Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2023. Április 27. 09:46, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

NMHH: számos filmet helytelen korhatár-kategóriába sorolt a Disney+

NMHH: számos filmet helytelen korhatár-kategóriába sorolt a Disney+

Hét olyan filmet is azonosított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Disney+ streamingszolgáltató kínálatában, amelynek korhatár-besorolása nem felelt meg a kiskorúak védelmével kapcsolatos hazai szabályozásnak - közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a hét filmből hatot: a 28 héttel később, az Aki bújt, az Alien 4. - Feltámad a Halál, a Hitman - A bérgyilkos, a Húsevő és a Ragadozó 2. című műsorszámokat a Disney+ szolgáltatója "16+" megjelöléssel tett elérhetővé.

Amennyiben a szolgáltató magyar joghatóság alá tartozna, a felsorolt filmek 18 éven aluliak számára nem ajánlottnak, azaz V. korhatári kategóriába tartozónak minősülnének. Szintén helytelen, "12+" besorolással szerepelt a Sebezhetetlen című film a Disney+-on, miközben a hazai szabályozás értelmében "tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott", IV. kategóriába sorolandó - állapította meg a Médiatanács.

További problémákat vetett fel, hogy a hatályos magyar szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak a szolgáltatás műsorkínálatát tartalmazó felületen a korhatári minősítést jól láható módon fel kell tüntetniük, azonban ez a Disney+ felhasználói felületén nem teljesült - tették hozzá.

Úgy folytatták, hogy mivel a magyar Disney+ szolgáltatója Hollandiában bejegyzett társaság, a Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti a holland társhatóságot (Commissariaat voor de Media - CVDM), és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

A holland médiahatóság tájékoztatta az NMHH-t a magyar hatóság által továbbított észrevételekkel kapcsolatos intézkedéseiről a Viasat 2 csatornán január 3-án délelőtt sugárzott Szexvideó, illetve a Viasat 3 műsorán január 22-én kora délután sugárzott "Boldog kempingezők" című műsorok kapcsán.

A CVDM válaszában jelezte, hogy a magyar hatóság megállapításai alapján, amelyek szerint a filmek közzététele nem felelt meg a magyar szabályoknak, megvizsgálta a műsorszámokat, és megállapította, hogy egyik film sem lett volna közreadható 20 óra előtt, a szolgáltató ezzel mindkét műsorszám esetében megsértette a közreadási idősávok betartását.

A társhatóság megrovásban részesítette a szolgáltatót - áll a közleményben.

Címkék: disney +, korhatár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.