Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Május 13. 06:51, szombat | Belföld
Forrás: mti

Navracsics Tibor: a veszprémi vár a történelem számos pillanatának helyszíne volt

Navracsics Tibor: a veszprémi vár a történelem számos pillanatának helyszíne volt

A veszprémi vár a magyar történelem számos pillanatának volt helyszíne - mondta a területfejlesztési miniszter pénteken Veszprémben a várnegyed hivatalos megnyitóján.

Navracsics Tibor elmondta: a veszprémi vár adott otthont Magyarország első felsőfokú intézményének, és bár nem a város legmagasabb pontja, máig kimagaslik Veszprémből.

Az 1970-80-as években az akkori Magyarország feledésre ítélte a várat, akkor a figyelem a szomszédos Cserhátra, a húszemeletesre és a lakótelepekre irányult, a várról úgy tartották, hogy megbecsülendő épületegyüttes, de már a múlté - idézte fel.

Hangsúlyozta: a veszprémi várnegyed megújítása kereszténységünk és magyarságunk miatt egyaránt fontos.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere kiemelte: a főegyházmegye "Őseink hite a jövő reménye" jelmondata Veszprém város történetére is jellemző. Több korábbi püspök példája is mutatja, hogy a város jövőjét csak úgy lehet formálni, ha arra a gazdag hitre, múltra támaszkodunk, amelyre az őseink is - tette hozzá.

Veszprém hagyományaira lehet építeni - fogalmazott Porga Gyula.

Udvardy György veszprémi érsek beszédében hangsúlyozta: még nem a munka befejezését ünneplik, hanem azt, hogy olyan fázisába érkezett a vár megújítása, amikor a már elkészült fejlesztéseket be lehet mutatni a közösségnek.

A köszöntők után az érsekség szakemberei beszéltek a fejlesztésekről, valamint a Work in Progress 2023 (WIP'23) kiállításról, amelynek célja, hogy bemutassa azt az évezredes szellemi örökséget, amelynek megőrzése a főegyházmegye feladata.

A Veszprémi Főegyházmegye kormányzati támogatással 2020 és 2025 között 18 műemlék épületet újít meg a veszprémi várnegyedben. A WIP'23 kiállítás a félidejében járó felújítás folyamatban levő munkáiba is betekintést nyújt az érdeklődőknek - áll az érsekség által a helyszínen közreadott kiadványban.

Jelezték: májustól a várnegyed több épülete is megnyílik, a Vár utcában és a Szentháromság téren információs és frissítőpontok várják a látogatókat.

A Körmendy-ház kiállítótereiben - amely 2025-től a főegyházmegyei múzeumnak ad otthont - a várnegyed felújításának folyamatát mutatják be, megismerhetők az előkészítő vizsgálatok és kutatások eredményei, valamint a koncepcióalkotás is.

A tájékoztatás szerint a Biró-Giczey Ház szintén kiállításoknak ad otthont, látogathatók lesznek az Érseki Palota egyes terei, a Szent Mihály-főszékesegyházban újra liturgikus események zajlanak, valamint ismét megnyitja kapuit az Érseki Turisztikai Központ is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.