Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Június 06. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

MNB: a forintosítással megszűnt a pénzügyi rendszer legfontosabb kockázata

MNB: a forintosítással megszűnt a pénzügyi rendszer legfontosabb kockázata

Az elszámolással és forintosítással megszűnt a hazai hitelintézeti szektor legjelentősebb rendszerkockázata, a háztartások adósságállománya pedig jelentősen mérséklődött, szerkezete megváltozott:

A devizahitelek aránya a teljes háztartási hitelállományon belül 5 százalék alá csökkent - derül ki Magyar Nemzeti Bank (MNB) Hitelezési folyamatok című negyedéves kiadványának pénteken közzétett legfrissebb adataiból.
Az első negyedéves adatok alapján a vállalati hitelezés élénkülése továbbra is törékeny. A teljes vállalati hitelállomány 0,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz hasonlítva, míg a kkv-szektorban a hitelállomány 3,3 százalékkal bővült, jórészt a növekedési hitelprogram (nhp) hatására, amelynek keretében 76 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket, szemben a tavalyi első negyedév 67 milliárd forintos hasonló állományával. Az nhp nagymértékben hozzájárult a vállalati hitelezés kedvező folyamataihoz annak ellenére, hogy a vállalati finanszírozásban az év első negyedévére jellemző szezonális visszaesés itt is jelentkezett, olvasható a jelentésben.

Fábián Gergely, az MNB pénzügyi rendszer elemzési igazgatóságának vezetője a jegybank pénteki tájékoztatóján elmondta: a lakossági hitelezésben is, de leginkább a vállalati beruházási hiteleknél látszik, hogy a piac az első negyedévben gyengébben teljesít.

Az igazgató kifejtette: az új forinthiteleken belül az nhp-s hitelek aránya 23 százalékot ért el. Ez egyrészt azért kedvező, mert jelzi, hogy az nhp-n kívül is van hitelezési aktivitás, másrészt azt is jelezheti, hogy az nhp meghosszabbításának hírére egyes cégek az első negyedévben még csupán a beruházási projekt tervét dolgozzák ki.

A jegybank szakértői szerint kedvező folyamatok indultak el a vállalati hitelezés terén, ezt jelzi, hogy a kkv-szegmensben tipikus 1 millió euró alatti hiteleknél a hitelkamatok kismértékben emelkedtek. Ennek oka az is lehet, hogy a bankok most már a kockázatosabb ügyfeleket is elkezdték hitelezni, természetesen kicsit magasabb felár mellett.

A hitelezési feltételek összességében számottevően enyhülnek a jegybanknak adott kereskedelmi banki válaszok szerint: a hitelintézetek harmada a kondíciók enyhítéséről számolt be. Kevésbé kedvező, hogy a következő negyedévekre előretekintve a bankok nem igazán számolnak a hitelezési feltételek további enyhítésével.

Fábián Gergely szerint a kamatkondíciók is kedvezőbbek lettek, főleg az 1 millió euró feletti hitelek kamatszintje csökkent. Az MNB megállapítása szerint már a régiós szintű kamatfelárak mellett tudnak hitelt felvenni a vállalkozások.

Az igazgató kifejtette: a háztartások hitelezését tekintve a legnagyobb változás, hogy az elszámolás és a forintosítás hatására a devizahitelek állománya 5 százalékra csökkent. Az MNB szakértői úgy látják: az adósságfék-szabályok nem fogták vissza a már "egészséges" lakossági hitelezést, de egyúttal az új szabályozás erősíti a stabilitást ezen a téren.

Az igazgató hozzátette: a hitelintézetek a fogyasztási hitelezésben a tavalyi szinteken nyújtják a kölcsönöket, ennek oka az lehet, hogy a fair banki kondíciók bevezetése előtt, a tavalyi utolsó negyedévben vettek fel a háztartások nagyobb összegű fogyasztási hiteleket, részben a karácsonyi "bevásárlás", ajándékozás idején. A kisebb hitelezés további oka lehet, hogy a bankok erőforrásait nagymértékben lekötötték az elszámolás és a forintosítás, illetve az ezekre való felkészülés - fűzte hozzá.

Fábián Gergely szerint a lakosság még jó ideig nettó hiteltörlesztő marad, miközben a visegrádi országokban tovább nőtt a háztartások adóssága.

Címkék: bank, forintosítás, mnb

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során