Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 10. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nincs kibúvó a fantomcégeknek

Nincs kibúvó a fantomcégeknek

A Nemzetgazdasági Minisztérium szükségesnek és arányosnak tartja azt a 2012. január 1-jétől élő szabályt, amely szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) törli azon cégek adószámát, amelyek a kockázatkezelési eljárás részét jelentő kérdőív kitöltését az adóhatóság felszólítása ellenére elmulasztják.

A szabály biztosítja, hogy a NAV által kockázatosnak ítélt vállalkozások gazdasági életből való gyors kivezetésével jelentősen csökkenjen az adóelkerülés, adócsalás kockázata. Az intézkedés a jogkövető gazdálkodókat is védi, hiszen a fantomcégek a költségvetésen túl gazdasági partnereiknek is jelentős károkat okoznak.

Az adózási szempontból kockázatos és így nemzetgazdasági szempontból is káros vállalkozások kiszűrésével csökken azon esetek száma is, amelyekben a tisztességes vállalkozásoknak olyan vállalkozásokkal kell versenyeznie, amelyek eleve nem kívánják teljesíteni adókötelezettségeiket, ezáltal jelentős árelőnyre téve szert. Emellett sok esetben a szabályosan működő vállalkozások azért mennek tönkre, mert olyan céggel szerződnek, amelyek nem teljesítik fizetési kötelezettségeiket.

A valós gazdasági tevékenység végzésére létrejött vállalkozásoktól elvárható, hogy határidőre és megfelelően teljesítsék adókötelezettségeiket, így a kockázatkezelési kérdőív kitöltését is, amelyet a NAV által felhívott, valóban működő, felelős vállalkozások határidőre teljesítettek.

Előfordulhattak azonban olyan esetek, melyeknél a NAV által küldött felszólítás kézbesítésével kapcsolatos hiba miatt az egyébként jogos és elvárt szigor olyan vállalkozásokat is érinthetett, amelyeknél az indokolatlan volt.

Emiatt a kormány – értékelve a gyakorlati tapasztalatokat – döntött az egyébként szükségesnek, arányosnak és eredményesnek ítélt szabály kisebb módosításáról. Ennek lényege, hogy a kérdőív megküldésének elmulasztása esetén a NAV első alkalommal csak bírságot szab ki a jövőben, és a bírságkiszabással egyidejűleg történő ismételt felhívás elmulasztása esetén határoz csak az adószám törléséről.

Emellett a kormány döntött arról is, hogy azon vállalkozások, amelyek adószámát a 2012. január 1-jétől hatályos szerint – a kérdőív kitöltésére való egyszeri felszólítás után - törölték, ne legyenek öt évre eltiltva a további cégalapításból, így a 2012-es szabályok alapján indokolatlan joghátrány senkit sem ér.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során