Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2016. Április 23. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Nagymértékben gyengült Angela Merkel támogatottsága

Nagymértékben gyengült Angela Merkel támogatottsága

Nagymértékben gyengült Angela Merkel kancellár támogatottsága Németországban, és csökkent az általa vezetett CDU/CSU jobbközép pártszövetség népszerűsége is;

a lakosság többsége szerint a kormány nem tud úrrá lenni a menekültügyi helyzeten - mutatták ki pénteken ismertetett felmérések.
Az ARD országos köztelevízió felmérése szerint a németek 52 százaléka úgy látja, hogy Angela Merkel kormánya nem tudja kezelni a menekültügyi helyzetet, és csak 46 százalék vélekedik úgy, hogy képes erre.

A menekültügy mellett a nyugdíjrendszer a másik meghatározó téma a nyilvánosságban, és a németek többsége ebben az ügyben sem bízik a kormányban. Több mint kétharmaduk, 67 százalék szerint a berlini vezetés nem tudja megakadályozni az időskori elszegényedést, és csupán 28 százalék szerint képes erre.

Az ARD Deutschlandtrend című kutatássorozatának új adatfelvétele szerint a CDU/CSU országos választói támogatottsága 33 százalékos, ez 1 százalékpontos csökkenés április elejéhez képest, és a legrosszabb érték 2011 óta.

A koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) továbbra is 21 százalékon, az ellenzéki Baloldal 1 százalékpontos emelkedéssel 8 százalékon, a Zöldek 1 százalékpontos csökkenéssel 12 százalékon állnak. Ha most vasárnap lennének a parlamenti (Bundestag-) választások, akkor bejutna a liberális FDP is, amely 7 százalékon áll, és a legnagyobb parlamenten kívüli erő, az Alternatíva Németországnak (AfD), amely országosan 14 százalékon, az ország keleti részén, a volt NDK területén pedig 20 százalékon áll.

A ZDF országos köztelevízió Politbarometer című felméréssorozatának új adatai szerint a németek 80 százaléka úgy véli, a kormány túlságosan megértő Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, hogy ne veszélyeztesse a menekültügyben Törökországgal kezdett együttműködést. Mindössze 14 százalék látja ezt másként. Ugyancsak 80 százalék úgy véli, hogy Törökország nem megbízható partner a menekültválságban.

A németek többsége a török államfőt sértegető versével botrányt kavaró ZDF-es műsorvezető, Jan Böhmermann ügyében is elégedetlen a kancellárral. Angela Merkel a németek 62 százaléka szerint nem járt el helyesen, amikor kormánya nevében felhatalmazást adott az igazságszolgáltatásnak arra, hogy a török államfő kérésére "felségsértési" eljárást indítson Jan Böhmermann ellen.

A ZDF kutatásában a megkérdezettek a politikusok munkáját általában véve egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán értékelhetik. A kancellár teljesítményét ezúttal 0,9 pontra értékelték, ami jelentős visszaesés az április elején mért 1,8 ponthoz képest. A vezető politikusok között Angela Merkel megítélése romlott a legnagyobb mértékben.

A ZDF-Politbarometer szerint a CDU/CSU országos választói támogatottsága 33 százalékos, ami 3 százalékpontos csökkenés április elejéhez képest és a legalacsonyabb érték a 2013 őszén kezdődött törvényhozási ciklusban.

E felmérés szerint az SPD változatlanul 22 százalékon, a Baloldal egy százalékpontos erősödéssel 8 százalékponton áll, a Zöldek 2 százalékpontot erősödve 14 százalékra számít. Bejutna a Bundestagba az FDP és az AfD is, 7 százalékos, illetve 12 százalékos eredménnnyel, támogatottságuk nem változott a legutóbbi méréshez képest.

Az ARD felmérését az infratest dimap végezte 1011 ember megkérdezésével április 18. és 20. között. A ZDF-nek a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette a felmérést 1226 ember megkérdezésével április 19. és 21. között. Az adatok a szavazókorú népességre nézve reprezentatívak.

Címkék: Angela Merkel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez