Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Január 18. 09:43, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Nonszensz: az összadósságnál is több pénzt repítettek adóparadicsomokba

Nonszensz: az összadósságnál is több pénzt repítettek adóparadicsomokba

Addig-addig ömlött az országból adóparadicsomokba a leggazdagabbak magánvagyona, mígnem a világranglistán 13. legnagyobb „offshore-ozó” országává nem váltunk. Döbbenetes, de a kiszivattyúzott milliárdok végösszege nagyobb, mint Magyarország teljes külső adóssága.

Alapos oka van a kormánynak arra, hogy visszamenőlegesen átlagosan 35 százaléknyi forrásadót róna ki a külföldre adóelkerülési céllal kiáramoltatott vagyonokra. Ismert, tavaly november végéig, az adóamnesztia évében mintegy 67 milliárd forint offshore-summa talált haza, amelynek 10 százaléka adó formájában be is folyt a büdzsébe; de ez is csak kicsiny része annak a még mindig adóparadicsomokban heverő vagyonoknak, amelyeknek az adótartalma igen-igen hiányzik az államkasszából. Hab a tortán, hogy Magyarország az elmúlt években a világ élvonalába került az adókicselezési célzattal messzire röptetett pénzek tekintetében. A Guardian nyáron egy kínos térképre tette a húsz legnagyobb „offshore-ozó” államot, Magyarország helyén pedig egy méretes vörös jelzést voltak kénytelenek elhelyezni a szerkesztők.

Magyarországról 242 milliárd dollárt szivattyúztak ki harminc év alatt
Fotó: guardian.co.uk

A világszerte csendben lapuló offshore pénzeknek csupán az adótartalmából – több mint 300 milliárd dollárból – egész afrikai régiókat lehetne helyreállítani, de alternatív megoldásként az euró kínzó válságán is úrrá lehetne lenni az összesen 21 trillió dollárból, amiben – mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt – még nem is szerepel az ingatlanokban, nemesfémben és yachtok formájában csellengő summa. Döbbenetes, de az eltitkolt összpénz kiteszi az USA és Japán teljes éves GDP-jét. És ha már Amerika, a Guardianben megjelent összegző tanulmányt készítő vezető nemzetközi közgazdász és adóparadicsom-szakértő James Henry – az eredetileg az Adóigazságossági Hálózat számára készített jelentésben – kíméletlenül ír a számokról a világ vezető hatalmai (Nagy-Britannia és az USA) esetében is, rávilágítva, hogy nem kevés ország krőzus polgárainak kint bóklászó pénze önmagában több, mint az adott ország teljes külföldi adóssága – és ez igaz hazánkra is.

Magyarországot a 13. helyre lökték

Az elmúlt 30 esztendőt górcső alá vevő, részletes vizsgálat kimutatta, Magyarország államháztartásának 242 milliárd dollárnyi veszteséget kellett elkönyvelnie, amivel a 13. helyen áll a világranglistán, olyan sokkal népesebb államokat megelőzve, mint Lengyelország vagy Törökország. De a lakosságszámban nálunk 14-szer nagyobb Oroszország offshore vesztesége is alig négyszerese hazánkénak (igaz, a vizsgált időszak esetükben valamivel rövidebb), nem beszélve Kínáról; a 130 Magyarországot kitevő lélekszámú ország elveszített vagyona kevesebb mint ötszöröse a miénknek. Tőlünk északra, délre és nyugatra nincs európai ország a Top 20-ban.

A világranglista éllovasai
Fotó: guardian.co.uk

A világ legjobban kereső embereinek vagyoni viszonyait vizsgáló francia közgazdász, Thomas Piketty azt valószínűsíti, hogy az adóparadicsomokban pihenő pénzmennyiség arra is elegendő lehetne, hogy Európát a világ vezető hitelezőjévé tegye, a magyar kormány sem ok nélkül küzd tehát az offshore pénzek visszaszerzéséért.

Svájc nem száll be?

Svájc mindazonáltal a Népszabadság csütörtökön megjelent írása szerint valószínűleg nem venne részt a Lázár által bejelentett akcióban, mely szerint adatszolgáltatásra kérné a kormány például Svájcot az országban lévő, feltehetőleg magyar tulajdonú bankszámlákkal kapcsolatban. Azonban az ilyen típusú úgynevezett Rubik egyezmények az utóbbi időben kerültek a nemzetközi figyelem középpontjába, és az uniós tagállamok közül már Nagy-Britannia, Ausztria és Németország is aláírt Svájccal hasonló egyezményt. Békés Balázs, a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda adópartnere szerint ha a Rubik egyezmények más, főként harmadik államokkal is általánosan elterjedtté válnak, jó esély van rá, hogy az államok adópolitikai célkitűzései megvalósulnak.

A Magyar Nemzet pénteki számában ugyanakkor kormány közeli forrásokra hivatkozva azt írja, nemrég épp a svájci hatóságok keresték meg Magyarországot egy esetleges kétoldalú megállapodás témakörében. Igaz, az alpesi ország kezdeményezése távol áll attól, amit most Lázárék el kívánnak érni, a kormány javaslatával ugyanis jóval több bevétele keletkezhetne a magyar büdzsének.

Több száz milliárd vándorolt ki egy év alatt

Giró-Szász András kormányszóvivő az M1 Az este című műsorában csütörtökön kifejtette: becslések szerint 1000 milliárd forintnyi magyar eredetű vagyon lehet svájci bankszámlákon, míg egy tavalyi becslés szerint 275-320 milliárd forint hagyta el Magyarországot egy év alatt.

Címkék: Gazdaság-adózás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben