Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Május 31. 19:16, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Neves művészek is fellépnek a Virtuózok döntőjében

Neves művészek is fellépnek a Virtuózok döntőjében

Péntek este láthatják a Duna Televízió és az M5 kulturális csatorna nézői a Virtuózok döntőjét, a közmédia klasszikus zenei tehetségkutató műsorában ezúttal három sztárfellépő produkciója is szerepel

- tájékozatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóirodája az MTI-t csütörtökön.

A pénteken 19 óra 30 perckor kezdődő élő műsorban Perényi Miklós Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima-díjas gordonkaművész, korunk egyik legnagyobb csellistája Édouard Lalo csellóversenyének harmadik tételét adja elő.

A műsorban fellép még Andreas Ottensamer világhírű osztrák-magyar klarinétművész, a Berlini Filharmonikusok szóló klarinétosa is, aki a Virtuózok színpadán Mozart klarinétversenyének 2. tételét játssza el.

Látható lesz Szentpáli Roland és Lukács Gergely kettőse is. Szentpáli Roland a Luzerni Zeneakadémia professzora, a Nemzeti Filharmonikusok tubaművésze, hét nemzetközi rézfúvós verseny győztese, aki már túl van a negyvenedik lemezén is. Ezúttal egy visszatérő versenyzővel, Lukács Gergővel láthat tőle rendhagyó előadást a közönség.

"Egy Vivaldi kettős versenyt játszunk Lukács Gergellyel. A darab érdekessége, hogy hegedűre írt, de mi tubán adjuk elő. Ezzel is szeretnénk bizonyítani, hogy a tuba nem csak egy basszushangszer, hanem lehet rajta virtuóz módon szólózni is" - idézik Szentpáli Roland szavait.

A pénteki adásban a Virtuózok indulói számára már a finálé a cél, ahova korcsoportonként csak egy versenyző juthat be. A Kicsik korcsoportjából Abouzahra Mariam (hegedű), Balázs-Piri Soma (zongora) és Gertler Teo (hegedű), a Tinik közül Beke Márk (harsona), Bencze Máté (szaxofon) és Urbán Benjámin (zongora), a Nagyok közül pedig Fekete Tamás (zongora), Hart Gábor (gitár) és Ninh Duc Hoang Long (magánének) lép újra színpadra.

A zsűri tagja idén is Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes; Batta András Erkel Ferenc-díjas és Széchenyi-díjas zenetörténész, egyetemi tanár; Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas karmester, Érdemes Művész, a Magyar Állami Operaház tagja; Balázs János Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész és Várdai István Liszt-díjas csellóművész.

A Virtuózok negyedik évadának műsorvezetője Morvai Noémi és Bősze Ádám.

Az adás után, 21 óra 20 perctől az M5 kulturális csatornán a fináléba jutó versenyzőkkel és felkészítő tanáraikkal készített beszélgetések láthatók a Virtuózok személyesen című műsorban, amelynek műsorvezetője Béli Ádám.

Szombaton 9 óra 30 perctől a Bartók Rádióban lesz hallható a Continuo - Kísérjük a Virtuózokat! című műsor Bolla Milán műsorvezetésével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.