Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. December 13. 07:00, kedd | Belföld
Forrás: mti

Nagy István: a szankciós energiaárak miatt rendkívüli uniós támogatás kell a gazdálkodóknak

Nagy István: a szankciós energiaárak miatt rendkívüli uniós támogatás kell a gazdálkodóknak

A háború, és az arra válaszul bevezetett szankciók miatt a gazdáknak rendkívüli uniós támogatásra van szükségük ahhoz, hogy továbbra is szavatolni tudják az élelmezésbiztonságot - jelentette ki a magyar agrárminiszter.

Nagy István, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács brüsszeli ülését követően hangsúlyozta: az uniós agrárminiszterek többsége azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy aktiválja a mezőgazdasági válsághelyzetek kezelésére létrehozott, uniós szinten 450 millió eurós mezőgazdasági tartalékot.

Az agrárminiszter kiemelte, hogy a háború, és az arra válaszul bevezetett szankciók miatt megemelkedett energiaárak olyan szinten növelték meg az élelmiszerek előállítási költségeit, hogy azt a fokozatosan emelkedő termelői árak sem tudják ellensúlyozni. A kialakult válsághelyzet kiváltó oka teljes mértékben független a mezőgazdaságtól, ezért nem várható el a gazdáktól, hogy segítség nélkül, önerőből kezeljék a helyzetet.

"A lehető leghamarabb rendkívüli uniós támogatásra van szükség, hogy a gazdálkodók továbbra is szavatolni tudják az élelmezésbiztonságot" - fogalmazott.

A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy a hétfői vitát követően az Európai Bizottság meghallja a tagállamok többségének kérését, és a jövő év első hónapjaiban javaslatot tesz a mezőgazdasági tartalék aktiválására annak érdekében, hogy a bajban lévő ágazatokban tevékenykedő gazdák mielőbb segítséghez juthassanak.

Végezetül hozzátette, a kialakult válsághelyzet leghatékonyabb kezelése azonban az ukrajnai konfliktust lezáró azonnali tűzszünet és a béke megteremtése lenne. Ez stabilizálná az energiapiacokat, csökkentené az alapanyagok árát, és így megoldaná a mezőgazdasági ágazatra is nehezedő kihívásokat, melyek az élelmezésbiztonságot, az élelmiszerellátást és az élelmiszer megfizethetőségét egyaránt veszélyeztetik - tette hozzá az agrárminiszter.

Fotó: Pixabay

Címkék: agrárium, támogatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.