Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Július 07. 16:09, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Nők Chanelben címmel nyílik divatfotó kiállítás a Ludwig Múzeumban

Nők Chanelben címmel nyílik divatfotó kiállítás a Ludwig Múzeumban

Nők Chanelben címmel nyílik pénteken nagyszabású divatfotó kiállítás a magyar származású, svéd Peter Farago és Ingela Klemetz Farago képeiből a Ludwig Múzeumban.

A kiállítótér az elmúlt évtizedekben számos nagysikerű bemutatót rendezett, bemutatva a 20. századi divatfotózás olyan meghatározó alakjait, mint Cecil Beaton, Helmut Newton vagy Martin Munkácsi. A műfajt művészi rangra emelő fotósok sorát folytatva látható július 8-tól szeptember 11-ig Peter Farago és Ingela Klemetz Farago kiállítása - emelte ki Fabényi Júlia, a múzeum vezetője, a tárlat csütörtöki sajtóbejárásán.


Szipőcs Krisztina kurátor elmondta, hogy a most nyíló tárlat két projekt munkáiból mutat be nagyobb válogatást; a 2010-től készült Északi nők Chanelben (Northern Women in Chanel), majd a 2015-ben elkezdett a Nők Chanelben (Women in Chanel) című projektek képeit állították ki.


A két sorozatból egy-egy album, illetve vándorkiállítás is készült, a két projekt együtt azonban most, Budapesten látható először - hangsúlyozta.


A tárlaton a Nők Chanelben című kötet kétszáz képéből harminc nagyméretű fotó szerepel, amelyeken egyebek mellett olyan híres magyar modellek is feltűnnek, mint Palvin Barbara, Mihalik Enikő és Vanessa Axente. Ezt egészíti ki az Északi nők Chanelben sorozat 82 felvétele. A budapesti kiállítás alkalmából egy exkluzív divatfilm is készült, Palvin Barbara közreműködésével.


A kurátor kitért arra is, hogy a divatház szabad hozzáférést biztosított a művészeknek a Karl Lagerfeld által tervezett haute couture, valamint pret-a-porter kollekciókhoz, így az öltözékek felhasználásával, a legismertebb skandináv és balti, illetve cseh, lengyel és román szupermodellek közreműködésével alkothatták meg munkáikat.


A művészpáros a legapróbb részletekig megtervezi képeit, a modell, az öltözék, a helyszín, valamint a világítás gondos megválasztásával, a fotókon a tökéletes pillanat megragadására törekszenek. A divatot önálló művészi formának, az önkifejezés sajátos eszközének tekintik, amely különleges lehetőséget teremt arra, hogy fényképeiken megjelenítsék saját vízióikat, történeteiket. A portré- és divatfotó hagyományait folytatják, képeik a márka műtárgyszerű ruháinak szellemiségét tükrözik. A kelet-európai sorozatban népművészeti motívumok, különleges helyszínek és a magyar táj is szerepet kapott.


Peter Farago Szekszárdon született, gyermekkorában családjával költözött Svédországba. Munkája során többek között az orosz Vogue számára készített címlapfotókat. Ingela-Klemetz Farago a zeneiparban kezdte pályafutását, majd hamarosan stylistként kezdett dolgozni, férjével együttműködve. A házaspár jelenleg fotós alkotópárosként és kiadóként dolgozik együtt.

Címkék: divat, fotó, kiállítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő