Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Október 28. 17:07, csütörtök | Bulvár
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Nagyot nőtt egy év alatt a kínai milliárdosok száma

Nagyot nőtt egy év alatt a kínai milliárdosok száma

Nagyot nőtt egy év alatt a kínai dollármilliárdosok száma: idén 307-tel többen vannak, mint tavaly, és így 1185-en szerepelnek a sanghaji Hurum magazin által szerdán közzétett listán.

Ez azt jelenti, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának ma ötször annyi milliárdosa van, mint tíz évvel ezelőtt.

Kína leggazdagabb embere 2021-ben a Nongfu Spring palackozott ásványvizet gyártó cég alapítója lett, miközben az éveken át az első helyen álló Jack Ma, az Alibaba e-kereskedelmi óriásvállalat alapítója az ötödik helyre csúszott vissza. A Nongfu Spring alapítójának, a 67 éves Csung San-sannak a vagyona idén 60,5 milliárd dollárra gyarapodott, miután tavaly tőzsdére bocsátotta ásványvízvállalata részvényeit, a Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise nevű, egészségügyi termékeket gyártó vállalatával pedig jelentős hasznot húzott a világjárvány miatt megnőtt keresletből.

Jack Ma vagyona ezzel szemben 36 százalékkal esett vissza 2020-hoz képest, így jelenleg 39,6 milliárd dollárra teszik. Az Alibabára különösen nagy nyomás nehezedett azóta, hogy Ma tavaly októberben bírálta a kínai szabályozási környezetet. A cég pénzügyi leányvállalataként működő Ant csoport részvényeinek tőzsdei bevezetését novemberben két nappal az előtt függesztették fel a kínai hatóságok, hogy elindult volna a nyilvános kereskedés a papírokkal. A tervezett részvényjegyzés minden idők legnagyobb tőzsdei kibocsátása lett volna. Idén áprilisban pedig rekordösszegű - 18,2 milliárd jüanos (2,8 milliárd dollár) - büntetést szabott ki a kínai piacfelügyelet az Alibabára, amiért a vállalat a versenyszabályokat megsértve visszaélt monopolhelyzetével.

A kínai hatóságok az Alibaba mellett a technológiai szektor többi nagyvállalatával szemben is szigorúbb fellépést tanúsítottak az utóbbi időben. A Tencent technológiai óriáscég alapítójának, Pony Mának (kínai nevén Ma Hua-teng) a vagyona szintén csökkent, méghozzá 19 százalékkal a múlt évhez képest. Ma ezzel a tavaly elfoglalt második helyről a negyedik helyre csúszott vissza a Hurun-listán.

A ByteDance kínai technológiai vállalat 38 éves alapítója, Csang Ji-ming ezzel szemben felfelé kapaszkodott: 52,8 milliárd dolláros vagyonával a második lett 2021-ben. a ByteDance tulajdonában áll a TikTok nevű, népszerű videómegosztó közösségi alkalmazás, valamint Kínában használt verziója, a Douyin.

A Hurun kiemelte: idén fordult elő először, hogy a kínai gazdagok listájának első tíz helyezettje között nem szerepel a kínai ingatlanágazat egyetlen kiemelkedő alakja sem. A kínai ingatlanpiacra az utóbbi időben rányomta bélyegét az ország második legnagyobb ingatlanfejlesztőjének, a China Evergrande csoportnak az eladósodása. A több mint 300 milliárd dollárnyi adósságot felhalmozó Evergrande alapítója, Hui Ka Yan (mandarin kínai nevén Hszü Csia-jin) a hetvenedik helyre csúszott vissza a listán a tavalyi, ötödik helyről, miután vagyona hetven százalékkal csökkent a vállalat nehézségei közepette. A Hurun Hui vagyonát 11,3 milliárd dollárra becsülte.

Címkék: gazdag, kína, milliárdos

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.