Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 14. 13:45, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

„Ne szívj tovább!” – kampány a dohányzás ellen

„Ne szívj tovább!” – kampány a dohányzás ellen

2012. január 1-jén lép hatályba a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, amely 2012-től megtiltja a dohányzást a zárt légterű helyiségekben.

Nem a tiltás öröme vezérel bennünket, hanem azt próbáljuk elérni, hogy az emberek abbahagyják, vagy rá se szokjanak a dohányzásra – fogalmazott Szócska Miklós a „Ne szívj tovább!” elnevezésű népegészségügyi kampány nyitórendezvényén.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta: a kampány célja nem a szankcionálás és a büntetés, hanem - mint fogalmazott - az, hogy minél kevesebb ideig tartózkodjanak káros füstben az emberek. Január 1-jétől fellélegezhetünk - hangsúlyozta.

A törvénymódosítás hatálybalépéséhez egy nagyszabású népegészségügyi kampány is társul, amelynek célja felhívni a figyelmet a dohányzás egészségkárosító hatásaira. Az államtitkár a kampány szükségességét lesújtó adatokkal támasztotta alá. Elmondta: hazánkban tizennyolc percenként hal meg egy ember a dohányzás következtében, továbbá naponta 70, évente pedig 30 ezer honfitársunkat veszítjük el ezen káros szenvedéllyel összefüggésbe hozható betegségek következtében. Hozzátette: ezek az adatok a szabályozással csökkenthetőek, több életet lehet így megmenteni, mint gyógyítási eljárásokkal - írja a kormányzati portál.

Hangsúlyozta: ma Magyarországon a felnőtt korú férfiak 37,8 százaléka, a nők 23 százaléka napi rendszerességgel dohányzik, a fejenként elszívott cigaretták száma meghaladja az évenkénti kétezer szálat. Drámai tény az is, hogy egyre fiatalabb korban kezdenek el dohányozni az emberek. Ennek kellett megálljt parancsolnunk – emelte ki az államtitkár.

A kampány részeként ingyenesen hívható telefonszám, blogoldal, plakátok és matricák szolgálják a kezdeményezés sikerét. Szeretnénk megértetni a társadalommal azt, hogy füstmentesen sokkal jobb az élet – hangsúlyozta.

A kampány során több lépcsőben tájékoztatják az embereket az új szabályozásról, a türelmi időszakban ki kell helyezni a tiltó és felvilágosító táblákat. Az, aki megszegi a szabályozást, 50 ezer forintig terjedő büntetésre számíthat, az egyes intézmények szabálysértés esetén 1-2 millió forintra is bírságolhatóak.

OrientPress Hírügynökség
Kép: kormany.hu/Botár Gergely

Címkék: dohányzás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.