Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 27. 03:03, péntek | Helyi

Nincs megállás!

Nincs megállás!

A \\\"Védjük meg a rezsicsökkentést\\\" országjáró rendezvény szeptember 26-i állomása Dunaújváros volt, ahol teltházas lakossági fórumot tartottak.

Teltházas fórumok országszerte

A kormány 3 hét alatt száz településre szervezett tájékoztató lakossági fórumokat, amelyek célja, hogy a polgárság tisztán és egyértelműen láthassa a kormányzati szándékokat, mind az elhatározás, mind pedig a megvalósítás fényében. Ahogy az országos körút eddigi állomásain, úgy Dunaújvárosban is teltház fogadta az előadókat. Szeptember 27-én Bánki Erik, Európai Parlamenti képviselő látogatott el városunkba. Cserna Gábor polgármesterrel és dr. Galambos Dénes, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetőjével közösen tartotta meg a fórumot, amelyen jelen volt dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke is. A legfőbb téma a rezsicsökkentés volt, de beszámolót hallhattak az érdeklődők a 2010 óta véghezvitt kormányzati intézkedésekről, és a jövőbeni tervekről is. A fórum végén kérdéseiket, felvetéseiket is elmondhatták a jelenlevők. Aki pedig nem fért be a színházterembe, az aulában kivetítő segítségével figyelhette- hallgathatta az eseményt.


Kilábalni a nehéz „örökségből”
A fórum előtt sajtótájékoztatót tartottak a média képviselőinek. Elsőként Cserna Gábor polgármester beszélt arról, hogy a korábbi balliberális kormány milyen nehéz helyzetbe hozta az országot, a lakosságot. Ám a polgári kormány eredményes politikájával, intézkedéseivel folyamatosan azért küzd, hogy jobb legyen minden állampolgár helyzete. A polgármester kiemelte többek között a legutóbbi nagy sikert is, hogy visszafizettük a 2010 előtt felvett IMF-hitelt.
„A magas rezsiszámlákkal a multik hatalmas profitot könyvelhettek el maguknak. A kormány a polgárokkal közösen úgy döntött, véget vetnek ennek az időszaknak”- idézte fel Cserna Gábor a rezsicsökkentés kezdeteit. Ennek érdekében, első körben, idén január elsejétől 10 százalékkal csökkentették a rezsiszámlákat. Összesen, mintegy 2,5 millió polgár látta el kézjegyével azt az aláírásgyűjtő ívet, amellyel arra bíztatták a kormányt, folytassa ezt a harcot. Novemberben ismét 10 százalékkal kevesebb lesz majd a számla, jövőre pedig újabb csökkentés várható!


Példás intézkedések
Bánki Erik Európai Parlamenti képviselő hozzátette, annak ellenére, hogy a bukott baloldal szinte állandóan hátráltatni próbálja a kormány azon intézkedéseit, amellyel a magyarok életét kívánják könnyíteni, nem adják fel, s folytatják munkájukat. Ahogy ő fogalmazott, nincs megállás!
Számos különadót vezettek be a multinacionális cégek terhére, legyen az a távközlési adó vagy a bankadó. Ez utóbbinak mondhatni nem volt örömteli fogadtatása. Talán azért is, mivel a jó példa „ragadós”. Ennek bizonyítéka, hogy mára az EU több tagállamában is bevezették a bankadót. Így van ez a rezsicsökkentéssel is, a magyarországi példát követve csökkentette a lakossága közterheit Lengyelország, Csehország és Belgium is!
„Nekünk, a nemzeti együttműködés kormányának egyik legfőbb célkitűzése a megélhetési költségek csökkentése. 2010-ben azonnal befagyasztottuk a rezsit, az áremelést. Eddig mintegy 400 milliárd forintot sikerült megspórolni a magyaroknak. A további csökkentéssel pedig 2014 év végére újabb 270 milliárd forint maradhat a családok zsebében. Programunkban meghirdettük a családok kedvezményes adórendszerét, a kedvezményes adózást, adómentességet. A családi adórendszer révén 160 milliárd forint maradhatott a családoknál. Újabb adókedvezmény bevezetését is tervezzük, amely további 50 milliárd spórolást jelent majd. A rezsicsökkentéssel eddig 20 ezer családnak szűnt meg a rezsihátraléka”- magyarázta Bánki Erik.


A küzdelemnek még nincs vége
A kormány tervei között szerepel még, hogy a korábban eladott közműszolgáltatói vállalatok ismét az államhoz kerüljenek. Amit a korábbi kormány eladott, azt most visszavásárolnák, hogy közösségi tulajdon lehessen. Ezáltal, ne a profit hajhászása legyen a cél, hanem a minőségi szolgáltatás, nonprofit szolgáltatóként.
Még egy fontos témában fejtette ki a kormány eredményeit Bánki Erik, ez pedig a devizahitelesek védelmében, érdekében meghozott intézkedések. Mint mondta, az előző kormányok, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon vezetésével, szinte belehajtották az embereket a devizahitelbe, és még akkor sem tettek ellene semmit, amikor látszott, hogy nagy baj lesz belőle. Családok százezreinek jelentett komoly gondot a díjhátralék, amelyek sokkal magasabb összeget, mint maga az ingatlanok értéke. A Fidesz-kormány elsőként kilakoltatási moratóriumot hirdetett ki. Következő lépésként az árfolyamgát és a végtörlesztés lehetőségét kínálta a bajba jutott embereknek. Ezzel mintegy 360 ezer családnak tudták megkönnyíteni a helyzetét. Emellett a kormány további intézkedéseket kíván véghezvinni a devizahitelesek megmentésért.
„A mi kormányunk az emberek pártján áll! Azt szeretnénk, hogy könnyebb legyen az állampolgárok mindennapi élete, legyen jövőképük, emelkedhessen a bérük, és javuljon a nyugdíjasok helyzete”- hangsúlyozta Bánki Erik.

Éljenek bátran a lehetőségekkel!
Dr. Galambos Dénes kormánymegbízott elmondta, a kormányhivatal egyik szakigazgatási szerve a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség. A lakosság bejelentései alapján megvizsgálják a problémát jelentő számlatartalmakat, szükség esetén pedig célzott ellenőrzéseket tartanak. Ezúton is felhívja a lakosság figyelmét, hogy ha valami szabályelleneset tapasztalnak, jelezzék azt a fogyasztóvédelmi felügyelőségnél.
A Belváros rehabilitációját célzó pályázattal a kormányablakok új helyszínre kerülnek majd jövő év elején. A házasságkötő teremben alakítják ki a modern, korszerű ügyfélszolgálatot, ahol szakmailag jól képzett ügyintézők várják majd az ügyfeleket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.