Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Január 29. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Növeli a rák kockázatát a folsav?

Növeli a rák kockázatát a folsav?

A túl sok folsav növeli a rák kialakulásának kockázatát - mutatott rá egy széles körű tanulmány, amelyről a BBC számol be. Az ötvenezer résztvevő bevonásával készült tanulmány a rák kismértékű rizikófaktorának emelkedését figyelte meg azok körében, akiknek túl sok folsav található meg szervezetükben.

A folsav, vagy más néven B9 vitamin, amelynek nagyon fontos szerepe van a szervezetben, különösen várandós kismamáknál, mert a magzat gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak megfelelő mennyiségű folsav jelenlétében megy végbe megfelelően. Ez csökkenti a velőcső-záródási rendellenességgel, nyitott gerinccel születő csecsemők számát.

A The Lancet című szakfolyóiratban megjelent tanulmány keretében ötvenezer résztvevőnél figyelték meg a rákos megbetegedések előfordulását öt éven keresztül úgy, hogy a résztvevők egyik részének folsavat, másik részének placebót adtak rendszeresen.

Azt állapították meg, hogy a nagy dózisú folsav kis mértékben, statisztikailag nem szignifikánsan növelte meg a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Tehát csak arra kell figyelni, hogy annak szedését senki ne vigye túlzásba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.