Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Augusztus 24. 16:19, szombat | Helyi

Mire képes a technikus?

Mire képes a technikus?

Nagyszabású jubileumi találkozóra érkeztek Dunaújvárosba az ország különböző pontjairól a Kerpely Antal Kohó- és Gépipari Technikum egykori diákjai.

A Dunaújvárosi Főiskola előtti parkba térzenével és táncbemutatókkal várták a Jubileumi Technikus Találkozó résztvevőit. Gombos István humán alpolgármester köszöntő szavai után az ünnepséget egy esztendeje szervező Emlékbizottság tagjai jelenlétében, Andrási Miklós megnyitójával kezdődött a programsorozat. A főépület aulájában felavatták az iskola első igazgatója, Avas Mihály bronz domborművét, akinek munkásságát Szabóné Sánta Anna méltatta. (Az alkotás Friedrich Ferenc munkája.) Ezt követően tekintették meg az első emeleti aulában a Kerpely Antal Technikum IV. A , 1965-ben végzett öntő osztálya által készíttetett, az épületben egykoron tanított tanárok emléktábláit.

A főiskola új szárnyának konferenciatermében emlékülésen idézték fel a diákéveket. A levezető elnöki teendőket dr. Farkas Péter, a Dunaújvárosi Főiskola nyugállományú intézetigazgatója látta el. Nyíri Miklós „Üzenet egykori iskolámba” című Ady-verssel adta meg az ülés alaphangját, melynek utolsó sorait a teremben jelenlevő háromszáz ember együtt szavalta: „Bár zord a harc, megéri a világ, Ha az ember az marad, ami volt: Nemes, küzdő, szabadlelkű diák.” Néma főhajtással, harangjátékkal emlékeztek elhunyt társaikra, tanáraikra. A Kurucz Gergő vezette Viadana Kamarakórus XX. századi magyar zeneszerzők dalaival, köztük diáknótákkal vívta ki a jelenlevők elismerését. A technikum dicsőséges múltjába dr. Hanák János nyugállományú főtechnológus, címzetes főiskolai tanár repítette vissza hallgatóságát. Dr. Szántó Jenő nyugállományú rektor-helyettes a Dunaújvárosi Főiskola történetének főbb állomásait ismertette, elvezetve az egybegyűlteket a jelenbe, amikor is a felsőoktatási intézmény Campusában 3500 magyar és külföldi diák tanul hat képzési területen: műszaki, informatikai, gazdaságtudományi, társadalomtudományi, bölcsészettudományi valamint pedagógia szakon. S hogy „Mire képes a technikus?” - kérdésre adta meg a választ az iskola padjait egykoron koptató Pintér Lajos, aki sok más kiemelkedő munkája között a németországi Tholey-i bencés apátsága barokk kapujának tervezője és kivitelezőjeként bizonyította, hogy: - Mindenre! Az emlékülésen szerényen meghúzódott dr. Roósz András is, aki öntőként végzett 1963-ban, s jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a magyar űranyag tudományi, technológiai programok irányítója. Számvetésként álljon itt csupán egy adat: a technikum 1953 és 1972 között 1600 technikust adott a magyar iparnak, nappali, esti és levelező tagozaton folyó kohász, gépész és öntő képzést követően.

Gombos István, Dunaújváros Megyei Jogú Város humán alpolgármestere is az iskola tanulója volt: - A kohóipari technikum gépész szakára 1973 szeptemberében jelentkeztem. A szakmunkásképzésben emelt szintű géplakatos szakon végeztem, így automatikusan mehettem a technikum 3. osztályába. Sajnáltuk, hogy a Kerpely-ben befejeződött a technikusképzés. A következő tanévet az Engloner Gyula igazgató által vezetett Bánki Donát Szakközépiskolában folytathattuk. Nagyon sok technikumi tanár jött akkor velünk a Bánkiba: minden esti tagozatos osztály átkerült. Az akkori oktatáspolitikusok döntöttek a technikusképzés befejezése mellett. Szerintem ez hiba volt, mert a technikum sokkal többet adott, mint általában a középiskolák. Erős iskolatípus volt, kitűnő pedagógusok tanítottak bennünket. A tagozatot Gábor Iván vezette. A közelmúltban elhunyt Fercsik Ferencet nagyon nagy egyéniségnek tartottam.

A városi rendezvények sorába illeszkedett a jubileumi találkozó: - Cserna Gábor polgármesterrel együtt támogattuk a kezdeményezést. Ilyesfajta rendezvényről még országosan sem hallottam. A Kerpely Technikumra büszke lehet a város, hiszen ebből nőtte ki magát a főiskola annak a lehetőségét, hogy önálló intézménnyé váljon – nyilatkozta a humán alpolgármester.

Az emlékülést követően osztálytalálkozókon ültek újra padba az egykori diákok. Este terített asztal várt mindenkit. Vacsora közben és után az iskola volt diákjaiból alakult zenekar, élén Molnár Ágoston, alias Potyó gondoskodott a zenéről.

Végezetül álljon itt az ünnepséget szervező emlékbizottság tagjainak neve: Andrási Miklós, Szabóné Sánta Anikó, dr. Hanák János, dr. Farkas Péter, Nyíri Miklós, Szaksz Ferenc, valamint Budai János. Az iskola egykori diákjainak kezdeményezésére létrejött program nem valósulhatott volna meg a szép számú jelentkező és támogató nélkül. Miként nem készülhetett volna el az a DVD, amely érdekes dokumentumokkal szolgál a technikum, a főiskola és a Dunaferr életéről.

A rendezvény fővédnöke: Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere és dr. András István, a Dunaújvárosi főiskola rektora volt.


Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.