Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. December 19. 03:00, szombat | Sport
Forrás: mti

Női kézilabda-vb - Nem lesz ott az olimpián a magyar válogatott

Női kézilabda-vb - Nem lesz ott az olimpián a magyar válogatott

Nem lesz ott a jövő évi riói olimpián a magyar női kézilabda-válogatott.

A magyar nemzeti csapat a dániai világbajnokságon hétfőn a nyolcaddöntőben búcsúzott, így már csak akkor vehetett volna részt az olimpiai kvalifikációs tornán, ha a norvégok világbajnokok lesznek, a franciák és a montenegróiak pedig a legjobb hét közé kerülnek.

Pénteken az utóbbi két együttes kikapott az 5-8. helyért játszott mérkőzésén, a franciák az oroszoktól, a montenegróiak a dánoktól, így egymással játszanak a hetedik helyért.

Ezzel eldőlt, hogy az olimpiai kvalifikációs tornán a legutóbbi Eb-n bronzérmes svéd, valamint - norvég aranyérem esetén - a montenegrói-francia összecsapása győztese lehet ott. Ha nem a norvégok nyerik a tornát, akkor az előző kontinensviadalon ezüstérmes spanyolok lehetnek ott a selejtezőtornán, ellenkező esetben - tehát norvég diadallal - az ibériaiak már a riói részvételt ünnepelhetik.

Miután a vb-11. és Eb-6. Magyarország mind világbajnoki, mind Európa-bajnoki eredménye alapján a legjobb helyen végzett csapat, amely nem szerzett közvetlen olimpiai vagy az olimpiai selejtezőtornákon való részvételre jogosító kvótát, ezért a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) arról tájékoztatja a Nemzetközi Kézilabda Szövetséget, hogy első számú tartalékként bármelyik, az olimpiai selejtezőkre részvételi jogot szerző válogatott visszalépése esetén készen áll az indulásra. Az MKSZ közleménye szerint mivel a világbajnokság eredményei alapján Európa mellett az amerikai kontinensről szerepelhet két csapat az olimpiai selejtezőn, mégpedig a Pán-Amerikai Játékok 3. és 4. helyezettje, Uruguay és Mexikó, utóbbi csapatok esetleges visszalépése és egy újabb európai csapat részvétele szakmailag is megalapozott lehetne.

A magyar csapat a 2012-es londoni olimpiáról is lemaradt. A mostani kudarc után Németh András szövetségi kapitány lemondott posztjáról, utódját várhatón januárban jelölik majd ki.

Az MKSZ elnöksége korábban azt a célt tűzte ki, hogy a női és a férfi válogatott is ott legyen a riói olimpián. A férfiaknak ehhez bravúrosan kellene szerepelniük a januári lengyelországi Európa-bajnokságon, mivel lemaradtak az idén januári katari világbajnokságról.

Az olimpiákon 1976 óta van ott a férfi és a női kézilabda is. Azóta, leszámítva az 1984-es Los Angeles-i játékok bojkottját, mindig indult legalább az egyik magyar válogatott. Előtte pedig 1936-ban és 1972-ben férfi tornát rendeztek a nyári olimpián, és azokon is ott voltak a magyarok. Így ha Rióban egyik magyar csapat sem szerepelhet, akkor megszakad ez a szép sorozat.

Eredmények:
az 5-8. helyért:
Dánia-Montenegró 28-20 (15-11)
korábban:
Oroszország-Franciaország 31-25 (15-8)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Cseh vezetés a prológ után, László Martinék másodikok

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Női kézilabda olimpiai selejtező - Magyarország-Svédország 28-25

A magyar női kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Svédországot a debreceni olimpiai selejtezőtorna pénteki, második fordulójában, így csak akkor nem szerez kvótát, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.