Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Október 20. 07:59, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Németországban meglőtt négy rendőrt egy szélsőjobboldali férfi

Németországban meglőtt négy rendőrt egy szélsőjobboldali férfi

Lőfegyverrel megsebesített négy rendőrt szerdán Németországban egy szélsőjobboldali mozgalom tagja. Este azt közölték, hogy az egyik rendőr késő este belehalt sebesüléseibe, de később visszavonták a halálhírt.

Az illetékesek elnézést kértek a téves tájékoztatás miatt. Hangsúlyozták, hogy a 32 éves rendőr továbbra is életveszélyes állapotban van - jelentette a Bayerischer Rundfunk (BR) bajor tartományi közszolgálati médiatársaság.

A bajorországi Georgensgmündben történt esetről Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter a járás központjában, Rothban tartott tájékoztatóján elmondta: a támadó az alkotmányvédelmi hatóság megfigyelése alatt álló Reichsbürger (birodalmi polgár) mozgalom követője, akinek bevonták fegyvertartási engedélyét, mert egyre több jelét mutatta a fegyverviseléshez szükséges megbízhatóság hiányának.

A 49 éves férfi több mint 30 lőfegyvert tartott otthonában, lefoglalásukra egy különleges bevetési egység támogatásával szálltak ki rendőrök. A férfi tüzet nyitott, amikor meglátta őket. Két rendőrt talált el, az egyik életveszélyes, a másik súlyos sebesülést szenvedett. Két rendőr könnyebben megsebesült a lövöldözésben kitört üvegek cserepeitől.

A támadót ártalmatlanították és őrizetbe vették. Könnyebb sebesülést szenvedett - mondta a miniszter.

Kiemelte, hogy a Reichsbürger mozgalommal szemben az eddiginél is határozottabb fellépésre van szükség. A mozgalom nem ismeri el a mai Németországot, így a rendőrségtől az adóhivatalig tagadja valamennyi állami intézmény legitimitását. A revizionista mozgalom a húszas, harmincas évek Németországának folytonosságát vallja.

Joachim Herrmann aláhúzta: nem lehet a mozgalmat "elintézni azzal, hogy csak néhány őrültről van szó", azonban nem valamennyi követője szélsőjobboldali és veszélyes.

Szakértők szerint a Reichsbürger mozgalom lazán szervezett és ideológiailag nem teljesen egységes, a szélsőséges szubkultúra egyes csoportosulásai az első világháború előtti, mások a második világháború előtti német határokat ismerik el. Jellemző a demokratikus berendezkedés elutasítása és a holokauszt tagadása. A mozgalomnak országszerte néhány száz követője lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.