállapítását Kárpáti Balázs, a hazai készpénzlogisztikai iparág vezető szereplője, a Brink’s Magyarország vezérigazgatója. Amennyiben mégis ezt a kódot választanánk, érdemes a kártyákat külön helyen tárolni azoktól az igazolványoktól, amelyeken a születési adataink is megtalálhatók, teszi hozzá.

Amennyiben a négyjegyű kódok ennyire sérülékenyek, miért nem emelik a PIN-kódokat hat vagy nyolc számjegy hosszúra? A szakértők szerint nincs rá szükség. Egyrészt még mindig tízezer a négyhez az esély, hogy egy adott bankkártyát a legnépszerűbb kódok egyike védi. „Az ATM-ek többsége három sikertelen kísérlet után zárolja a kártyákat, így szintén nagyon kicsi az esély, hogy találgatással hozzáférjenek bankszámlánkhoz a lopott vagy elvesztett kártya segítségével” – mondja Kárpáti Balázs. Az ügyfelek kártyáinak ellopásánál és a PIN-kódok találgatásánál ráadásul sokkal kifizetőbbnek találják a csalók a kártyák adatainak ellopását, vagy az ATM-készülékek megbabrálását. „Ezért is fordítanak az ATM-üzemeltető cégek és a pénzintézetek nagyobb figyelmet a készülékek és környezetük biztonsági szintjének emelésére” – teszi hozzá a vezérigazgató. Ilyen biztonsági intézkedés például a pénzkiadó automaták környékének kamerás megfigyelése, a működés valós idejű monitoringja, illetve a berendezések sűrű személyes ellenőrzése.

A Brink’s Magyarország szakemberei szerint némi külön figyelem ráfordításával jelentősen csökkenthető a készpénzfelvétel és kártyahasználat kockázata.

HAT JÓ TANÁCS A BIZTONSÁGOS BANKKÁRTYAHASZNÁLATHOZ
1. Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kódunk kiválasztásánál, vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött – egyébként véletlenül generált – kódot!
2. A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen és ne adjuk ki másnak!
3. Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!
4. Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!
5. Mielőtt készpénzfelvételre használnánk bankkártyánkat mindig nézzük meg az ATM-et. A tapasztalatok alapján elsősorban a bankjegykiadó nyílás környékét szokták átalakítani csalók, ennek ellenőrzésére érdemes külön figyelmet fordítani. Ha bármilyen külső beavatkozásra utaló jelet látunk, jelentsük azt a berendezésen található telefonszámon és keressünk másik automatát.
6. Jelentősen csökkenthető a biztonsági kockázat, ha a bankfiókok előterében található ATM-eket használjuk. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, mindig ellenőrizzük a beléptető rendszer kártyaolvasóját, előfordul ugyanis, hogy a bankkártyák adatait már itt megpróbálják megszerezni. Ha bármilyen gyanús változást tapasztalatunk a leolvasón – kidudorodást, ránézésre oda nem illő elektronikus eszközt –, inkább válasszunk másik ATM-et.

Csökkenthetjük a kockázatot, ha olyan „másodlagos” bankkártyát használunk a bejutásra, amelyen nem tartunk nagyobb összeget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során