Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 10. 06:23, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

„Nem szabad lebecsülni” – több mint félmillióan vállalnák a munkát

„Nem szabad lebecsülni” – több mint félmillióan vállalnák a munkát

Érettségizett jelentkezőket vár a rendőrség hat megyében, az érintettek március 1-jétől kezdhetnék a munkát.

Pintér Sándor belügyminiszter Kőszegen azt is elmondta: jövőre 200 ezer embernek szeretnének munkát adni a közfoglalkoztatásban.

Pintér Sándor belügyminiszter pénteken újságíróknak elmondta, hogy a felhívás része annak a választási ígéretnek, miszerint 4200 főt képeznek ki rendőrré; ezzel a kontingenssel szeretnék befejezni a programot. Mint közölte, ennek fedezetét betervezték a jövő évi költségvetésbe, vagyis a pénz megvan, reméli, a jelentkezők is meglesznek. „Ez nem önmagáért való, hanem a rendért, a közbiztonságért; a kis települések biztonságát fogja szolgálni” – fogalmazott a tárcavezető.

A felhívás szerint 18 és 37 év közötti, érettségizett érdeklődőket várnak, ők január 6-ig nyújthatják be jelentkezésüket Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Zala megyében. A nyertes pályázók március 1-jétől 12 hónap próbaidővel rendőrök lesznek, beiskolázzák őket, és hat hónapos felkészülés után rész-szakképesítést szerezhetnek. A pályázók már a képzés során pályakezdő besorolású illetményt kapnak.

Kétszázezer embernek adnának munkát

Jövőre 200 ezer embernek szeretnének munkát adni a közfoglalkoztatásban, de csaknem háromszor ennyi, 595 ezer ember is dolgozna hasonló keretek között, ha lenne elég munkalehetőség – mondta Pintér Sándor belügyminiszter pénteken Kőszegen. A miniszter a sajtótájékoztatón közölte: azok közül, akik bekapcsolhatók a közfoglalkoztatásba, sokan rendelkeznek az élet sok területén használható szakképzettséggel, de a diplomások sem ritkák közöttük. Pintér Sándor kiemelte, hogy egy az élethelyzete miatt éppen munka nélkül lévő embernek sokszor semmivel sem rosszabb a szaktudása, mint annak, aki hasonló munkaterületen dolgozik, ezért nem szabad lebecsülni a közfoglalkoztatást, sőt arra kell törekedni, hogy az abban lévő lehetőségeket minél jobban kihasználják.

A júniustól kísérleti jelleggel zajló mintaprogramok keretében eddig 28 ezer embernek adtak munkát, Vas megyében például ezek az emberek közreműködtek a határnyiladék megtisztításában, ennek eredményeként pedig ma már ismét a nemzetközi elvárásoknak megfelelően néz ki a gondozásba vett határszakasz. A belügyminiszter a tárcájához tartozó területek elmúlt másfél éves tevékenységéről szólva kifejtette: javult a közbiztonság, 3600 új rendőrt vettek fel és iskoláztak be, és további 800 rendőr beiskolázását tervezik.

Elzárással is büntethető, ha ezt teszik

A közbiztonság növelése érdekében szigorították a szabálysértési törvényt úgy, hogy aki tulajdon elleni szabálysértést követ el, azt elzárással lehessen büntetni, de ugyanezt a célt szolgálta a büntető törvénykönyv módosítása az úgynevezett „három csapás” törvényével is – sorolta a tárcavezető. Pintér Sándor emlékeztetett arra az áldozatos munkára, amelyet a tárcájához tartozók – rendőrök, katasztrófavédelmi, valamint büntetés-végrehajtási dolgozók –, továbbá a közreműködő szervezetek és önkéntes segítők végeztek előbb az árvízi védekezés és helyreállítás, majd a vörösiszap-katasztrófa következményeinek a felszámolása, a helyreállítás és az újjáépítés során.

Sokat javult a rendőrség megítélése

Mint mondta, az elmúlt másfél év tevékenységének köszönhető az is, hogy a rendőrség társadalmi megítélése sokat javult, egy felmérés adatai szerint az öt helyet lépett előre. A belügyminiszter elismerően szólt a rendőrségnek az EU-elnökség idején végzett munkájáról, utalva arra: 260 rendezvényt biztosítottak rendkívüli események nélkül. A tűzoltóságok helyzete kapcsán kiemelte: céljuk egy olyan egységes rendszer megteremtése, amely valamennyi település és az ott élők számára egyenlő biztonságot nyújt.

Pintér Sándor az önkormányzatok helyzetéről szólva kijelentette: az önkormányzatok 1740 milliárd forintos adósságot halmoztak fel, ehhez társul 300 milliárd forintnyi kifizetetlen számla. Ezt nem bírja a költségvetés a későbbiekben, ezért azt a pénzt, amit az állam ad, ezután nemcsak az Állami Számvevőszék fogja vizsgálni, de az is, aki a pénzt adja, vagyis a magyar állam is – tette hozzá a belügyminiszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.