Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Augusztus 09. 01:42, csütörtök | Helyi sport
Forrás: Szárszó Lajos - Dunaújváros Info

Műfüves pályaavató Baracson

Műfüves pályaavató Baracson

Igazi sportünnepély volt 2012. július 20-án Baracson, hiszen ekkor avatták fel a 23 millió forintból épült műfüves labdarúgó pályát.

Az avató ünnepségen elsőként Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó, az MLSZ tanácsadója tolmácsolt kedves szavakat a község lakóinak és a gyermekeknek, aki megnyitó beszédében kiemelte, sok ilyen pályára lenne szükség Magyarországon:
- Nagyszerű dolog, hogy az MLSZ a kormánnyal közösen elkötelezett abban, hogy országunkban több száz pályát építsen, és az, hogy itt, Baracson, az első körben ez felépülhetett. Ez nagyon hasznos lesz gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az én időmben ilyen nem volt. Én vidéki gyerek vagyok. Az utcán, a poros utakon, a grundokon játszottunk, ahol a technikát meg lehetett tanulni, hiszen a labda össze-vissza pattogott. Nem is beszélve arról, hogy a pálya talaja dimbes-dombos volt, így aki megtanulta ott lekezelni a labdát, abból bizony jó labdarúgó vált. Itt, a műfüvön ez teljesen más. Most arra van szükség, hogy minél többen játsszák a futballt, hogy sok tehetség tudjon újra kinőni. Ha csak az én időszakomra gondolunk, akkor bizonyára emlékeznek még a nevekre: Albert, Varga, Bene, Fazekas, Farkas, Göröcs, Zámbó. Mi még annak idején Dunaújvárosban is játszottunk, emlékezetes mérkőzéseken. Soha nem volt könnyű ellenfél a Kohász, feltett kézzel soha nem játszhattunk ellenük. Véleményem szerint a csapatépítéssel komolyan kell foglalkozni. Ez ráférne a dunaújvárosi és a magyar labdarúgásra is. Nem elég, ha csak pár kiemelkedő labdarúgónk van, akik többnyire a külföldi csapatokban nem is alapemberek, hiszen így nem lehet jó válogatottat építeni.

Legalább hat olyan játékos kellene, akikre építve Egervári Sándor fel tudna építeni egy ütőképes Magyar Válogatottat. A cél az, hogy újra hasonló tehetségek nőjenek fel! Nem kell ennyi külföldi a csapatokba, mert az igazán jó játékosokat nem tudjuk megfizetni. Akit meg hozunk, az lehet, hogy olcsó, de nem tudja hozni azt a teljesítményt, amit elvárunk tőle, ezzel pedig elvesszük a fiatalok elől a lehetőséget. Hosszútávon tehát az eredményre vezető az, ha a saját utánpótlás nevelésből kerülnek ki a tehetségek!

Ehhez kellenek az ilyen pályák, hiszen ma már a kiválasztás óvodás korban elkezdődik. Már 6-7 éves korban a szakemberek látják azt, hogy ki az, akiből esetleg labdarúgó válhat. Azt tudjuk, hogy Puskást, Albertot, Benét, Ronaldót, vagy Messit nem edző tanította meg a játékra. Ők született tehetségek, akiket az edzők tovább képeztek. A mai világban fontos, hogy legyenek céljaink, amelyekért motiváltan tudunk küzdeni! E nélkül nem megy! Abban bízom, hogy a környéken nem áll meg a pálya építés, és hamarosan Dunaújvárosban is ünnepelhetünk. Amikor a sportminisztériumban dolgoztam, akkor a Dunaújvárosi Stadion építésénél részt véve örültünk annak, hogy egy ilyen létesítmény épül. Ahogy az információkat hallom, ígéret van arra, hogy a közel jövőben be is fejeződjön! Ez nagyszerű! Aztán a cél az, hogy Dunaújvárosban ismét legyen NB/I-es csapat! A város ezt megérdemli! Emlékezzünk arra, hogy milyen játékosok, és bajnok csapat volt itt!


Schneider Béla, az MLSZ Fejér Megyei igazgatója méltatta a TAO és a Bozsik programban sikeresen pályázott község és vezetői elhivatottságát, majd Várai Róbert polgármester beszédében elmondta, bár több pályázaton is részt vett a település – és számos helye lenne az önerő felhasználásának –sikeresen csak a műfüves pálya megépítésének projektje zárult. Az elkészült és átadott kispálya azonban több mint egy egyszerű játéktér. Közösségmegtartó, összekovácsoló ereje lehet és az összefogás példája is.


Fehérvári József alpolgármester, aki egyben a Baracs SE elnöke is, méltatta azt, hogy képviselő társai milyen összhangban hozták meg a döntést a pálya építésével kapcsolatban, és megértették, hogy ez mérföldkő a sportélet szempontjából. A megnyitó beszédeket követően Krisztofory Walter rk. plébános megáldotta a műfüves labdarúgó pályát, majd a gyermekek birtokukba vették a játékteret.

A játékból a felnőttek sem maradtak ki. A Baracs Község Önkormányzatának Képviselő Testületéből felállt csapat mérkőzött meg a kistérség polgármestereiből, és a megyei képviselőtestület válogatottjából álló csapatokkal. A kifejezetten jó hangulatú, sportszerű mérkőzéseket a kilátogató szurkolók is élvezték, melyen a döntőt büntetőkkel nyerték a hazaiak a Fejér Megye Közgyűlés csapatával szemben. A nap zárásaként terített asztal mellett állapodtak meg abban a csapatok, hogy ez nem az utolsó alkalom volt arra, hogy a pályán megmérkőzzenek egymással. A játék megmutatta azt, hogy a sportnak ilyen összetartó ereje van. A záró vacsorát követően a baracsi jacht kikötőben zajló koncerttel fejeződött be a pályaavató.

Fotó: Szárszó Edit

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.